Urezivanje navoja
Gde u Beogradu kupuješ IAT alate ?BR wrote:Da se nadovezem. Kada busis rupe u aluminiumu, WD prelazi na pvo mesto po pitanju izbora sredstva za podmazivanj i hladenje, ispred namnskih reznih ulja, i ispred motonog ulja. Slicna prica i sa urezivanjem, mada je tu izmdju reznog ulja i WD40 mrtva trka.
Sve ostalo stoji. POsto si iz OSjeka, ako imas bilo koga ko moze da ti primi pakt negde u Srbiji, mozemo da organizujemo nabavku bilo cega od IAT-a. U beogradu, njihov uvoznik za srbiju ima i gvozdjaru, pa nabavka bilo cega sto IAT ima na lageru nije nikakav problem.
A kompletan katalog je ovde http://www.iat-tools.com/Katalog%20DIN/ ... No%208.pdf
Cene u Beograu su i 30o iz kataloga, pa moraju da se proveravaju.
Auu, to ce skupo da te kostanlazovic wrote:Gde u Beogradu kupuješ IAT alate ?

Gvoždjara manojlović - medak III Svetozara Radojčića 60, tel 011-346-76-64; 063-313-373,
Oni su inace maloprodaja MGZ-a, jednog od uvoznika IAT-a za Srbiju.
Pravilo je da ih zoves, pa narucis sta ti treba, posto u gvozdjari drze malo toga, ali sve moze da se dobije iz veleprodaje, u roku pola dana. Ili da se naruci od IAT-a, u toku sledeceg uvoza.
Proverio i cene.
M6 set ureznica 785 rsd, tj 6.5 eura, burgija HSS R 52, HSS-Co5% 170
M8 874, 7.3 eura burgija HSS R 70 rsd, HSS-Co5% 230
M10 1100 RSD, 9.2 eura, , HSS R 153, HSS-Co5% 490
Pozoves se na mene, pa dobijes i popust.. Vole oni ludake koji kupuju bez potrebe
Za malo vodis ispred MBoletaBR wrote:Auu, to ce skupo da te kostanlazovic wrote:Gde u Beogradu kupuješ IAT alate ?Vidim vec da ce tvoja zena da me stavi na listu kao neprijatelja kucnog budzeta broj 1

Kakva nepravda. Kod zena se to zove "shopping"BR wrote:Vole oni ludake koji kupuju bez potrebenlazovic wrote:Gde u Beogradu kupuješ IAT alate ?

Nešto nisam primetio da su te cene aktuelneBR wrote:Auu, to ce skupo da te kostanlazovic wrote:Gde u Beogradu kupuješ IAT alate ?Vidim vec da ce tvoja zena da me stavi na listu kao neprijatelja kucnog budzeta broj 1
![]()
Gvoždjara manojlović - medak III Svetozara Radojčića 60, tel 011-346-76-64; 063-313-373,
Oni su inace maloprodaja MGZ-a, jednog od uvoznika IAT-a za Srbiju.
Pravilo je da ih zoves, pa narucis sta ti treba, posto u gvozdjari drze malo toga, ali sve moze da se dobije iz veleprodaje, u roku pola dana. Ili da se naruci od IAT-a, u toku sledeceg uvoza.
Proverio i cene.
M6 set ureznica 785 rsd, tj 6.5 eura, burgija HSS R 52, HSS-Co5% 170
M8 874, 7.3 eura burgija HSS R 70 rsd, HSS-Co5% 230
M10 1100 RSD, 9.2 eura, , HSS R 153, HSS-Co5% 490
Pozoves se na mene, pa dobijes i popust.. Vole oni ludake koji kupuju bez potrebe

HSS Co5% : f6 237 rsd, f8 516 rsd, f10 790 rsd i f12 1350 rsd
HSS G : f6 140 rsd, f8 310 rsd, f10 480 rsd i f12 910 rsd
Ureznice DIN 371 NM23 za slepu rupu: f4 570 rsd, f6 555 rsd, f8 600 rsd, f10 700 rsd i f12 840 rsd
Ima i popust na veću kupovinu ako si BR-u brat od tetke

