Izrada ormara

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Nacrtao si zarezano, možeš i razdvojiti. Pločica za aventos zauzima manje mjesta pa je uputno koristiti je u ovom slučaju.
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

nacrtao sam da je taj bok od 3 daske, donja, srednja kraća i gornja. ne znam kako da drukčije razdvojim.
aha, mislite da stavim pločicu za aventos umjesto obične podložne pločice? clip top pant se normalno natakne na nju?
Last edited by ninja on 04 Aug 2016 17:25, edited 1 time in total.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Ne treba ti srednja. Clip top normalno paše na aventos pločicu
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

aha, onda gornji dio boka samo ušarafim u bok ormara.
ok, hvala!
dzonibbad
Šegrt

Post by dzonibbad »

Zdravo,

Prednja strana (front) tvoje fioke, kako si je nacrtao je prilikom izvlacenja od desnog boka udaljena oko 20 mm (za debljinu materijala u kojem je ostavljen otvor za sarku + 2 mm luft).
Takodje, kad otvoris vrata sa prosecnim ravnim sarkama, ona nisu bas u ravni sa korpusom ormara, vec su malo "unutra"

Nemam trenutno pri ruci ni metar ni plakar sa ravnim sarkama, ali proveri na nekom postojecem plakaru da li ce ovako konstruisana fioka
da zapinje pri izvlacenju na sarku na vratima.

Ako koristis teleskopske klizace za fioku, po poslednjoj skici fioka ce da prodje tacno ispod /iznad sarke pri izvlacenju.
Ako koristis one jeftinije sa dva plasticna tockica, fioka ima i vertikalni hod od par mm prilikom izvlacenja.

Sustina izlaganja: premeri sa konkretnim sarkama i klizacima koje planiras da upotrebis da nece da zapinje.

Alternative:

- upotrebis teleskopske klizace za fioku i/ili ostavis malo veci luft po visini izmedju donje dve fioke
gde se kaci sarka na korpus. Gornja nece da zapinje..
- stavis dvostruku debljinu tog "podmetaca" sa desne strane fioka (gubis koristan prostor)

triput meri jednom seci
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

ici ce tandem vodilice a one su teleskopske.
povecao sam razmak između fronti na 4 cm i stavit ću pločicu od aventosa tako da će pant ići između fronti.
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

Imam dva pitanja u vezi ugradbenog ormara.
prvo, kako se uspije dobiti na prve dvije slike da ormari idu točno od zida do zida? čini mi se da sa svake stane ima samo par mm prostora.što ako su zidovi malo pod koso i slični uobičajeni problemi sa zidovima? ako sam dobro skužio, na zidove se stavi iveral na koji će se naslanjati vrata i onda između te dvije vanjske daske ide korpus ormara, da li sam u pravu? da li su te vanjske daske onda širine 60i visine do stropa ili se stave dvije od 15 cm, da se uštedi na materijalu, jer ionako se vidi samo prednji dio te daske koja je izvučena (na koju se naslanjaju vrata). i koliko je taj vanjski bok širi od korpusa? za širinu vodilice, to je koliko 8 cm? da li donja vodilica ide na istu udaljenost od korpusa kao i gornja?

drugo pitanje, vidim da na prve dvije slike korpusi leže na podu a na trećoj slici je stavljen cokl i valjda ispod nekakve nogice. što je bolje od toga dvoje? gdje uopće ima za kupiti podesivih običnih plastičnih nogica od 5-6 cm? jer mislim da je previsoko stavljati cokl 10 cm na ormar.

Image

Image

Image
Last edited by ninja on 21 Dec 2016 13:52, edited 1 time in total.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

ninja wrote:drugo pitanje, vidim da na prve dvije slike korpusi leže na podu a na trećoj slici je stavljen cokl i valjda ispod nekakve nogice. što je bolje od toga dvoje? gdje uopće ima za kupiti podesivih običnih plastičnih nogica od 5-6 cm? jer mislim da je previsoko stavljati cokl 10 cm na ormar.
Na sve tri slike su razliciti plakari. A sta je bolje od navedenog je diskutabilno. Kad je iveral u pitanju, ja ga nikad ne bih stavljao do poda, a za tako visoke komade bi moralo prvo da se napravi dobro stabilno i nivelisano postolje. Vec smo u jednoj temi o tome pricali, ali ko bi sad to nasao...
Te stranice do zida su samo spoljne maske/okvir za klizna vrata.
Pre izrade se moraju uzeti tacne mere i kontrolisati zidovi, pod i plafon, kako se ne bi kutija plakara predimenzionisala, a na kraju se po ugradnji ti zaostali otvori zatvaraju nekim lajsnama, negde treba da se ukroji prema zidu a negde ne, ali uglavnom to ti je sto ti je.
Na prvoj slici se vidi da su ubacene kutije u gornjem delu, jer da je sve iz jednog dela ne bi moglo da se uspravi jer bi po dijagonali stranice bile vislje od plafona.
dzonibbad
Šegrt

Post by dzonibbad »

Hm.. pa vidi ako su zidovi ravni i paralelni, napravis ove spoljne bokove 70-80mm duze kao sastavni deo korpusa (proveri koliko su tacno vodjice koje ces koristiti) i to je to.
Ako su zidovi krivi, a gotovo uvek jesu, nesto mora da zeva i da se ne uklapa. Ako je to nekolimo mm, najjednostavnije je da nakon motaze popunis npr akrilnim gitom i prefarbas bojom u kojoj ti je zid.

