Mjerenje dijagonale elemenata

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Gubljenje vremena...
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

znači vi ne mjerite dijagonale? kako ste onda sigurni da vam je element u vinklu?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Prema ledjima.
Ok, nije uvek odseceno perfektno u vinklu, al to su mala odstupanja.

Gledas da razmak izmedju ledja i ivica bude ravnomeran.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Ja postavim vrata i vinklam ga ledjima tako sto pritisnem element sa strane dok se vrata ne poravnaju i onda ukucam ledja. Tako jedino mozes pogrijesiti ako ne postavis vrata kako treba, a za to bi trebao biti bas talenat.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Mjerimo dijagonalu metrom, a ne vidim svrhu dodavanja te naprave.
Mjerio sa njom ili bez nje isto je!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Tirk je u onom: merimO :)
Ako imas dvojicu... mozes cim oces.
Al kad si sam, ova spravica znatno olaksava zivot.
Sam da ti vrh metra ne spada stalno sa coska.
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

I ako postavis ledja u savrsenu vinklu ne vrijedi ti ako taj element ne montiras kako se spada. Tako da ono sto imas na radnom stolu je skroz razlicito od onog sto imas na montazi. Element u vinklu pomaze al ne treba pak cjepidlaciti oko toga previse.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Ne bih se složio. Moraš imati neku referencu prilikom montaže. Zidovi, podovi i plafoni to svakako nisu. Aako korpus nije u vinklu, kako ćeš namjestiti fronte koje su u vinklu i trebaju biti poravnate sa korpusom? Ajde sastavi zajedno dva, tri ili više korpusa od kojih nijedan nije u vinklu već svaki ima svoju grešku - fronte bi podsjećale na Tetris...
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Slazem se sa biljeznikom. Dok god da je element uvinklan sve ostalo se urikta sa baglamama
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

Primjer kuhinjskog elementa sirine 80cm.
Slozi takav element i stavis na njega ledja koja drze korpus pod 90 stupnjeva. Stavi takav element na neravnu povrsinu i nemoj podesiti nogice i nemoj poravnati element u vagu. Stavi na njega frontu pa ces dobiti Tetris. Samo poravnaj element nogicama u vagu i fronta bez stelanja izgleda prilicno dobro. Opet nategni jednu stranu koja je do fronte i fronta ce opet bjezati bez obzira sto ledja tjeraju element u pravi kut.
Dobro je imati element pod 90 i ja kad radim to volim imati, ali kad takav jako jako dobar element stavis na kvrgav pod ili na krive plocice opet ce ti pobjec. Da bi to sve uspjesno bilo izvedeno moras imati elemnt pod 90 + elemnt koji stoji u vagu. Po mojem iskustvu makni jednu od te dvije stvari i imat ces pravo puno posla stelati na fronti ako ju i uspijest dobiti zavisi koliko si zaj..o element.

Il da skratim jako je dobro imati element pod 90 jer ce ti jako olaksati posao. Koliko tocno odstupanje smije biti to ne znam, ali znam da malo odstupanje moze proci.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Upravo poslednja recenica je sustina. Mnogo je lakse raditi kad znas da je sam element kako treba.
A plus, kad treba da spojis tri elementa koji je svaki na svoj nacin van vinkle, i da uravnas frontove i plocu... ne daj dva bozeta.

Ko sto napisah malo gore... nije ovo ne znam kako precizna naprava, niti bas neophodna. Samo olaksava posao kad si sam. a jednostavno je napraviti. A sve sto olaksava zivot... dobrodoslo.

Cak i ova cena bi bila savrseno prihvatljiva, da nije postarine, problema sa slanjem, zajebancije sa carinom...
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

element koji je u vinklu bi trebao biti neka početna točka upravo zbog ovoga što je rekao bilježnik.
momirz
Majstor majstora

Post by momirz »

Meni je merenje dijagonale ostalo navika.
90% visecih polica za knjige koje sam pravio nema ledja.
Takodje kad popravljam stare stolove - vecina ima donji kostur sa nogama kooji nema ugaone pricvrscivace,
pa kad lepim merim dijagonale.
Post Reply