Ograda terase u dvoristu?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Lepsa je prethodna. Ovo je previse usitnjeno.
Ova: http://..us/photo/my-images/81 ... pola3.jpg/
Samo jos produzi gornje panele do kraja, to jest do pune visine, posto neces dobiti bolje svetlo.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

Sto vise skica, rezultati sve bolji, ili se varam :-)

Treba da imam privatnost na terasi, jer dvoriste delim sa komsijama.

Odbacio sam varijante sa samim resetkama. Kombinacija resetki/letvica mi odgovara, jer ipak dobijam privatnost. Posebno u varijanti kad je desna strana zatvorena. Cisto za razmatranje sam prikazao kombinacije sa brodskim podom 90x17mm lapmerijom 90x13mm, kao i letvicama 8x1.5. Nisam siguran da li bi uopste mogla lamperija ili brodski pod - da ne izmisljam toplu vodu :-) Amater sam u izboru letvi - pa ce neko reci sta je standardno!
Last edited by vectrabg on 11 Oct 2012 23:04, edited 1 time in total.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

Profesore, "savet" je zasedao i zenskom delu vise odgovara tvoj predlog - sa zatvaranjem prednjeg dela do kraja. U skladu sa tim i nov crtez :-) Ostaju nedoumice oko izbora letvi? Nosaci i stubovi idu 5x8, a prednje letve ne znam. Na crtezu sam stavio 8x1.5 Kako sad ovo izgleda?

Image
Last edited by vectrabg on 11 Oct 2012 23:41, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Meni je OK. Samo "zasilji" vrhove na ovim kratkim letvama od ograde, kako bi se voda slivala.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

mbole wrote:Meni je OK. Samo "zasilji" vrhove na ovim kratkim letvama od ograde, kako bi se voda slivala.
Hvala na pracenju teme :-) Bez tebe ne bih nista uradio! Znaci dobio sam zeleno svetlo i od tebe - pa da sa reci predjemo na realizaciju :-) A posto je u detaljima kljuc uspeha imam par pitanja:

1. Koje letve da izaberem za ogradu (sirina/debljina) i koliko rastojanje izmedju njih?
2. Koliki prepust preko horizontalne stafne da stavim za letve sa gornje/donje strane?
3. Koliko da podignem ogradu od poda?
4. Kako da ostvarim vezu vertikalnih i horizontalnih stafni? Vertikale ce ostati u punoj duzini, a horizontale cu seci. Ugaonom spojnicom?
5. Veza vertikala sa podom? Premazacu krajeve epoksijem, pa ce stajati direktno na betonu. Da ih fiksiram sa ugaonim spojnicama za pod i tako isto za gornju gredu krova?
Last edited by vectrabg on 12 Oct 2012 13:39, edited 1 time in total.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

Cini mi se da bi lepse izgledale letvice 10x1.5 na rastojanju od 1.5cm? Da li letve ovih dimenzija ima da se kupe gotove ili se obradjuju kod stolara?

Image
Last edited by vectrabg on 12 Oct 2012 13:35, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

1. Stvar estetike, to jest licnog ukusa. Moj savet: pitaj zenski deo :)
2. isto ko pod 1
3. takodje
4. moze spojnica, moze najobicnija letvica, moze pocket hole...
5. Ako ih vec fiksiras ugaonim spojnicama, nadji neke malo uze, pa ih "prevrni". Ako je spojnica kao slovo L onda da oba donja kraka dva slova L gledaju jedan prema drugom (da lice na naopako П). Prvo prisrafis ugaonike za pod, pa onda letvu zavuces izmedju. Izgleda mnogo lepse, a i nece lezati bas direktno na podu, vec na tom donjem kraku spojnice. Isto tako mozes i gore.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

Profesore, hvala na savetima! Par pitanja za finale :-)

Izbor je pao na brodski pod 10.5cmx20mm, jer je najekonomicnije resenje.

1. Svidja mi se tvoj predlog za spoj stuba sa betonom, sa "prevrnutim" vinklama. U medjuvremenu sam cuo da mogu i da probusim 2 rupe u betonu i u stubu, pa da stavim armaturu 10 (duzine 15cm) i samo navucem gredu preko. Ali nisam siguran da mogu na navucem stub i podvucem pod gredu istovremeno.

