Spisak stolarskih alata.
Motorna pila (sega), klupa, brenta, gater, bansek, krajcar, stucer, cirkular, viselisni cirkular, parac, raskrajac, abrihter, diht, trostrani dihtarica, cetvorostrana dihtarica, nanosacica lijepka, presa, ram presa, korpus presa, hidraulicna presa, pneumatska presa, vakum presa, ceparica , oscilatorna busilica, frezer, dvoglavi frezer, kopir frezer, nadstoni frezer, ketenfrezer, uskotracna slajferica, kant slajferica, disk slajferica, valjak slajferica, protocna slajferica, profil slajferica, kalibrirka, vertikalni formatizer, horizontalni formatizer, dvostrani raskrajac ploca, sto za montazu, busilica, visevretena busilica, tiplarica, automat za sarke, strug, kopir strug, pantograf, cnc obradni centar, kompresor, airles pumpa, pistolj za lakiranje...
фушванц = viewtopic.php?id=4948
цолштук = столарски дрвени метар са поделом у цолима и сантиметрима
цолштук = столарски дрвени метар са поделом у цолима и сантиметрима
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
- peradetlic
- Majstor majstora
- Klešta za razmetanje zuba testere
- Duršluk ( nešto kao probojac ili kirner )
Ispravite me ako grešim, bilo da se radi o pravilnom nazivu nekog alata ili nameni istog, jer nisam stolar već samo ljubitelj rada sa drvetom koji i sam po nešto napravi koristeći alat svoga oca koji je bio vrhunski stolar.
Dodao bih još i rendiće kojih imam gomilu. Nazive ću napisati prema sećanju koje nosim iz detinstva odrastajući pored stolarske tezge na kojoj je otac celog života stvarao nešto iz ničega.
- Rampov
- Å lithobli ili Å lihtobli
- Simsobli
- Dopobli
- Falc Dopobli
- Falcobli
- Grotobli
- Olker
Pretpostavljam da ovo nisu pravilni nazivi i da vuku poreklo iz Nemačkog jezika.
Zamolio bih prave stolare da prokomentarišu i da isprave greške, bilo da se radi o nazivu ili o nameni neke od navedenih alatki.
U svakom slučaju nadam se da će ovo koliko- toliko pomoći prilikom kompletiranja spiska alata ovog najlepšeg zanata .
- Duršluk ( nešto kao probojac ili kirner )
Ispravite me ako grešim, bilo da se radi o pravilnom nazivu nekog alata ili nameni istog, jer nisam stolar već samo ljubitelj rada sa drvetom koji i sam po nešto napravi koristeći alat svoga oca koji je bio vrhunski stolar.
Dodao bih još i rendiće kojih imam gomilu. Nazive ću napisati prema sećanju koje nosim iz detinstva odrastajući pored stolarske tezge na kojoj je otac celog života stvarao nešto iz ničega.
- Rampov
- Å lithobli ili Å lihtobli
- Simsobli
- Dopobli
- Falc Dopobli
- Falcobli
- Grotobli
- Olker
Pretpostavljam da ovo nisu pravilni nazivi i da vuku poreklo iz Nemačkog jezika.
Zamolio bih prave stolare da prokomentarišu i da isprave greške, bilo da se radi o nazivu ili o nameni neke od navedenih alatki.
U svakom slučaju nadam se da će ovo koliko- toliko pomoći prilikom kompletiranja spiska alata ovog najlepšeg zanata .
U svoju pamet se uzdaj, s tuđom se savetuj.