Brodski pod, izbor, izolacija, ugradnja (detaljno)

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

DebeliKer wrote:Ok.Bitno mi je zbog uštede.Tvrđi=skuplji
naravno,bitno je kod fasade a patosa manje-vise.:stolt:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
DebeliKer
Zarezivač olovaka

Post by DebeliKer »

Samo još jedno pitanje pa vas više neću smarati.Da li treba nešto da stavim između štafli i betona,tipa filc ili najlon folija ili mi to nije potrebno?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

U principu bi trebala da ide parna brana ispod stiropora i letvi (parna brana nije isto sto i obicna debela najlon folija).

Beton propusta paru koja nastaje sprat nize, i drvo vise "radi".
Parnu branu treba ili variti ili lepiti posebnim trakama predvidjenim za to. Takodje treba zadihtovati mesta gde se letve srafe za beton i srafovi prolaze kroz foliju (neki od sikinh "silikona" ne znam tacan model).
šantjer
Majstor

Post by šantjer »

Bit će to sa parnom branom teško napraviti a da je zadihta bilo čime pa i silikonom. A i šteta je da je postavi, povari ili poljepi trake međusobno, a onda ju opet probuši sa šarafom.
A da možda razmisliš o tome da letve postaviš plivajuće tj. da uopće ne budu pričvršćene za beton tj. pod već samo da leže na njemu.
Å to se tiče filca (ili nečeg sličnog), to bi mogao staviti pod letve za ublažavanje zvukova koji se šire u donju etažu preko betonske ploče
DebeliKer
Zarezivač olovaka

Post by DebeliKer »

Počeo ja danas.Stigao sam da postavim roštilj na nekih 20-ak kvadrata.Možda bih i više ali me nešto hiltovka zezala pa sam se patio sa bušenjem betona.U toj sobi koju sam danas radio sam postavljao letvice 3x5 (koje sam jeeedva našao u Somboru bar imalo suve) a između stiropor.Nisam stavljao filc za sada mada planiram u ostale sobe.Hvala svima na odgovorima stvarno su mi mnogo pomogli.Nemam para za majstore pa uzmem godišnji kad god mogu da bi malo prčkao oko kuće tako da mi je savet iskusnih uvek dobro došao.Obaveštavaću dokle sam stigao i kada budem završio.
niko
Majstor početnik

Post by niko »

Ako ti letve ispod poda nisu suve kako treba, nemoj ih ni slucajno postavljati.
DebeliKer
Zarezivač olovaka

Post by DebeliKer »

Pa sad...Ne znam da li su koliko treba ali mi deluju ok.LIk u drvari kog poznajem je rekao "Keve mi,suve su!" :-)))
Fora je što sam na godišnjem do ponedeljka pa moram završiti bar taj deo do tada.Da li mogu da se jako iskrive ako nisu dvoljno suve?
Pošto ih tiplam na 40-50 cm kontam da ne mogu mnogo da pobegnu.
A koje su prednosti tog plivajućeg poda,znači da uopšte ne tiplam letve za pod?
šantjer
Majstor

Post by šantjer »

Sad radi tako kako si počeo. Mislio sam da ih ne tiplaš zbog bušenja parne brane i onda brtvljenja tih rupa.
Ako ih ne tiplaš, a koliko vidim i nisu baš suhe onda će se vjerojatno iskriviti bar malo, a kako će to onda utjecati na pod, ne znam.
Da sam se ranije uključio u ovu temu rekao bih da uopće ne postavljaš roštilj od letava već da položiš OSB ploče (plivajuće) na parnu branu. Mislim da one manje rade u ovisnosti o vlazi jer su tako građene da se taj rad kompenzira. Ali sad je kasno.
parketar
Majstor

Post by parketar »

Vi napraviste pravu nauku oko toga.Ne zbunjujte coveka nekim neproverenim predlozima ukoliko niste strucni ili ste vec radili to pa govorite iz svog iskustva.Stafle srafis u pod na 50-60 cm razmaka,bilo vlazne ili suve.Suve nisu sigurno ukoliko si ih kupio u drvari.verovatno je jos juce cyrkutala ptica na grani tog drveta:).Kad se dobro pritegne srafovima nema gde da mrdne i brzo ce se osusiti.Izmedju njih stavljas obican stiropor iste debljine,i odozgo kucas brodski pod.Dasku kucas u falc da se ne vide ekseri.Letve obavezno tiplaj u pod jer ce se inace iskriviti.
DebeliKer
Zarezivač olovaka

