Izrada kuhinjskog kabineta za sudoper?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Ne moras stavljati lesonit ako ostali delovi kuhinje imaju lesonit...ja izmerim najnizu tacku dovoda,odvoda i struje na zidu i napravim lesonit do njih...i 200mm visine lesonita je dovoljno da drzi dijagonalu..
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Koja gomila gluposti... Sudoper se radi bez lesonita otraga. Tri traverze po 80 mm okrenute "na kant" su dovoljne. Dvije su gore. Prednja se uvlači cca 5 mm prema unutra da vijci od ručkice ne udaraju po njoj. Treća traverza se stavlja otraga na dno koje je dubine 51 cm. Preostalih 5 cm razmaka do zida služi za provlačenje kabla i crijeva za suđericu. I rupa za sudoper je jednake širine i na ispod korita i ispod ocjeđivača.
Na element za pećnicu ispod ploče za kuhanje ne idu klasične traverze. Dovoljna je tek jedna širine 15 cm otraga na cca 30 cm od gornjeg ruba elementa. Iako, događa se da i ta smeta pećnici pa je bolje i bez nje.
Last edited by BILJEŽNIK on 15 Oct 2016 21:47, edited 1 time in total.
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Jeste,a kad stavis policu u deo bez lesonita pa stavis nesto sitnije na policu pa ono zapadne iza...glupost...i rupa jeste iste velicine ali samo za plocu,ne i za horizontalnu rasponku,obrati paznju...
Last edited by nikola28 on 15 Oct 2016 21:47, edited 1 time in total.
savage1337
Majstor početnik

Post by savage1337 »

Ovih 5mm uvlačenja prednje gornje prečke unutra je zlatna informacija, nisam mislio na to da bi glava vijka od ruckice mogla lupat po toj prečki. Onih 5cm razmaka od zida mi nece trebati jer nece biti nikakvih kablova, perilica suda je na drugom mjestu.
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Ili uvuces 5mm ili frezenkujes za glavu srafa koji drzi rucku...
savage1337
Majstor početnik

Post by savage1337 »

nikola28 wrote:Ili uvuces 5mm ili frezenkujes za glavu srafa koji drzi rucku...
Mislis upustim glavu vijka?
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Od 100 sudopera u prosjeku su dva sa policom. Ako ide polica, onda traverza i na policu ili je polica pune dubine. Ili je gurneš do kraja i fiksiraš kutnicima. Svejedno, u sudoperu je sifon, crijeva za dovod i odvod za suđericu, najčešće i utičnica za suđericu, ponekad i mali bojler. Ako domaćica ima sreće, tu stane tek kanta za otpad.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

savage1337 wrote:Ovih 5mm uvlačenja prednje gornje prečke unutra je zlatna informacija, nisam mislio na to da bi glava vijka od ruckice mogla lupat po toj prečki. Onih 5cm razmaka od zida mi nece trebati jer nece biti nikakvih kablova, perilica suda je na drugom mjestu.
A perilica ima svoje priključke za dovod i odvod vode?
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Da,upustis glavu vijka....ima dve duzine kratkih srafova za rucke (oni za jednu ivericu)...jedino ogranicenje za tu pricu moze da ti bude dubina navoja u rucki posto ide od 3mm pa do 10mm,maltene,zavisno od konstrukcije rucke....ili da kupis srafove sa upustenom glavom...
Biljeznik,u pravu si,malo sudopera ima policu,nego je ova sudopera plitka,samo 160mm,pa ispod ostaje skoro 600 mm.greota ne staviti policu...ili ne staviti policu nego ostaviti prostor za hemiju,a to su sve visoke posude...
Last edited by nikola28 on 15 Oct 2016 22:02, edited 1 time in total.
savage1337
Majstor početnik

Post by savage1337 »

Perilica je na drugom zidu, i odvod / dovod vode ce ici ispod elemenata. Znaci perilica nije na istom zidu kao i odvodi i dovodi, ali udaljenost koje ce crijevo morati preci je 2.2m. A uz perilicu se moze kupiti produzetak, original Bosch, sa kojim perilica moze biti udaljena od odvoda 3,6m, tako da tu nebi trebalo biti problema. Crijeva mislim protjerati ispod elemenata, do kabineta ovog sa sudoperom, i probusiti rupu dolje na dnu donje ploce tog elementa i tamo spojiti na odvod. Sa dovodom vode nebi trebalo biti problema jer dolazi pod tlakom vodovoda, jedini problem ce biti zadrzavanje ostataka hrane u tom crijevu za odvod od perilice do odvoda, jer ce crijevo u jednom trenu ici prema gore pa ce neki veci ostatci ostajati. Ali mislim ako cemo paziti sta stavljamo u perilicu da nebi trebalo biti problema.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Luk sifona je na max. 40 cm od poda. Nema baš previše mjesta na toj polici. Pored toga, domaćice najčešće ne paze kako stavljaju stvari na tu policu i mrdaju njima sifon. Nakon 365 mrdanja eto belaja...
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

savage1337 wrote:Crijeva mislim protjerati ispod elemenata, do kabineta ovog sa sudoperom, i probusiti rupu dolje na dnu donje ploce tog elementa i tamo spojiti na odvod.
Daj si mira i napravi kako sam napisao. Manje posla a urednije izgleda. A što se penjanja odvoda tie, svaki odvod suđerice ima isti uspon. Ako su rekli 3,6 m znači da pumpa može tjerati sve kroz tih 3,6 m i uspon.
Last edited by BILJEŽNIK on 15 Oct 2016 22:10, edited 1 time in total.
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

40cm minus nogica i jedna iverica ostaje 28 cm za policu,malo li je...pogotovo ako je kuhinja mala....
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

nikola28 wrote:40cm minus nogica i jedna iverica ostaje 28 cm za policu,malo li je...pogotovo ako je kuhinja mala....
Ma ugradio sam je na predzadnjoj kuhinji jer je jako mala (2x2 m, ali doslovno). Ali, to je jedna od one dvije u sto.
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

I to sto kazes....nego,jesu li uradjene plocice u kuhinji?
Uopste mi se ne svidja ova ideja da se vuce dovod i odvod 3 metra...jos plus moras ostaviti lufta 70ak cm da mozes da izvuces perilicu u slucaju nekih kvarova (moja,nova,se pokvarila posle manje od 2 godine,popravljena u garanciji)..ne znam,mozda gresim,ali ja sve volim presigurno....
Post Reply