Rucni cirkular Bosch ili Stoni cirkular Einhell

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Sasa, ne da je mnogo, nego je ogromno. Meni smeta i pola milimetra kada recimo uklapam lastine repove pa pogresim.

U danasnje vreme, kada skoro svako stovariste ima formatizer, i radi usluzno secenje bez dodatnog placanja, ili uz minimalne troskove, nema svrhe razmisljati o secenju plocastih materijala na amaterskim stabilnim testerama. Potapajuci cirkulari sa sinom su druga prica, oni i amateru omogucavaju da obavi posao i vise nego kvalitetno, bez prevelike investicije. Te male stabilne masine sluze da se nesto sklepa na njima, ne bi li obavilo kakvu takvu funkciju. To sto kod nas postoji trziste za takve proizvode, je samo nas problem, ali su to proizvodi prilicno niskog zanatskog nivoa. CIm prav ugao nije prav, n mozemo da pricamo o bilo kakvom kvalitetu.

Uvek sam za to da je za amatera bitnije da nabavi odgovarajuci alat, koji ce mu dozvoliti da napreduje. Stabilni kung fu cirkular to nije. Za njegovo sredjivanje je potrebno daleko vise od amaterskog znanja, a ulaganje na kraju bude i vece nego da je kupio ozbiljan cikular na pocetku. Samogradnja je druga prica, ali i tada mora da se zna sta se hoce, i to mnogo vise od obicne stolrije. I na kraju opet zavrsis placajuci mnogo vise nego sto se to na pocetku cinilo.

Za amatera je mnogo pametnije da ulozi pare u kvalitetan ucni alat koji ne kosta kao oko i bubreg, pa da polako pretvara daske u drvo za potpalu,. dok ne nauci. Za razliku od elektricnog alata u istom cenovnom rangu, sa pazljivo izabranim rucnim alatom moze da se itekako napredjue cak i ako ne zeli da izlazi izvan stolarije, sto sa elektricnim alatom nije slucaj.

Na kraju, moj stav je izgradjen na tome sto me plocasti materijali, sa izuzetkom kvalitetne sper ploce uopste ne zanimaju. Sve sto radim radim od punog drveta, i ne koristim ni jedno od savremenih konstruktivnih resenja kojima je cilj da se ustedi novac. Fioke mi klize na drvenim klizacima, spojene su lastinim repovima, ili nekim drugim spojem u punom drvetu koga drzi samo lepak, keksove korsitim samo kada spajam daske u panele da bi mi indeksirali povsine za lepljenje, a cak su i sarke potpuno klasicne. Kada ti fioka klizi po drvenim vodjicama, i milimetar razlike je mnogo, a ako pobegne korpus za 5 milimetra, nema ni govora o tome da na njega mogu da oslonim pokretnu policu na izvlacenje. I nemoj misliti da mi je uspelo od prvog, drugog ili treceg puta, vec vezbom.

Sustina je da sve treba upozoriti sta su rezultati kupovine loseg alata. Za investiciju u samo jedan Einhell cirkular, moze da se skupi pocetni komplet rucnog alata, koji ce omoguciti da se napravi jako puno toga, daleko kvalitetnijeg nego da je pravljeno imitiranjem industrijske proizvodnje. A taj komplet moze samo da p[oveca znanje korisnika, i da predstavlja osnovu za dalje kupovine, za razliku od Einhella, koji ce samo traziti dalja ulaganja, i na kraju zavrsiti kao promasena investicija.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ja sam i dalje protivnik koriscenja profesionalne filozofije u hobiju.
Isplativost u hobiju ne postoji. Onda nije hobi nego je posao.
Od hobija se ne zaradjuje.
Tos to smo mi "pukli" pa ustvari pokusavamo da sebi napravimo dodatni posao... nije hobi.

Takodje sam protivnik ideje da je za hobi dovoljan kilav alat. To je dovoljno za amatere, to jest one koji jednom okace tri slike, i posle toga ubace busilicu u orman gde ona ceka selidbu u novi stan, ili poklon za xx godina braka.

Nego da se vratimo na temu.
BlackSteker... rucni cirkulari obicno imaju "ugradjen" riving knife odnosno spliter, mada vidim da ga bosch iz nekog razloga u zadnje vreme izbacuje. Makita ga koliko vidim jos uvek ima, metabo takodje, festo...
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Potapajuci Makitin cirkular ga nema. Meni je to razlog stoga nisam uzeo.

