Ima nekoliko spravica za ostrenje, od kojih neke izgledaju bas grdno kad ih pogledas prvi put, ali u sustini nisu tako komplikovane za izradu.
Narano neophodan je neki alat za obradu metala, minimum strug, i obicno ima par operacija koje moraju da se odrade na glodalici, al to moze i usluzno.
Волим и ја да направим али...
Кад погледаш нешто од оваквих http://www.limundo.com/kupovina/Masine- ... a/2278180#
које са мало дораде могу сасвим добро да наоштре све осим ножева за абрихтер (а и савремени абрихтери имају ножеве за једнократну употребу) и сабереш њену цену и трошкове дораде једино што иде у прилог томе да све сам правиш јесте "целу сам је сам направио!!!" :-D
Pa ima vise zadovoljstva kad pravis od nule ako nista drugo, duze traje
A pri tom si jos potpuno slobodan da menjas po svojoj volji, to jest nemas nikakva ogranicenja koja uslovljava to od cega treba da pravis devojku. Eto vidis, setio sam se sta se pravi
LepoJeBitiFin wrote:Uh , ispade nauka . . . . .
O.K potrazicu nekog iskusnog da mi pokaze.
Singer hvala , nisam blizu N.S , iz KV-a sam
PozZz . . .
Нема "наука"
Итупа бургија буши. Ако дооообро притиснеш бушилицу:stolt:
јмаш на сајту који сам раније навео како треба да изгледа врх бургије.
Тоцило пред себе кофу воде поред себе тупу бургију у руке и в е ж б а ј.:tummenupp:
Potrazi na netu, ima i sablona za brusenje burgija koji su relativno jednostavni da se naprave, a daju odlicne rezultate. Sigurno bolje nego brusenje iz ruke. Ja ako naletim na neki zgodan (ovih dana prelistavam neke stare casopise), postavicu.
Tako je Sremac, drugacije nece ni nauciti.
Samo nesto mi malo brzo odustaju.
Ako im treba poseban uredjaj za ostrenje burgija, onda tu leba nema, niti ostrih burgija.
Neznam ni jednog majstora(sa onima s kojima sam u kontaktu) koji ostri burgije posebnim alatom, vec svi ostre
burgije iz ruke.Ruka je najbrzi i najbolji alat.
branimir wrote:Tako je Sremac, drugacije nece ni nauciti.
Samo nesto mi malo brzo odustaju.
Ako im treba poseban uredjaj za ostrenje burgija, onda tu leba nema, niti ostrih burgija.
Neznam ni jednog majstora(sa onima s kojima sam u kontaktu) koji ostri burgije posebnim alatom, vec svi ostre
burgije iz ruke.Ruka je najbrzi i najbolji alat.
:tummenupp:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Pa niko nije kao beba odma seo, i počeo da vozi biciklu, ili motor, no su išli postepeno. Prvo puzanje, pa onda malo hoduckanje, pa onda hod. I tek posle nekog vremena trčanje + bicikla.
Ne bi da se prepirem, ali nekako ne kapiram kako ruka moze da bude bolji alat.
Sto onda koristimo stabilne cirkulare, frezere koji imaju vodjice, sto li pravimo gomile sablona.... kad je to mnogo bolje da uradimo tako sto jednostavno uhvatimo rucnu testeru i dleto i udri. Bice brze i preciznije.
Burgija ima prilicno slozenu geometriju. Da bi busila kako treba, ta geometrija mora da bude ispostovana, i burgija obrusena u skladu sa njom. Da li je brze to odraditi iz ruke, ne znam, mozda i jeste, al da je bolje, to vec... Alati za ostrenje se doteruju na stotu milimetra, a nikada nisam cuo da neko ima tako finu ruku.
Mozda je razlika u tome sta ko od nas smatra za "dovoljno dobro". Meni par desetih milimetra razlike u duzini ostrica nije dovoljno dobro. Zato i planiram da pravim alat za ostrenje, posto ovo sablonce koje imam to ne moze da postigne.