No, to sto konkretno pitas zaista izgleda kao dodatni bokovi. Ne verujem da imaju punu dubinu, verovatno su 15-20 cm dubine. Time postizes da ormar izgleda dobro kad je zatvoren, ali kad otvoris ormar, ovi lazni bokovi, i pravi korpus ce biti odmaknuti jedni od drugih.
Klizna vrata se prave tako da se u zatvorenom polozaju preklapaju 40-50 mm. Ako ti je prostorija npr uza na podu, a sira na vrhu, vrata mogu da se podese donekle da realno budu nagnuta pa da se priljube uz zidove, tj. da sve izgleda najbolje sto moze u zatvorenom polozaju.

Korpuse (ono sto je iza vrata) svakako moras da fiksiiras za zidove da ne dodje do prevrtanja.

Nogice imas u visini 50-80mm, ali vecina imaju zavrsnu obradu, tj. predvidjene su da se vide, pa su time i skuplje. Za donje kuhinjske elemente se obicno koriste one plasticne reda 100mm koje su vrlo jeftine i neugledne. Nisam sreo takve krace.
Imas i nesto ovako.. http://www.linea.rs/proizvodi/1809

Imaj takodje u vidu da sa tako kratkim nogicama za nivelaciju (50-80mm) realno ne mozes da podvuces ruku u da ih podesavas pa se svodi na ponavljanje postupka nagni-odvrni-vrati-nije_dobro-ponovi.. i tako sve dok ne uravnas, tek onda fiksiras za zid i stavljas gornji deo. tj. obavezno moras visinu da podelis kao sto je slucaj i sa slikama koje si poslao.

Ako pod nije strasno neravan, ne trebaju ti nogice, i mozes malo da poravnas pomocu ovakvih klinova. http://iverpan.hr/okov-za-namjestaj/kli ... i/klin-pvc
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Ja uvek na nozice u to od 100mm bas zbog zavlacenja ruku radi nivelisanja. Jednom sam i te obicne kratio na (mislim) 80mm, moze se izvesti. Korpusi iz dva dela po visini i ako je do plafona bez fiksiranja u zid.
Maske cesto mogu da se prave poput pervajza za vrata a nekada i kao jedna obicna lajsna. Akril za popunjavanje obavezno
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

http://www.artinvesthome.com/italiana-f ... 3010602000
Nogica za stelovanje ormara ako ides klasiku,bokovi do poda...stelujes iz korpusa,bez pomeranja ormara...
Last edited by nikola28 on 21 Dec 2016 22:15, edited 1 time in total.
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

@pezzo, da, vidim da je ormar napravljen od nekoliko kutija koje su složene kao korpus.
znači ili staviti nogice od 10 cm (iskreno, to mi se čini malo previsoko za ormar), ili ove nogice kakve je nikola28 rekao staviti na bokove. Uglavnom, bilo bi dobro uvijek imati nogice.
a za zidove, znači dobro ih izmjeriti i pregledati i onda koliko uzeti manju mjeru?1-2 cm?
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

ninja wrote:a za zidove, znači dobro ih izmjeriti i pregledati i onda koliko uzeti manju mjeru?1-2 cm?
Tu moras biti oprezan jer ako neki od zidova nije tacno u vertikali (ili ima izbocine po povrsini), onda nece uci korpus. Takodje moras pod proveriti libelom i uglove vinklom. Trebaju ti visak sa pomocnikom da obelezi krstic na podu gde pada visak, duza libela ili ravnjaca sa libelom i vinkl. A mera maksimalna za korpus, bolje napraviti manjih dimenzija za po 1cm za svaki slucaj. Ako se radi o izradi plakara, onda ne trebaju nogice nego mozes postaviti i stafne na bok, tako su 8 cm i to bi ti bilo taman da na njih usrafis i coklu koja nije previsoka. Nogice i stope se stavljaju na ormare i komode koji se ne ugradjuju i po nekada se premestaju.
Last edited by Pezzo on 23 Dec 2016 22:30, edited 1 time in total.
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

Još jedno pitanje, čovjek bi htio ormar širine 90cm, visine 250. Napravio bi ga iz 2 dijela, 200 i 50cm. ali on bi htio jedna vrata i da budu na izbačaj. koliko je to dobro s obzirom na veličinu vrata? i kako to složiti? pretpostavljam da nije dovoljan jedan okov za izbačaj. Ako su vrata tip on onda se moraju staviti panti za tip on?
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Izbačaj?
Post Reply