2. Propustio sam da pitam: stafne 5x8 okrecem na kant (na uzu stranu) u odnosu na stubove 10x10?

3. Od kojih letava da pravim okvir za vrata 80x195? I kako da stavim kosnik?

Donja polovina ce imati letve do visine 80, a gornji deo drvenu resetku kao sa prednje strane.
Last edited by vectrabg on 15 Oct 2012 23:50, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

1. To je "zidarsko" resenje, koje se meni licno ne svidja. Stub tada lezi na betonu, nije potpuno ucvrscen, tesko ga je nabaciti...
2. Uza strana (5cm) prema zidu i dvoristu, sira strana (8cm) prema levom i desnom stubu.
3. Ovo ce boje da ti odgovori neko ko se time bavio, ali moja pretpostavka je da bi nesto 5X5 radilo posao. Ne kapiram bas pitanje "kako da stavim kosnik?" Pa ukoso :)
Ako hoces da se uklopi sa ostatkom, letve postavis sa spoljasnje strane, taman ti ostane ceo "ram" da u njega mozes da ubacis kosnik.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

mbole wrote:2. Uza strana (5cm) prema zidu i dvoristu, sira strana (8cm) prema levom i desnom stubu.
Razumeo sam kako stoje vertikale, ali mi nije jasno za horizontale, pa je bolje da preko crteza razjasnimo, jer ako sam razumeo to sto kazes - onda horizontale ne stoje na kant vec na siroj strani. Mislio sam da treba primer 1.

Inace nacrtao sam i poziciju letvi 10.5x2 sa prednje strane. I to mi je ostalo nejasno, da li da pustim starije 2cm od stuba, ili ravno sa stubom? Ili da i preko stuba stavljam letve?

Koji primer treba?
Image
Last edited by vectrabg on 16 Oct 2012 12:38, edited 1 time in total.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

mbole wrote:1. To je "zidarsko" resenje, koje se meni licno ne svidja. Stub tada lezi na betonu, nije potpuno ucvrscen, tesko ga je nabaciti...
Potpuno se slazem sa tobom. I meni je izgledalo da cu to tesko uspeti da nabacim a treba da podvucem pod postojecu gredu. Radim prema tvom savetu. Uspeo dam da nadjem 40x40x55 vinkl. Hoce li to biti dobro za vezu stuba/beton? Za 0.5 cm je siri od stafne, ali valjda ne smeta, a duzinski odgovara 40+40

Da li za vezu horizontala sa vertikalama odgovara 60x60x55 (45din)? Ima i 100x100x75 (90din) Ili treba neki jaci?
Last edited by vectrabg on 16 Oct 2012 12:37, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

To kako ces da postavis horizontalu je opet vise stvar estetike. Konstrukcijski nema problema ni sa jednim resenjem.
Ako jednog dana resis da tu stavis recimo prozor, tada je bolje da lezi horizontalno, do tada, moze da glumi policicu na unutrasnjoj strani (taman zgodno da imas gde da spustis ono pivo koje ne pijes :))

Vinkle odgovaraju i ove manje. Cela ta konstrukcija maltene nema opterecenja na spojevima. Jedino kad se neko nasloni na stubic ili horizontalu, ali to je sitno u poredjenju sa recimo tezinom krova.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

Ok, uzecu vinkle 60x60x55 za vezu horizontalne i vertikalne stafne kao i sa stubom. Znam da imaju ojacanje, ali ne znam da li su 1.5 ili 2mm debljine.

Koliko rastojanje i broj horizontalnih stafni da stavim? 4kom na rastojanju 50cm ili 3kom na rastojanju 70cm

Da li je vijak 4.5x60 previse dugacak za vezu ceone letve brodskog poda 9x2cm (2kom po sirini) sa horizontalnim stafnama? Ili da uzmem manji 4.5x45? I da li je potrebno vezivati ceone letve sa 2 vijka po sirini ili 1?

Za vezu vinkla sa stubovima mislim da uzmem 4.5x35.
Last edited by vectrabg on 17 Oct 2012 21:16, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Horizontale ne nosemaltene nista, pa je vise nego dovoljno tri. U sustini mogao bi i samo jednu po sredini, al za nesto moras da prikacis ogradu, i gore da pirkacis resetku.

Nema nikakve potrebe da ides na tako dugacke i debele srafove. I 3.5X40 ce da zavrse posao (nece niko da se okaci o te letve). Jedino, posto srafovi idu dosta gusto, i u bok, preporucujem ti da potrazis SPAX srafove (ima ih u Art Investu). Sasvim dovoljno jedan po sirini.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

Sta bih bez tebe profesore :prsgore: Hvala na velikoj pomoci!!! Prvo sam postavio pitanje za upustanje glava i busenje rupa ali kad sam video te spax vijke shvatio sam da oni sami buse otvor i glava legne ravno sa daskom. Da li da njih 3.5x40 koristim i za vezu vinkli sa stafnama?

Koje bi ti inace vinkle preporucio (spoj hor./vert stafni, i stub/beton) i gde su najpovoljnije da ih uzmem?

Zaboravih da pitam za bocnu stranu terase gde je sirina 140. Kao sto si rekao bice 3 horizontale na po 70cm visine, a sirinski treba li da stavim i jednu vertikalnu stafnu u sredinu, zbog rastojanja od 140?

Inace, gde se koriste zuti vijci?
Last edited by vectrabg on 18 Oct 2012 20:37, edited 1 time in total.
Post Reply