Slijepi sjek

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

E te nisam skontao :)
borism25
Majstor

Post by borism25 »

S jedne strane i moja greska nisam slikao kad su bile jedne i druge dolje pa bi se vidjela razlika odmah u startu :)
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Bas me zanima kako ce izgledati sa tom plocom, koliko sam razumio sluzice kao klupa na formatizeru
borism25
Majstor

Post by borism25 »

sasasasa wrote:Bas me zanima kako ce izgledati sa tom plocom, koliko sam razumio sluzice kao klupa na formatizeru
Nije skroz nacrtano ali cisto da dobijete dojam. Uspio sam dobit po dobroj cijeni jednu plocu 875x475x40mm nju cu dat an vodeno rezanje na polovinu i kod prijatelja na glodalu preci gornju i donju stranu da bude na nuli. Od dolje idu 4 polu otvorena klizaca na 2 pwd potpore (aluminijska sipka s nosacima). Konstrukcija ce biti zeljezna + gornji dio (na koji se sarafe dvije aluminijske vodilice) ce ici na sarafe tako da se moze s vremenom regulirati ako bude bilo potrebno. Na samoj aluminijskoj ploci sam ostavio prostor za T track (neznam kako da to prevedem uopce na nas jezik, t klizaci u slucaju da se mora danas sutra prosiriti stol (skroz na bocnoj strani aluminijske ploce) za neke vece komade pa cu napraviti dodatnu konstrukciju Slicno kao kod danasnjih modernih pila di se moze koristit samo klizac ili se zakaci drugi dio. Noooooo, trenutno su me ispusili prodavaci sto se tice desnog dijela tako da mi se cini da cu trenutno ici na medijapan od 18mm + 7mm laminat ili samo medijapan od 25mm kako bih mogao napraviti utore za klizace. Isto tako trebamo jos dovrsiti rezanje zeljeznih profila za bocnu ogradu uz koju ce se gurat drvo, to ce ici u klasicnoj biesmeyer izvedbi. Uglavnom evo malo slika iz sketchup-a :P:P

Image

Image

Image

Image
Last edited by borism25 on 23 Jun 2016 18:24, edited 1 time in total.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Ma da, kao klupa na formatizeru. Ljudi moji dragi koliko meni formatizer nedostaje!!!!!!! Poslije par hiljada sati na formatizeru, stvarno se tesko navici na obicni cirkular. Pogotovo sto je ovaj moj stvarno mali (cirkular, mislim ;) )
A ideja je super. Jeste da ce biti nesto teze gurati siru plocu (pretpostavljam da ces ga koristiti i za umjetne materijale), ali si sa ovim stolom ustedio par hiljada eura razlike cirkular-formatizer, a preciznost bi trebala biti ista.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

T-track = T utor, T slot, standardan masinski profil, s tim da se naravno metricki i imperijalni razlikuju.
Nazalost njihov je zgodnijih dimenzija, pod uslovom da se koriste colovni srafovi (jedan isti moze da primi dve velicine srafova sa sestougaonom glavom, cini mi se 1/4" i 5/16" sto bi otprilike odgovaralo nasim M6 i M8)
Post Reply