Hitno potreban savet oko kupovine masine

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
StolarBastovan
Pred-majstorsko zvanje

Post by StolarBastovan »

Jel se slazete da stavim broj obrtaja osovine 5600?
StolarBastovan
Pred-majstorsko zvanje

Post by StolarBastovan »

Gledao sam po netu i vidim da su uglavnom ovakve masine pokretane motorom koji je fiksiran u beton pored masine.To mi se ne svidja i ja cu to drugacije da resim.Izracunao sam da mi za 5600 obrtaja glave treba vuca od 4m/min da bi doslo do srazmere koju je singer dao.Raspitao sam se za ravan remen i u gumabeltu i jos jednoj firmi ne znam tacno kako se zove i preporucuju pk kais sirine 8cm uz argument da je tako bolji prenos snage uz tisi rad masine u odnosu na ravan i klinasti.Remenice bih lako prepravio na pk ako je tako bolje.Sta mislite o tome?
Montirao bih motor ovde gde su sad ove velike remenice kao tockovi i na samom motoru bih montirao remenicu za pogon glave kao i remenicu za pogon ovih zupcanika za redukciju.
Da li biste mogli da mi pomognete oko proracuna remenice za tu redukciju?Imam podatak da mi je motor 2880 obrtaja da je mali zupcanik 10 zuba koji se nalazi na osovini na koju bi dosla remenica koja bi trebalo da se pokrece tim motorom ,dok su ova tri velika zupcanika sa 50 zubaca.Hvala unapred
Last edited by StolarBastovan on 22 Nov 2015 22:39, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Glavni argument trgovaca je obicno da li oni to imaju na lageru ili ne, i koliko zaradjuju na kom proizvodu :)

Negde sam skoro video da je neko nasao ravno remenje, al... ne mogu da se setim gde je bilo.
Pogledaj: http://www.belt.co.rs/index.php?page_id=462&lang=srpski

cini mi se da su i ovi imali, al trenutno im je sajt off line (maintenance) pa nisam siguran: http://www.powerbelt.rs/

Tvoji novci, al da prepravis remenicu koja je za ravan kais da koristi PK nesto i kosta. Nije "rocket science", al to mora da se plati nekome da ti uradi.
PK ima vecu kontaktnu povrsinu za istu sirinu, i moze da prenese vecu snagu, ali to tebi nije problem. Ove postojece je neki indzilir izracunao da bi mogli da prenesu snagu.
Da su bas tisi... ne znam. Od klinastih jesu, ali od ravnih...

Ravni remeni imaju jednu "manu", koja im je ustvari u mnogim slucajevima prednost. Mogu da proklizaju prilikom udara, zaglavljivanja ili preopterecenja, i time ti ustede lom necega mnogo skupljeg na masini.

Ko sto napisah: ako nije pokvareno, ne popravljaj.
No... tvoj klavir...

Pored ovih podataka, da bi se izracunala brzina vuce, potreban je i precnik valjaka.
StolarBastovan
Pred-majstorsko zvanje

Post by StolarBastovan »

Kakav je prenos na masinama novije generacije.? Do koliko bih smeo maksimalno da joj dignem obrtaje?Dao sam 1200e,tako da sad necu da zalim ni dinar da je od ovakvog stanja dovedem u mnogo bolje i osavremenim ono gde ima prostora za to.
Precnik osovine na kojoj se nalazi najmanji zupcanik precnika 47mm 10 zuba je 27mm.Precnik velikih zupcanika je 210mm 50 zuba.Precnik vucnih valjaka je 60mm.
Last edited by StolarBastovan on 23 Nov 2015 01:02, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Mali zupcanik 10 zuba, veliki 50. Prenos 1:5 (ova druga dva velika samo prenose iste obrtaje na drugi valjak)
Precnik valjka 60mm daklem obim valjka je Pi*60=3.14* 60=188.4 mm

Tebi treba 4m/min (mada nisam siguran da si to dobro sracunao).

Da bi to postigao valjak treba da se okrene 4000/188.4=21.23 puta u minutu.
Posto je veliki zupcanik vezan direktno za valjak, znaci i on treba da ima taj broj obrtaja.
Da bi on imao taj broj obrtaja, mali zupcanik treba da se okrece 5 puta brze od toga, to ce reci 106.15 obrtaja

Da bi sa motora koji ima 2800 stigao na 106 nece moci sa jednim parom remenica posto je prenosni odnos preveliki 1:26

Da se vratimo na brzinu vuce.
Singerov primer ima 2230 rezova po metru ko sto je feniks sracunao.
ako imas 5600 obrtaja i dva noza taj priblizan broj rezova po metru dobijes sa 5 metara u minutu vuce.