Sve to je zbog toga sto se ti cirkulari sve vise koriste za secenje plocatih materijala. Za njih razdvajac nije obavezan, kao sto je obavezan za masivno drvo.
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Нема скоро ниjeдан циркулар са шином....
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Ima Festool TS 55, De Walt.. Otprilike isto resenje, koje gura opruga nadole.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Potapajuca Makita nema riving knife
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ah... na to si mislio.
Da vidis, nisam obracao paznju. Festo ima "na oprugu", kako bi mogao da se potopi a da ne smeta, pa sam mislio da su i ostali preuzeli taj sistem.
BlackStecker
Šegrt

Post by BlackStecker »

mbole wrote:BlackSteker... rucni cirkulari obicno imaju "ugradjen" riving knife odnosno spliter, mada vidim da ga bosch iz nekog razloga u zadnje vreme izbacuje. Makita ga koliko vidim jos uvek ima, metabo takodje, festo...
Da, primetio sam bas da sad retko koji model ima riving knife. Do sada sam gledao:

Metabo KS 55
Makita HS7601
Makita 5008MG
Bosch GKS 190

...oni nemaju riving knife.
Boschova GKS G serija ima riving knife ali je cena previse za mene, 50.000+

Dva modela koja sam nasao (ukljucujuci onaj koji je spomenuo borism25) imaju riving knife, tako da mi ostaje ovaj izbor za sad:

1) Makita 5704R (190mm, 1200W) - cena oko 18.000
2) Makita 5017RKB (190mm, 1400W) - cena oko 30.000

Ovaj pod 2) je skuplji i jaci samo mi je malo cudan taj dust collector sa svom tom plastikom, ne znam sta vi mislite. Sve u svemu izgleda da mi ostaje izbor izmedju ta dva modela sto se tice novih proizvoda.

Pretpostavljam da mi ostaje mogucnost i samogradnje riving knife + throat plate ako uzmem rucni cirkular bez riving knife.

Sto se polovnih tice, Festool TS55 sam nasao za 150e, i jedan za 200e. Sa obzirom da je nov oko 800e, ne znam zasto je polovan samo 150e tj. koliko je "akan" preko :) Opet, sto se polovnih tice ponovio bih nedostatak garancije i servisa, delovi se verovatno mogu nabaviti i tako...
Last edited by BlackStecker on 31 Aug 2016 10:34, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

800 je malo mnogo. To je cena za TSC (na baterije).
Cak i model sa sinom TS55 REBQ-Plus-FS je oko 630 Eur u Nemackoj (i to preporucena cena, sto ce reci da ima i za manje).
Bez sine sa regulacijom broja obrtaja je oko 560, a obican tj bez regulacije i sine oko 450.

Cak i kod nas je ovaj bez sine i sa regulacijom oko 600 a ovaj sa sinom oko 690.

A sto je cena niska... pa niska nabavna :), a ovde kod nas je malo njih uopste culo za Festo, a trziste je to koje diktira cenu.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Ajde da se onda slozimo da se ne slazemo :)
BR - vec si par puta napomenuo da radis iskljucivo sa drvetom i (skoro) iskljucivo sa rucnim alatom. To je ipak znatno iznad nivoa vecine nas na forumu. Ja se, realno jos uvijek ucim raditi sa drvetom (obimna materija, jbg :) ), ali sam kao i vecina ovde najvise zainteresovan za izradu namjestaja. Drvo je tu samo jos jedan materijal koji treba savladati, a poprilicno sam siguran da necemo doci do nivoa vjestine nekog ko se sa tim profesionalno bavi godinama, pa ti onda dobar dio rucnog alata otpada. Iako stvarno cijenim rucni rad, ne vidim sebe da se baziram na nesto slicno.
Ni ja, a ni dobar dio ljudi ovde se necemo odreci plocastog materijala jer i on ima dosta prednosti, a jedna od njih je i ta da je mnogo lakse raditi sa istim. Ono sto se podrazumijeva je da se ploce raskrajaju formatizerom i da nijedan cirkular bez predrezaca ne moze postici takav kvalitet reza. Ja se iskreno najezim kad vidim sve one krzotine koje ostaju na ploci nakon sjecenja bilo cim drugim.
Sad, buduci da Black Stecker planira najvise raditi sa plocastim materijalom, pretpostavio sam da ce cirkular koristiti kao i ja :
- da ukroji poneki komad sam kako ne bi non stop morao ici na stovariste,
- da isjece poneku lajsnu kako bi komadu namjestaja poboljsao izgled,
- da moze ukrojiti manje daske,
- za izradu falceva, utora, cepova i sl...
Za to mu moze posluziti bilo kakva sklopocija, pogotovo ako nece raditi vise od pola sata - sat dnevno

Mbole - mada je ljepse hobi ostaviti da bude hobi, moze se i poneki dinar izvuci iz toga. Nekom nesto prekrojis, nekom nesto napravis i legne ti poneki dinar za trud. Ja iskreno ne bjezim od toga dok god da se drzim par smjernica:
- nema pritiska - kad zavrsim, zavrsim. Ako hoces da ti bude gotovo juce, obrati se nekom ko zivi od toga i njega za*****
- nema problema sa naplatom - cinim ti uslugu i ocekujem da mi nabacis nesto za struju i vrijeme. Ako nemas sad da mi platis, nemam ni ja vremena da ti to odradim, ganjaj nekoga ko mora prihvatiti posao.
- ako smo prijatelji, nemoj mi nista placati ali ces doci i raditi sa mnom - neces ti lezati dok ti ja radim. I ponesi piva...

