Izbor lista za cirkular

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Da to je razlog zašto pakne nemogu da budu veće od remenice.
S druge strane dipl.ing. koji je meni konstruisao i pravio mašinu mi je rekao da se dimenzija pakni dobija kada se kvadratni koren prečnika testere izražen u mm pomnoži sa 5.
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Ovo što je dipl. ing. rekao ima smisla, jer kad kroz tu računicu provučem promjere pila nekih poznatih strojeva i njihov kapacitet rezanja po visini, to drži vodu. Iako, kod nekih konstrukcija to nije slučaj. Na mom stabilnom cirkularu pila je promjera 200 mm, a pakne su promjera max 40 mm, kao i na ručnim cirkularima.
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Pa ako su pakne 40 mm kolika je osovina?
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Mislim da vam je naziv neadekvatan, to su prirubnice, a pakna je nesto sto se umece izmedju.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

No, dobro, nije to tako jednoznačno, a ni lako za objasniti. Potruditi ću se i fotografijama objasniti o čemu se radi. Čim stignem. Obećavam.
Kole-Stolar
Majstor majstora

Post by Kole-Stolar »

Kao sto sam i obecao, posto su stigle testere da javim utiske :)

Image

Testera za uzduzni rez fi 250 24z debljina reza 2.5mm za meko i tvrdo drvo.
Isprobao sam seci hrast debljine 5cm i camovinu takodje 5cm i izvlacio sam neke letvice....
Testera sece izvanredno ,mozda bi motor mogao biti malo jaci ali i ovako sasvim lepo i solidno brzo sece.

Image

Testera za poprecno rezanje fi 250 60z debljina reza 3.2mm
Takode isprobano na hrastu camovini ali i bukvi :)
Rez maltene perfektan a posto je u pitanju poprecno rezanje snaga motora ne pravi problem tako da sam takodje veoma zadovoljan sa ovom testerom.

ps. odacu vam jednu tajnu :D do sada sam koristio samo HSS listove neke stare dedine i sada ne mogu opisati svoju srecu sto cu da radim sa ovakvim kvalitetom (nema vise hoblanja po 2-3mm nakon rezanja :D )
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Da tebe one lepo sluze.
Mada... verujem da bi bio jos zadovoljniji, pogotovu sa ovom za uzduzni da je manjeg precnika.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Obećah, pa evo da objavim:

Image

Image

List je na osovini promjera 50 mm koja ima dosjed za list promjera 30 mm. Pakna je samo jedna, i promjera je 50 mm, malo sam omašio u procjeni. Vijak koji pritišće paknu je M8. Ovo su fotke stabilnog cirkulara sa kombinirke. Slično je i na ručnom, samo je pakna manja, a vijak također M8
saša
Majstor stolar

Post by saša »

I testera ne leluja..?
Ovo je po meni jako opasno...ti kako hoćeš. Kod sečeš po dužini opasnost se povećava ukoliko opteretiš testeru bočno...
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Doduše, sad kad si spomenuo, postalo mi je jasno mi je zašto pri poprečnom rezu tvrdog drva tanji list ponekad zatreperi.. Kad bi pakne bile 7 cm, koliko bi po gornjem proračunu trebale biti, vjerojatno se to ne bi događalo. Ali bi visina reza pala na jedva 5 cm. Ovo je kombinirka Kity, iako je hobi, nije Kinez. Stoga vjerujem da je prošla sve provjere sigurnosti. Kako osovina cirkulara glumi i remenicu i nije u krutoj vezi sa elektromotorom, kod preopterećenja prokliže remen koji, u tom slučaju, radi kao neka vrsta kuplunga. Moram pohvaliti proizvođača remena koji od 2005. nije niti jednom mijenjan iako se cirkular koristi više nego intenzivno za jedan hobi stroj.
MJ
Šegrt

Post by MJ »

Treba mi pomoc u izboru testera za cirkular. Cirkular je Bosch GTS 10 XC snaga 2.2 kW 220V. Precnik testere 250mm otvor 30mm. Sekao bih meko i tvrdo drvo ( americki crni orah, javor za ovo je kriv youtube XD ) i sper ( najvise breza ). Bitniji mi je cistiji rez na drvetu. Hobi je u pitanju tako da nece biti velike kolicine za secenje.

Koliko sam ja shvatio ako bih isao sa 3 testere trebalo bi mi sledece:

1. Testera za uzduzni rez drveta - 24 zuba i ravan zub
2. Testera za poprecni rez drveta i sper - 80 zuba ATB zub
3. Testera visenamenska ( general purpose blade ) - oko 40 zuba ATB zub
4. Laserski secene testere, zub sirine 3,2, telo 2,2.

Nedoumice:
1. Zasto u katalozima vidim testere za uzduzni rez za ATB zubom? Da li se one koriste ako se vidi da vlakna nisu paralelna sa testerom? Da li mi je onda bolje uzeti taj zub i ne misliti?
2. Ugao zuba ( hook angle / rake angle ). Ovo mi je najgore za odluku
a) Uzduzni rez - Nadjem na netu da za meko drvo moze veci ugao 15 - 25 dok za tvrdo drvo oko 5, a onda u Freud katalogu testera za uzduzni rez meko i tvrdo drvo i ugao 20. Ne znam koji ugao da trazim.
b) Poprecni rez - manji ugao ( 5 stepeni ) za cistiji rez a i sper ce se seci sa ovom testerom
c) Visenamenska - s obzirom da ne znam koji ugao za uzduzni rez ne znam ni koji ovde odabrati.

3. ATB 10 ili ATB 15 - da li je ogromna razlika u kvalitetu reza za ono sto meni treba?

4. Top clearance ugao - 12 stepeni za tvrdo drvo a 15 stepeni za meko drvo a opet u katalogu 90% je 15 stepeni a testere obelezene i za meko i za tvrdo

Uzeo bih Freud ili CMT pa ako neko ima predloge koje tacno testere uzeti dobrodosli su
MJ
Šegrt

Post by MJ »

Uzeo Freud LU2B 0500 kao univerzalnu

Precnik: 250mm
Sirina zuba - 3.2
Debljina tela - 2.2
Zub - ATB 15
Broj zuba - 48
Ugao zuba ( Hook angle ) - 10 stepeni
Top clearance - 15 stepeni

Prezadovoljan sam evo nekoliko slicica

Lamelirana bukva:
Image

Gornja ivica
Image

Donja ivica
Image

Sperploca breza:
Image

Gornja ivica
Image

Donja ivica
Image

Oplemenjena iverica ( iako to ne necu koristiti)
Image

Gornja ivica
Image

Donja ivica ( ima malo krzotine mozda bi bilo bolje da je malo bolji zero clearance )
Image
Last edited by MJ on 28 Aug 2020 17:47, edited 1 time in total.
Post Reply