Danas sam uzeo plastičnu kacu od nekih 50 litara. Crijevo za napu fi 100, koljeno kanalizaciono 110 m ljepljive trake izbušio rupe na poklopcu kace fi 110 I fi 35.
Sve spojio sa usisivačem a debelo crijevo sa abrihter/dihtom I gle čuda radi. Na početku nisam ljepljivom trakom zalijepio poklopac kace pa nije baš išlo ali nakon toga
zadovoljan sam. Trebam naći kvalitetnije crijevo, ovo od nape je prilično kruto I nije za pomjeranje I veću kantu. Ono što sam primijetio je da I u usisivaču bude piljevine
pretpostavlja da se to rhješava određenim pregradama u posudi. Evo I par slika
Malo sam modifikovao. Ovoj kaci sam odrezao donji dio jedno 7-8 cm I ispod nje postavio veliku kantu od 150 litara.
Promijenio sam I crijevo. Uzeo sam neko providno od čvrstog najlona koje je armirano spiralom. Sada skoro ništa ne ide u usisvavač jer je dosta duboko.
Svakao usisivač koristim bez ove skalamerije za circular I brusilice (tračnu I rotacione) pa mi nije mnogo bitno ako malo ode I u njega.
Nisam slikao pa kad to uradim postaviću
Evo I slike.
Ništa revolucionarno. Onoj maloj kanti sam otkinuo dno tako da može da se stavi na veću od 150 litara.
Crijevo je fi 110 I fiksirao sam ga pomoću perforirane limene trake.
Možda je crijevo malo dugačko (3 m) pa leži po podu I ponekad primijetim da se dio pilotine skupi u samom crijevu.
Ima li neko ideju da I to spriječim.
Zaboravih spomenuti još jedan problem-
U režimu dihta mi se dešavalo da povuče malo komad I stane pa moram gurnuti.
Ali kad izađe uštinut je na kraju.
Zatezao sam remen pa ništa
Onda se sjetih podmazivanja ploče I uzeo sam malo pčelinjeg voska I premazao
Poslije toga normalno radi.
Å ta se inače koristi za ploču. U uputstvu spominju nekakav vosak. Ima li to nabaviti u našem region-
Crevo probaj malo da podignes,mada mislim da imas slab protok vazduha pa nema snage da napravi veci cug kroz crevo.Smanjis malo precnik creva ili pojacas usisivac.
Slicno sam napravio i ja samo sto je crevo kod mene 75mm.I za sad radi dobro.
Last edited by BG ACA on 10 Mar 2015 22:14, edited 1 time in total.
Za lakse klizanje drveta svasta ljudi koriste a ima i namjenskih proizvoda bas za tu svrhu mada ih ja nikad nisam isprobao. Uvijek pri ruci imam malo parafina rastvorenog u benzinu ili uljanom razr. da bude kao meka krema i sa tim premazujem ploce pa istrljam krpom da ne ostavlja trag.kad se isposni ponovim i tako... Dobro je i kad se uvrcu vijci da se umoce pa lakse ide.
Å to se tiče crijeva mislim da je zadržavanje zbog toga što leži na podu. Bitno mi je da ne pravo nikakakav čep.
Dok radim primijetim da kroz cijevo konstantno ide pilotina. Na kraju rada dok usisivač radi ja podignem crijevo I sve ode u kantu.
Malo ću se poigrati dok tačno odredim mjesto dihtu I kanti pa da ga možda okačim za plafon. Vidjeću.
Hvala Drvorad za ideju. I meni se u glavi vrtila ideja o parafinskoj svijeći ali probaću da napravim tu mast.
Pozdrav
BG ACA wrote:I ja moram da napravim tako nesto,upravo sam se ponovio sa Makitom 2012 NB dihtom.:tummenupp:
I ja imam taj diht i radi super i bez usisivaca, koji mi tu uopste nije potreban. Samo ide u plasticnu kacu od 100L, a do nje vodi plasticna kanalizaciona cev fi 75mm (duzine oko 70cm, toliko mi je trebalo do kace koju stavljam pored stola) sa jednom krivinom iznad kace, pasuje ko da je original, najjeftinije i vrlo efikasno resenje.
Mislim da je bolje da ulaz bude na manjoj kanti pod nekim uglom,a prikljucak za usisivac da bude tamo gde je sad veliko crevo.Mozda bude bolje.
Pezzo tako sam i ja radio u pocetku,a i danas kad pomeram masinu po radionici.
Last edited by BG ACA on 11 Mar 2015 10:36, edited 1 time in total.
Koliko sam shvatio poenta je da se ulaz debljeg crijeva postavi tako da ne udara direktno u
stijenku kante nego da udara pod nekim uglom I tako formira vrtog ili ciklon.
Ja razmišljam da umjesto ove velike kante pokušam da montiram na manju najlonsku vreću
samo me strah u slučaju zagušenja da je vacuum ne uvuče. Ako se odlučim za vreću morao bih praviti
držač kante I postolje kao kod industrijskih usisivača. Å ta mislite o tome?