Post by DebeliKer »

Moj dragi Parketaru baš tako radim i dobro mi ide za početnika.Malo sporo dok se ne uđe u fazon ali onda je ok.
parketar
Majstor

Post by parketar »

Samo ti kucaj i ne brini.Ako nisi uzeo B pod iz susare mozda je bolje da si ga ostavio jedno godinu dana negde na suvom i na promaji da se dobro osusi posto ce se malo razici kad se osusi.Makar jedno leto ako nista drugo,posto sa drvare sigurno nije dovoljnoo suv,nemoj da te lazu.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

parketar wrote:Vi napraviste pravu nauku oko toga.Ne zbunjujte coveka nekim neproverenim predlozima ukoliko niste strucni ili ste vec radili to pa govorite iz svog iskustva.
Ako vec kritikujes, kazi konkretno: to i to ne treba tako, vec treba ovako.
Ovime si rekao: "svi vi nemate pojma, i to prosto zato sto ja to tako tvrdim, i bas necu da vam kazem sta je pogresno".
Dasku kucas u falc da se ne vide ekseri.
Ovde se ne zlazemo. To jeste jeftinije (ali smesno jeftinije na ukupnu sumu), ali je isto tako po mom dubokom ubedjenju i lose resenje.
Spojnice su daleko bolja varijanta, a ukupno gledano kostaju smesno.
Mozda ih nije najjednostavnije nabaviti, posto ih nema na svakom cosku.

Prednosti:
Drvo moze lakse da radi
Jednostavno ga je presloziti.

Mane
Ne znam. Mozda ti znas?
parketar
Majstor

Post by parketar »

Mbole,nisam rekao da sam samo ja u pravu i da je sve pogresno.U svom postu sam napisao kako se radi i kako bi trebalo,mada i sve ovo drugo sto je predlozeno nebi napravilo neku stetu,ali bi dodatno bespotrebno zakomplikovalo i poskupelo posao.Ovo za spojnice se slazem,i hteo sam i ja da predlozim to resenje pogotovo ako je pod sirov pa ce mozda eventualno trebati kasnije preslaganje dasaka.Vadjenje istih kada su kucane u falc,bez ostecenja je prakticno nemoguce.Mane?Mozda bi jedinu manu koju bih trenutno mogao da se setim to sto se malo teze nabavljaju.Neznam koja bi to bila razlika u ceni ali ne bi trebalo biti preskupe.
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Postoje ekseri za brodski pod i oni se kucju u pero koso a ne u falc.Falc vazi za lamperiju.
Slazem se sa parketarom, sem sto letve ipak treba da budu suve.
Sto se Profesora tice, on misli da sve zna i da je najbolji medju nama, ali njegove radove nevidjamo, ili su stelt tehnologija.
Sto se tice spojnica tice, nisu lose ali je ekser bolje resenjei, a brodski pod se postavljao i pre nego sto su izmisljene.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Moji roditelji kad su gradili kuću isto smo stavljali brodski pod od jelovine i sušena jedno pet godina na promaji pod nadstrešnicom nije nikada bilo apsolutni nikakvog dodira sa kišom ili nekom vodom osim vlage iz zraka naravno,i kad se pod postavio sve je leglo kako treba savršeno.
ALI nakon jedne sezone grijanja se rasušio i pojavile su se fuge oliti rupe po nekoliko milimetara ništa strašno ALI nakon lakiranja i onog kako je izgledalo sada to nije to.
Stoga kolko god drvo bilo suho i kolko god se mi trudili da to složimo nema šanse da će ostati tako ljepo složeno kao prvog dana.
Å ta se tiče načina na koji smo ga postavljali zakucavan je čavlima jer tada nije bilo spojnica i kad sam mjenjao nekoliko dasaka pokidale su se ko čačkalice.
Stoga spojnice imaju tu prednost da danas sutra ako bi trebalo preslagivati pod daske ostaju čitave a za neku manu spojnica neznam osim šta su malo skuplje od običnih čavala.
E sada ono najvažnije TO SE TAKO RADI to su priče za malu djecu jer su nekada auti išli samo na benzin ili naftu a danas ih ima i na struju i na ko zna šta sve ne zato ostavite te gluposti po strani tehnologija ide naprjed i to je tako a na čovjeku je kako će to izvesti mi smo mu pomogli kolko smo mogli.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Post Reply