Pomoc oko odlepljene noge stola
Pa oni cesto rade po Sloveniji, ne radim ja
Ali, salim se malo... to je vise do konstruktora. Ti stolovi po radnjama cesto nisu mnogo cvrsto radjeni, mnogi se ljuljaju i u radnji. Treba gledati kad se kupuje i razmisljati i na drugi nacin. Ja sam svojevremeno kupio jedan kancelarijski, ima ga jedno 200 kila, pa mi muka kad treba da ga pomerim. Volim lak namestaj, a to je uglavnom od punog drveta ili panel ploce. Koristim i ostale materijale, ali nerado, tek da otaljam posao ili ako neko kome radim insistira.

Ima i toga, ali mogu ti reci da i Slovenci sve vise fusare u odnosu na ranije. Ja sam na primer jos pre 30 godina stavio dve Armal slavine i kako sam ih stavio tako rade i danas. A pre godinu dana sam stavio jednu Unitas i vec sam morao da je skidam i nosim na servis da menjaju mesac. Spolja gladac, sve od metala, a unutra jadac, neka plastika koja ne moze da traje ni godinu dana. A cene iste. Eto, danas, kada mislimo da se sve to usavrsilo, iznenadjenja na svakom koraku.
A sto se tice "malo" novaca, uvek je mnogo ako je za bacanje. Jel ti radis tako musterijama za "malo" novaca, ili ti je stalo da ponovo dodje da ti nesto kupi i preporuci te drugima ?
A sto se tice "malo" novaca, uvek je mnogo ako je za bacanje. Jel ti radis tako musterijama za "malo" novaca, ili ti je stalo da ponovo dodje da ti nesto kupi i preporuci te drugima ?
Gledaj... takvog stola -noge koji je od avtora teme razpao..ja upošte ne idem raditi nikada. Ne bih mogao da to dajem iz svojih ruka dalje u ruke stranke.Pezzo wrote:. Jel ti radis tako musterijama za "malo" novaca, ili ti je stalo da ponovo dodje da ti nesto kupi i preporuci te drugima ?
Ovakve noge za stol ljudi jako vole :hjarta::hjarta::hjarta:

Ako imaš svoju ideju lako prodaješ proizvod

Ja sam samo dao primer, nisam rekao da bi ti tako radio. Mada i taj sto koji ti pravis, moze da ima defekte, dovoljno je samo da drvo ne bude dobro suvo i da se sav rascveta. Ali to nebi bilo dobro za reklamu
Danas je mnogo konkurencije, ali je i mnogo fuseraja i mislim da se treba drzati kvaliteta a ne ici na prevare zbog trenutno veceg profita.
Konkretno, kad se radi o stolu iz ove teme, Singer je 100% u pravu, konstrukcijski je vrlo lose resenje sa tim nogama.

Konkretno, kad se radi o stolu iz ove teme, Singer je 100% u pravu, konstrukcijski je vrlo lose resenje sa tim nogama.
Ne brinite, nece sto nikog ubiti, rasklopljen je i ploca stoji u sobi na podu. Ode diskusija predaleko, a ja i dalje bez stola.
Nije bio ni tako jeftin, pre 4,5 godine oko 17 000 din. Jako je lep i praktican, kad je sklopljen mali je 135*90 a kad se razvuce sa dva dodatka od 40 moze 20 ljudi da sedne.
Ja imam ideju da izbacim ove 4 noge i da stavimo noge kao H profil poprecno. U ponedeljak pocinje sajam namestaja pa cu da odem mozda tamo nesto nadjem. Svi stolari koje sam pitala nisu voljni da se bave time.
Mislila sam da li mogu noge da se iseku po zelenoj liniji, znaci da ostane samo ravan deo noge i da se stave nove noge kao ovo crveno? Da li bi to drzalo? I kako usrafiti ovo crveno na ravan deo noge?

Nije bio ni tako jeftin, pre 4,5 godine oko 17 000 din. Jako je lep i praktican, kad je sklopljen mali je 135*90 a kad se razvuce sa dva dodatka od 40 moze 20 ljudi da sedne.
Ja imam ideju da izbacim ove 4 noge i da stavimo noge kao H profil poprecno. U ponedeljak pocinje sajam namestaja pa cu da odem mozda tamo nesto nadjem. Svi stolari koje sam pitala nisu voljni da se bave time.
Mislila sam da li mogu noge da se iseku po zelenoj liniji, znaci da ostane samo ravan deo noge i da se stave nove noge kao ovo crveno? Da li bi to drzalo? I kako usrafiti ovo crveno na ravan deo noge?