No i dalje ti treba preveliki prenos za samo jedan par:
5000/188.4=26.5
26.5*5=132.6
2800/132.6=21
to jest treba ti prenos 1:21 izmedju motora i remenice.

Koliki su precnici ovih postojecih remenica (ukljucujuci i onu najvecu siroku)?

Sad tek gledam... a gde ti je remenica sa glavne osovine (ove sa nozevima)?
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Да сам је којом срећом ја купио потражио бих на бувљаку мотор-редуктор са варијатором и тако решио погон вучних ваљака а за погон ножева (пошто и овако треба) направио пренос са ДВА клинаста каиша.
Мотор-редуктор са варијатором не би требало да те кошта више од 150€ па мислим да је то чак и јефтиније него да правиш оно што недостаје за погон равним кајишима.
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

феникс wrote:мислим да је то чак и јефтиније него да правиш оно што недостаје за погон равним кајишима.
Pojasni ovo, posto ja ne vidim da mu hvali ista osim kaiseva.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Bastovane, postavi sliku druge strane masine da vidimo kako izgleda kompletna osovina gdje je ta velika remenica.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nesto mi nije jasno na ovoj slici.

Sad vidim da gore na ploci stoji jos jedna remenica (pretpostavljam da ona dodje na glavnu osovinu).

Kao da bi na nju trebalo da ide kais sa ove velike siroke remenice, ali za to bi smetao ovaj komad koji izgleda kao kriva viljuska tj. da je od savijenog betonskog gvozdja (ne znam kako dugacije da ga opisem)?

Ove trostepene remenice (na malom zupcaniku i u nastavku ove siroke) bi trebalo da teraju valjke razlicitim brzinama.

Ali gde je remenica na koju dolazi motor?
Pada mi napamet da se ne vidi na slici to jest da je od ove siroke produzena osovina iza masine pa se ne vidi.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Upravo tako, najveca pogonska sluzi za pokretanje abrihterske glave, a ova trostepena za pokretanje vucnih valjaka.
Na drugom kraju (koji ne vidimo) bi trebalo da je jos jedna remenica na koju se preko kaisa kaci motor.

Sirina najvece remenice je za kais 8-10 cm sirine koji su ti preporucili, a trostepena je za uzi kais.
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Sasa wrote:Pojasni ovo, posto ja ne vidim da mu hvali ista osim kaiseva.
hvali-ли смо машину али...
Недостаје (Фали) по нешто.
На плочи абрихтера је ременица која чини ми се иде на осовину абрихтера. Одавде гледано су она и највећа ременица доле однос 1:3. да би се абрихтер вртео 5600 о/мин велика ременица треба да се врти 1870 о/мин.
јз тога се види да треба редуковати бројобртаја мотора са 2800 на 1800. Глупо је скидати бројобртаја да би га следећим паром ременица повећавао.
Поред тога треба, ако остане погон какав је сада или често скидати каиш за погон вуче дихта или да стално ради што је опет глупо.
Поред свега тога 99% сам сигуран да су на доњојосовини клизни лежајеви (биксне) што тражи свакодневно подмазивање а питање је и у каквом су сада стању - треба ли их мењати.

Уосталом, ја сам написао шта бих ја радио - не мора да значи да је то право решење!

Боле каже " za to bi smetao ovaj komad koji izgleda kao kriva viljuska tj. da je od savijenog betonskog gvozdja"
То је вођица (и мењач) за каиш за посмак дихта само што је неко "прештеловао" па га гурнуо скроз до корпуса машине - вероватно да не смета у транспорту.
StolarBastovan
Pred-majstorsko zvanje

Post by StolarBastovan »

Evo jos slika masine gde se sve vidi.
Image
Image
Image
Image
Ta ideja sa varijatorom jeste najbolja ali i najkuplja.Kakvi su kaisevi na modernim dihtovima tih gabarita?
Last edited by StolarBastovan on 23 Nov 2015 16:29, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne valjaju ti linkovi sa slikama
StolarBastovan
Pred-majstorsko zvanje

Post by StolarBastovan »

Precnik remenice na glavi sa nozevima je 13 cm,precnik ove javece 30 cm,a ove tri male 16cm 13 cm 10 cm
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Нешто ту мени није јасно са слика
Стави равну летву поред највеће ременице тако да додирује обе стране а да иде горе до осовине абрихтера па сликајда и ми видимо како то изгледа јер ми изгледа да та ременица не иде у правцу ременице која треба да дође на осовину абрихтера
Post Reply