Pa i nije prevelika razlika, u okviru je cena za mene, i razlike u tome sto sam ja trazio cene za burgije u odgovarajucem precniku za urezivanje navoja, a ti u punom precniku..
Jedino bas i ne vidim svrhu HSS G. HSS R je za busenje iz ruke vise nego dovoljna, odstupanje ruke je vece nego greska R burgije. Preciznost HSS G burgija mozes da iskoristis samo u stubnoj busilici, strugu, ili recimo nekom jako preciznom sablonu (uskoro vise o jednom takvom), no onda je pametnije uzeti Co 5%, i imati sve prednosti S brusenja vrha burgije. Ili uzmes HSS G pa je preostris
Nego, ta Co5% 12mm je jako, jako jeftina. Razlika u ceni je samo 25% u odnosu na HSS G, to je odlicno.
Jedino bas i ne vidim svrhu HSS G. HSS R je za busenje iz ruke vise nego dovoljna, odstupanje ruke je vece nego greska R burgije. Preciznost HSS G burgija mozes da iskoristis samo u stubnoj busilici, strugu, ili recimo nekom jako preciznom sablonu (uskoro vise o jednom takvom), no onda je pametnije uzeti Co 5%, i imati sve prednosti S brusenja vrha burgije. Ili uzmes HSS G pa je preostris

Nego, ta Co5% 12mm je jako, jako jeftina. Razlika u ceni je samo 25% u odnosu na HSS G, to je odlicno.
Pa meni i trebaju burgije za stubnu bušilicu i za strug. Ove HSSG sam hteo da preoštrim za mesing za strug, a Co5% da koristim za čelik i aluminijum.BR wrote:Pa i nije prevelika razlika, u okviru je cena za mene, i razlike u tome sto sam ja trazio cene za burgije u odgovarajucem precniku za urezivanje navoja, a ti u punom precniku..
Jedino bas i ne vidim svrhu HSS G. HSS R je za busenje iz ruke vise nego dovoljna, odstupanje ruke je vece nego greska R burgije. Preciznost HSS G burgija mozes da iskoristis samo u stubnoj busilici, strugu, ili recimo nekom jako preciznom sablonu (uskoro vise o jednom takvom), no onda je pametnije uzeti Co 5%, i imati sve prednosti S brusenja vrha burgije. Ili uzmes HSS G pa je preostris![]()
Vec imam jedan ceo set (od 1-10 sa korakom 0,5) kobaltnih kupljenih na buvljaku koje uopšte nisu loše, pogotovo za 2500 rsd

Onda to ima smisla. No, pre neki vikend na buvljaku kupih gomilu burgija sa sporom spiralom, bas za mesing. A i nesto onih sa brzom spiralom, za aliminimunium
Tako da ti je vreme da pocnes da dolazis na vreme, a ne ko Bole.
Od tih sporih nije bilo mnogo smislenih precnika. Tako a se ne bi sastavio komplet. U mom slucaju, za mesing prepravljam burgije kako mi trebaju, pa idu u poseban set.

Od tih sporih nije bilo mnogo smislenih precnika. Tako a se ne bi sastavio komplet. U mom slucaju, za mesing prepravljam burgije kako mi trebaju, pa idu u poseban set.
Meni je i spora spirala prebrza za mesing. Al par poteza finom dijamantskom turpijom preko ostrice, u pravcu ose burgije napravi i od obicne spirale perfektnu burgiju za mesing. Dovoljo je da skines desetu - dve tako da napravis grudni ugao od 0 stepeni.
Spora ce raditi u robusnoj stubnoj ko sto je BR-ov sarlah, al u kinezima sa luftom u spindli od par mm, cas posla zakopa.
Spora ce raditi u robusnoj stubnoj ko sto je BR-ov sarlah, al u kinezima sa luftom u spindli od par mm, cas posla zakopa.