Last edited by Esteta on 06 Nov 2012 22:52, edited 1 time in total.
- maricaiivica
- Moderator
Ako se odlučiješ da menjaš celu konstrukciju nogara, mislim da je jeftinije da nađeš stolara koji će ti odraditi nove nogare komplet, jer to nemanja namenu već samo izgled, konstukcija koja zadovoljova tvoje potrebe je sama ploča. A nogare nih ja odradio kao dva traksovana stuba sa stopom i postavio mesto tih.
Sad toje stvar ukusa, želje i finansija, jer kolko sam shvatio nijedan stolar u blizini neće da se prihvati toga da sredi postojeće nogare, a mislim da i stubići nisu mnogo skupi.
Sad toje stvar ukusa, želje i finansija, jer kolko sam shvatio nijedan stolar u blizini neće da se prihvati toga da sredi postojeće nogare, a mislim da i stubići nisu mnogo skupi.
Izvinjvam se, dopunila sam profil, ja sam iz Beograda.
Ja bih jako volela da zadrzim plocu stola jer mi je praktican i lep i isla bih na to da mi neki stolar odradi novu konstrukciju nogara.
Ero, jel mozes da mi objasnis ovaj pojam "traksovani stub", nisam ja bas toliko strucna
Eto sad kad znate lokaciju, ako moze preporuka za nekog dobrog, ali stvarno dobro stolara (izvinjavam se zbog ove napomene ali iz iskustva znam da ih ima puno priucenih
).
Takodje me interesuje vasa gruba procena koliko bi mogli da kostaju ti novi nogari, jer ako je cena priblizna ceni novog stola onda se svakako ne isplati ... Znam da ne mozete da mi date tacnu cenu ali cisto neki red velicine.
Takodje bih htela da napomenem da sam ja ovaj sto birala zato sto mi se uklapa u koncept modernijeg namestaja, nije previse kicast ni klasican, a opet ni previse fensi moderan. Bas po meri moje estetike.
Tako da bih volela da nove noge bude sasvim jednostavne a opet elegantne.
Nikako mi se ne svidja kitnjast stil poput ovoga:

Ja bih jako volela da zadrzim plocu stola jer mi je praktican i lep i isla bih na to da mi neki stolar odradi novu konstrukciju nogara.
Ero, jel mozes da mi objasnis ovaj pojam "traksovani stub", nisam ja bas toliko strucna

Eto sad kad znate lokaciju, ako moze preporuka za nekog dobrog, ali stvarno dobro stolara (izvinjavam se zbog ove napomene ali iz iskustva znam da ih ima puno priucenih

Takodje me interesuje vasa gruba procena koliko bi mogli da kostaju ti novi nogari, jer ako je cena priblizna ceni novog stola onda se svakako ne isplati ... Znam da ne mozete da mi date tacnu cenu ali cisto neki red velicine.
Takodje bih htela da napomenem da sam ja ovaj sto birala zato sto mi se uklapa u koncept modernijeg namestaja, nije previse kicast ni klasican, a opet ni previse fensi moderan. Bas po meri moje estetike.
Tako da bih volela da nove noge bude sasvim jednostavne a opet elegantne.
Nikako mi se ne svidja kitnjast stil poput ovoga:

Last edited by Esteta on 07 Nov 2012 09:37, edited 1 time in total.
To je opet nekako nestabilno, a noge su na slican fazon.
Evo ja sam ti nacrtao kako bi to mogli i sami da popravite uz malo truda i alata:
Na slici sam plavom bojom nacrtao jednu plocu, na primer od iverice ili medijapana, na koju bi trebalo osloniti oba dela noge da bi se fiksirali za lepljenje i stezanje stegama.
Naravno, to podrazumeva da ocistite te cesljeve, kao sto je 'mbole' opisao.
Crnom bojom sam nacrtao drvene paknove koji bi bili granicnici da krivi delovi ne mrdaju u stranu prilikom stezanja, njih bi zasrafili za plocu koju podmetnete sa po 3-4 srafa, a sve bi sekli ubodnom testerom, pa i rupe za pomocne stegice gde je potrebno.
Zelenom bojom sam nacrtao pomocne stegice, a crvenom glavnu stegu, koja bi sastavila ta dva kraja.
Kad se lepak dobro osusi i skinu se stege, moglo bi se i ojacati keksovima, koji bi usli do pola, sa obe strane, a visak se odsece fuksnom ili ubodnom testerom i obrusi. Na kraju malo laka i to bi bilo cvrsto.
Evo i slike kako bih ubacio keksice za ojacanje preko sastava:
A prethodno sam pomenuo nacin sa tiplovima, ali bi to trebao da radi neko ko bi znao da centrira i te tiplove, a evo ovako mozete i sami. Pomenute alate imaju i mnoga domacinstva, tako da oni nisu ni skupi ni problematicni da se i pozajme od nekog prijatelja.
Evo ja sam ti nacrtao kako bi to mogli i sami da popravite uz malo truda i alata:

Na slici sam plavom bojom nacrtao jednu plocu, na primer od iverice ili medijapana, na koju bi trebalo osloniti oba dela noge da bi se fiksirali za lepljenje i stezanje stegama.
Naravno, to podrazumeva da ocistite te cesljeve, kao sto je 'mbole' opisao.
Crnom bojom sam nacrtao drvene paknove koji bi bili granicnici da krivi delovi ne mrdaju u stranu prilikom stezanja, njih bi zasrafili za plocu koju podmetnete sa po 3-4 srafa, a sve bi sekli ubodnom testerom, pa i rupe za pomocne stegice gde je potrebno.
Zelenom bojom sam nacrtao pomocne stegice, a crvenom glavnu stegu, koja bi sastavila ta dva kraja.
Kad se lepak dobro osusi i skinu se stege, moglo bi se i ojacati keksovima, koji bi usli do pola, sa obe strane, a visak se odsece fuksnom ili ubodnom testerom i obrusi. Na kraju malo laka i to bi bilo cvrsto.
Evo i slike kako bih ubacio keksice za ojacanje preko sastava:

A prethodno sam pomenuo nacin sa tiplovima, ali bi to trebao da radi neko ko bi znao da centrira i te tiplove, a evo ovako mozete i sami. Pomenute alate imaju i mnoga domacinstva, tako da oni nisu ni skupi ni problematicni da se i pozajme od nekog prijatelja.
Last edited by Pezzo on 07 Nov 2012 10:43, edited 1 time in total.
Hvala Pezzo, ne znam da li smo dorasli ovom zadatku ... muz je pravio regale od plocastih materijala, ali ova noga postade veci problem nego sto smo mislili.
U ponedeljak pocinje sajam namestaja pa sam cak mislila da odem, mozda se pojavi neko resenje
. Gledala sam na netu nove stolove ali od ovih ovalnih ili su slicni kao moj ili ovi kitnjasti, bas i nema neki izbor.
U ponedeljak pocinje sajam namestaja pa sam cak mislila da odem, mozda se pojavi neko resenje

Ako je radio bar nesto sa drvetom, znace i to. Mislim da sam dovoljno dobro objasnio, pokazi mu ove slike. A onaj okov sto ste mislili da usrafite po povrsini, mislim da nista nebi ni drzao i da bi se to brzo raspalo.
A i ja sam bas juce gledao na netu po nasim sajtovima i ni jedan mi se sto nije svideo. Katastrofa
A i ja sam bas juce gledao na netu po nasim sajtovima i ni jedan mi se sto nije svideo. Katastrofa

Zašto jednostavno kad može komplicirano ::neznam::
Očistite ove utore od starog ljepila , namažite nanovo sa kvalitetnijim ljepilom za drvo , na kosini ( prema prvom prijedlogu ) probušite rupu i zašarafite jedan dugački šaraf ( šaraf služi kao stega i osigurač da se ovo ne ponovi ) , te jednostavno na isti način izbušite i ostale noge i zašarafite .
Ne znam zašto komplicirati oko nečeg što se može riješiti u doslovno 5 minuta :pun: , naravno ostaviti 24h da se osuši
Do sada ste već mogli ponovno koristiti stol
preinaka stola - osim što neće popraviti stvar ,samo će nagrditi izgled .
Očistite ove utore od starog ljepila , namažite nanovo sa kvalitetnijim ljepilom za drvo , na kosini ( prema prvom prijedlogu ) probušite rupu i zašarafite jedan dugački šaraf ( šaraf služi kao stega i osigurač da se ovo ne ponovi ) , te jednostavno na isti način izbušite i ostale noge i zašarafite .
Ne znam zašto komplicirati oko nečeg što se može riješiti u doslovno 5 minuta :pun: , naravno ostaviti 24h da se osuši

Do sada ste već mogli ponovno koristiti stol

preinaka stola - osim što neće popraviti stvar ,samo će nagrditi izgled .
Last edited by ropee on 07 Nov 2012 13:04, edited 1 time in total.
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.
http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
E sad ovo za 5 minuta :ironisk: , mi smo amateri, nismo mi majstori ovog zanata ...
Lepili mi dva puta ali nece to lepo da uhvati, a i nemamo bas radionicu i ne znam koji alat ... Sve sto imamo je nesto za kucnu varijantu, nista to nije profi. A ovi cesljevi od tog lepljenja i ciscenja i struganja vise ne nalezu onako lepo i idealno kao kad su bili novi.
Nego nije mi jasno ono sto je mbole rekao "provizorno spojiti" pa izbusiti rupu i staviti sraf kao stegu. Mi smo mislili da prvo zalepimo da uhvati pa da onda busimo rupu. Ne znam kako bismo busili rupu ako prvo nije zalepljeno, kako da to provizorno spajanje zastitimo od pomeranja.
Lepili mi dva puta ali nece to lepo da uhvati, a i nemamo bas radionicu i ne znam koji alat ... Sve sto imamo je nesto za kucnu varijantu, nista to nije profi. A ovi cesljevi od tog lepljenja i ciscenja i struganja vise ne nalezu onako lepo i idealno kao kad su bili novi.
Nego nije mi jasno ono sto je mbole rekao "provizorno spojiti" pa izbusiti rupu i staviti sraf kao stegu. Mi smo mislili da prvo zalepimo da uhvati pa da onda busimo rupu. Ne znam kako bismo busili rupu ako prvo nije zalepljeno, kako da to provizorno spajanje zastitimo od pomeranja.
Last edited by Esteta on 07 Nov 2012 13:19, edited 1 time in total.