Problem sa "češalj" glodalom

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Moram da se ispravim:
Koliko "na zdravu pamet" mogu da zakljucim, taj sirok noz se koristi kada zelis da jedna strana bude apsolutno bez zazora, a druga nije bitno kako ce da izadje.
Nakon sto sam nacrtao, taj "kvadratni" noz je malkice kraci upravo da bi naleganje na OBE strane na povrsini daske bilo perfektno, a u sredini ostaje oko 0.2mm zazora.

Probao sam malo da menjam parametre da bih video sta se desava.
Ovo je spoj kako treba da izgleda i sa dimenzijama koje se vide na crtezu:

Image

Ne lezi onako kako ja mislim da bi trebalo, ali moguce je da dimenzije na crtezu nisu potpuno tacne, vec zaokruzene (kao sto dubina zareza nije 6 nego 5.75 odnosno 5.55mm). Ali princip je jasan to jest ivice koje su spolja bi morale prve da se susretnu.

A ovo je isto to, ali ako sama daska pre obrade na glodalici nije u vinklu za 0.5mm na debljini daske od 20mm. U sustini ista je situacija i ako pri glodanju daska i glodalo ne stoje u vinklu.

Image

Nisam uspeo da skontam cemu bi sluzile tanke podloske. Kako god da ih ubacim dobijam sasave rezultate.
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

mbole wrote:Nisam uspeo da skontam cemu bi sluzile tanke podloske. Kako god da ih ubacim dobijam sasave rezultate.
Чини ми се да би кад убациш подлошке у све размаке између глодала повећао и оне размаке између чела зуба и дна жљебова.
Ако сам ту у праву (а нема разлога да нисам :oskyldig:) верујем да се подлошкама решава разлика између меког и тврдог дрвета - за тврдо мањи размак а за меко већи.
Ово је само претпоставка - немам ту справу да бих могао да са сигурношћу тврдим
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
Drvorad
Šegrt

Post by Drvorad »

Ovo sa podloškama bi moglo da upali. Ako je do pravog ugla, to se lako kontroliše, uz pretpostavku da je ploča stola ravna. Na neko staro glodalo ili sl. se učvrsti deblja žica tako da ide paralelno sa stolom i kraj joj se savije prema stolu (kao sestar). kada se polako okreće rukom lako se vidi da li je osovina nagnuta. Duža žica je preciznija ali mora da bude dovoljno kruta.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

podloske sluze za "prozracnost"odnosno za lepak(ako je gusci ide veca prozracnost i obrnuto(to je proizvodjac glodala dao kao mogucnost)

glodalo "cesalj" mora biti savrseno uradjeno (simetricno po vertikali(debljini) jer se svaki sledeci komad okrece za 180 stepeni.

kad nizom probnih prolaza dobijes pri okretanju za 180 idealno poklapanje('zmuri" spoj) onda si ga doveo za rad ;)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Evo kako izgleda kad se svuda dodaju 0.1 podloske. Ostanu zazori na spoljasnjim povrsinama.

Image

Ako izmedju kvadratnog i prvog kosog dodam 0.05 a ostala budu 0.1 opet dobijem zazor na krajevima (doduse manji).

Image

A ovo je sa jednom od 0.1 i ostalim 0.05

Image

Jedino kad svuda stavim 0.05 dobijem zatvorene spoljasnje povrsine i malo vece zazore na celu, ali malo manje izmedju zuba u sredini

Image

No, posto nista drugo nije pomoglo... sacekacemo uputsvo :)
pgale
Samostalni majstor

Post by pgale »

Evo uputstva
Image
Image
Image
I slika moje glodalice u stolu
Image
Nisam ovih dana imao vremena da gubim nerve sa ovim
Pčele se roje pa se sa njima družim svaki dan :)
Čim stignem ponovo ću probati na manjim komadima drveta i to mekog i tvrdog pa ću sve fotodokumentovati
Puno hvala svima na izdvojenom vremenu s nadom da će problem biti riješen.
Lijep pozdrav iz Hercegovine
pgale
Samostalni majstor

Post by pgale »

Možda sam mogao da sačekam mjesec i kusur pa da obilježimo godišnjicu mog problema :)
Problem nisam riješio. Pokušavao ovo i ono ali ništa.
Donio kod kolega i mic po mic skontamo da ovih pet "jednakih" noževa uopšte nisu jednaki.
Čak se razlike vide i golim okom. Izmjerili smo greške i do 0,2mm.
Danas mi je palo na pamet da probam samo sa jednim od tih pet noževa i onim debljim i daskom iz tog opsega debljine (11-16mm).
Ako uspijem napraviti spoj onda su problem noževi.
Zvao sam i dobavljača, obećao je da će se javiti.
Post Reply