Urezivanje navoja

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Drzaci tj. kljucevi ili okretaci su standardni alat, i ima ih po radnjama.

A evo prvih par sto sam nasao na netu u hr: http://pezic-matica.hr/alati-rucni/klju ... -nareznice
http://centar-alata.hr/brusni-i-rezni-a ... narez=1416
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

BR wrote:Da se nadovezem. Kada busis rupe u aluminiumu, WD prelazi na pvo mesto po pitanju izbora sredstva za podmazivanj i hladenje, ispred namnskih reznih ulja, i ispred motonog ulja. Slicna prica i sa urezivanjem, mada je tu izmdju reznog ulja i WD40 mrtva trka.

Sve ostalo stoji. POsto si iz OSjeka, ako imas bilo koga ko moze da ti primi pakt negde u Srbiji, mozemo da organizujemo nabavku bilo cega od IAT-a. U beogradu, njihov uvoznik za srbiju ima i gvozdjaru, pa nabavka bilo cega sto IAT ima na lageru nije nikakav problem.

A kompletan katalog je ovde http://www.iat-tools.com/Katalog%20DIN/ ... No%208.pdf

Cene u Beograu su i 30o iz kataloga, pa moraju da se proveravaju.
Gde u Beogradu kupuješ IAT alate ?
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

nlazovic wrote:Gde u Beogradu kupuješ IAT alate ?
Auu, to ce skupo da te kosta ;) Vidim vec da ce tvoja zena da me stavi na listu kao neprijatelja kucnog budzeta broj 1 :D

Gvoždjara manojlović - medak III Svetozara Radojčića 60, tel 011-346-76-64; 063-313-373,

Oni su inace maloprodaja MGZ-a, jednog od uvoznika IAT-a za Srbiju.

Pravilo je da ih zoves, pa narucis sta ti treba, posto u gvozdjari drze malo toga, ali sve moze da se dobije iz veleprodaje, u roku pola dana. Ili da se naruci od IAT-a, u toku sledeceg uvoza.

Proverio i cene.

M6 set ureznica 785 rsd, tj 6.5 eura, burgija HSS R 52, HSS-Co5% 170
M8 874, 7.3 eura burgija HSS R 70 rsd, HSS-Co5% 230
M10 1100 RSD, 9.2 eura, , HSS R 153, HSS-Co5% 490

Pozoves se na mene, pa dobijes i popust.. Vole oni ludake koji kupuju bez potrebe
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

BR wrote:
Auu, to ce skupo da te kosta ;) Vidim vec da ce tvoja zena da me stavi na listu kao neprijatelja kucnog budzeta broj 1 :D
Za malo vodis ispred MBoleta :).
BR wrote:
Vole oni ludake koji kupuju bez potrebe
Kakva nepravda. Kod zena se to zove "shopping" :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ja te "upropastim" retko, al zato grdno :)
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

BR wrote:
Pozoves se na mene, pa dobijes i popust.. Vole oni ludake koji kupuju bez potrebe
Je'l treba da te povedem da te pokažem i'l veruju na reč :D
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

BR wrote:

Gvoždjara manojlović - medak III Svetozara Radojčića 60, tel 011-346-76-64; 063-313-373,

Oni su inace maloprodaja MGZ-a, jednog od uvoznika IAT-a za Srbiju.

Pravilo je da ih zoves, pa narucis sta ti treba, posto u gvozdjari drze malo toga, ali sve moze da se dobije iz veleprodaje, u roku pola dana. Ili da se naruci od IAT-a, u toku sledeceg uvoza.

Proverio i cene.

M6 set ureznica 785 rsd, tj 6.5 eura, burgija HSS R 52, HSS-Co5% 170
M8 874, 7.3 eura burgija HSS R 70 rsd, HSS-Co5% 230
M10 1100 RSD, 9.2 eura, , HSS R 153, HSS-Co5% 490

Nešto nisam primetio da su te cene aktuelne :(

HSS Co5% : f6 237 rsd, f8 516 rsd, f10 790 rsd i f12 1350 rsd
HSS G : f6 140 rsd, f8 310 rsd, f10 480 rsd i f12 910 rsd
Ureznice DIN 371 NM23 za slepu rupu: f4 570 rsd, f6 555 rsd, f8 600 rsd, f10 700 rsd i f12 840 rsd

Ima i popust na veću kupovinu ako si BR-u brat od tetke :)
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Pa i nije prevelika razlika, u okviru je cena za mene, i razlike u tome sto sam ja trazio cene za burgije u odgovarajucem precniku za urezivanje navoja, a ti u punom precniku..