Tako mi je sam rad dosta prijatniji, nema stresa i mogu to zvati hobijem. A uvijek se skupi poneki dinar za novu alatku ili za financiranje nekih drugih hobija koje imam. Isto tako, to mi jedini nacin da i dalje nastavim raditi. Nakon 17 godina bavljenja "sa ovim sportom" odavno ne bih imao gdje staviti sve sto sam napravio. Ili bih morao prestati raditi ili bih morao slagati namjestaj po njivi :)

Nego, ode ova rasprava na previse licne stavove, koliko vidim niko od nas se nije sjetio pitati momka sta on ustvari hoce da radi. Znaci, Black Stecker - uputi nas malo, vidis da se izbismo ovdje :D
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Sasa. problem vecine je u pristupu. Danas i ovde, rad sa punim drvetom rucnim alatom moze da bude samo amaterski. Ako je cilj hobija opustanje i provodjenje vremena u pravljenju neceg lepog, onda je to pravi put. No na zalost, ovde se hobijem zove ono sto radis iz nedostatka sredstava da se plati profesionalac, i prilika da se ucari jos koji dinar sa strane, a to hobi nije, nego je to nuzda. Kraljnji cilj hobija nikako ne moze da bude proizvod, nego usavrsavanje, a toga sa jeftinim cirkularom i plocastim materijalima nema. Niti hobi moze da bude bilo sta od cega se ikada uzme novac, jer onda nije hobi, nego dodatni posao, a tek tu nema mesta igranju.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pre nekog vremena sam dobrom drugaru sredio i naostrio jedno dleto.
I napravio mu problem :)
Do tad je decenijama lepo tukao po tupom dletu, seklo je ono kako je moglo, al jbg... nije bas hteo da se druzi sa njim, posto ne radi to kako treba, valjda dleto ne moze bolje koliko god se on trudio. Ipak za ponekad, bilo je dosta i to sto moze.
E kad je prvi put probao alat koji jeste kako treba... sad ima problem. Treba naostriti i sva ostala dleta koja ima, posto vise nece da radi sa tupim :)

Imam utisak da vecina onih koji se zalazu za rad sa losijim alatom, nisu probali da radie sa "pravim". Kad vec pomenu iskrzanu ivericu... Itekako moze da se odsece bez krzanja i rucnim cirkularom. Samo ne bilo kojim.
Drugim recima... ne kudite konja koga niste jahali.

Sto se tice rucnog alata, ja licno sve vise i vise radim sa njim. Nije potrebno bas toliko vremena da se nauci raditi, cesto ume da bude i brzi od elektricnog (dok ja namontiram pricu za elektricni, odsekao sam letvu tri put, ili dok sve napakujem za glodalicu, dletom sam vec izdubio rupu).
Mnogo je veci problem sto rucni alat prvo treba dovesti u stanje da uopste moze da radi, a tek onda da moze da radi kako treba. Ono sto ovde ima da se kupi, i sto ima da se nadje napolju po nama prihvatljivim cenama... u 90% slucajeva ne zasluzuje da se zove alatom.
Buvlajci su pristojan izvor, ali zahtevaju da vec znas nesto kako bi ga izabrao i da posle toga alat dovedes u red.

Druga je nevolja sto ce elektricni uglavnom raditi cak i kad ne znas kako treba. Rucni.. tesko. A nema literature na nasem jeziku koja bi ti opisala sta i kako. Ako ne znas ispravnu tehniku, dzabe ucis, to jest naucices pogresno i onda je to jos teze ispraviti. Ako naucis kako nesto treba raditi, dalje prilicno brzo to "udje u ruku". Ima puno dobrih klipova o radu sa njim, koji opisuju bas za pocetnike, osnovne tehnike, ali ko i sa ostalim, nije lako razdvojiti zito od kukolja.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

BR fino receno. Opet, zar je moguce da nikad nista od toga sto pravis nisi prodao? Uvjeren sam da ima ljudi koji bi znali cijeniti nesto sto se napravi rucno (unplugged).
Vjerovatno si u pravu da je ono, bar meni, dodatni posao. Jedino sto ga ja radim kao da sam u drzavnoj firmi :D
mbole - koliko vidim nisi ti drugaru napravio problem, vec sebi. Sta mislis ko ce mu naostriti ostala dlijeta? :)
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Od onoga sto sam pravio kao hobi, nikada nisam nista prodao. I to je princip koga se drzim. Jednom sam od hobija napravio posao, a kada je to prestao da koristim kao izvor prihoda, nikada se nisam vratio tome kao hobiju. Godinama imam potrebu da napravim nesto od toga sto sam radio kao posao za sebe, sve sto mogu da narucim od drugih nije na nivou kvaliteta koji mogu da prihvatim, ali se alata za taj zanat ne prihvatam, nemam motivaciju, i tako je vec godinama.
Post Reply