Jedino bas i ne vidim svrhu HSS G. HSS R je za busenje iz ruke vise nego dovoljna, odstupanje ruke je vece nego greska R burgije. Preciznost HSS G burgija mozes da iskoristis samo u stubnoj busilici, strugu, ili recimo nekom jako preciznom sablonu (uskoro vise o jednom takvom), no onda je pametnije uzeti Co 5%, i imati sve prednosti S brusenja vrha burgije. Ili uzmes HSS G pa je preostris ;)

Nego, ta Co5% 12mm je jako, jako jeftina. Razlika u ceni je samo 25% u odnosu na HSS G, to je odlicno.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

PS
Ureznice se ne oznacavaju sa f tj fi, vec sa M
Daklem ne f6 nego M6
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

BR wrote:Pa i nije prevelika razlika, u okviru je cena za mene, i razlike u tome sto sam ja trazio cene za burgije u odgovarajucem precniku za urezivanje navoja, a ti u punom precniku..

Jedino bas i ne vidim svrhu HSS G. HSS R je za busenje iz ruke vise nego dovoljna, odstupanje ruke je vece nego greska R burgije. Preciznost HSS G burgija mozes da iskoristis samo u stubnoj busilici, strugu, ili recimo nekom jako preciznom sablonu (uskoro vise o jednom takvom), no onda je pametnije uzeti Co 5%, i imati sve prednosti S brusenja vrha burgije. Ili uzmes HSS G pa je preostris ;)

Nego, ta Co5% 12mm je jako, jako jeftina. Razlika u ceni je samo 25% u odnosu na HSS G, to je odlicno.
Pa meni i trebaju burgije za stubnu bušilicu i za strug. Ove HSSG sam hteo da preoštrim za mesing za strug, a Co5% da koristim za čelik i aluminijum.
Vec imam jedan ceo set (od 1-10 sa korakom 0,5) kobaltnih kupljenih na buvljaku koje uopšte nisu loše, pogotovo za 2500 rsd :)
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Onda to ima smisla. No, pre neki vikend na buvljaku kupih gomilu burgija sa sporom spiralom, bas za mesing. A i nesto onih sa brzom spiralom, za aliminimunium ;) Tako da ti je vreme da pocnes da dolazis na vreme, a ne ko Bole.

Od tih sporih nije bilo mnogo smislenih precnika. Tako a se ne bi sastavio komplet. U mom slucaju, za mesing prepravljam burgije kako mi trebaju, pa idu u poseban set.
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

Ima ih kod Finetoolsa , ali su skuplje od Famag forstnera :(
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

I kod Pere Cacanina, 20 dinara po milimetru precnika. ;) Ostalo poprilicno iza mene.

Malo jeftinije od Fine Toolsa.

Imas ih i kod Iata, BV 16 i BV 18 serije, za kratke burgije. Jesu malo skuplje od obicnih, ali ne za bubreg i oko.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Meni je i spora spirala prebrza za mesing. Al par poteza finom dijamantskom turpijom preko ostrice, u pravcu ose burgije napravi i od obicne spirale perfektnu burgiju za mesing. Dovoljo je da skines desetu - dve tako da napravis grudni ugao od 0 stepeni.
Spora ce raditi u robusnoj stubnoj ko sto je BR-ov sarlah, al u kinezima sa luftom u spindli od par mm, cas posla zakopa.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Ja nisam imao problema ni sa brzom spiralom, na manjim burgijama, do 6-7mm. No, za svaki slucaj sam poceo i njih da preostravam. Jednostavno, ne zelim da se zezam sa brusenjem MK konusa ako nesto napravim sto ne treba.

A verujem da je sa kinezima to problem.
Post Reply