Lepljenje furnira
Tu traku ces tesko da nadjes ako lepis neoprenskim lepkom onda komotno mozes da koristis obicnu papirnu traku za zastitu. Neoprenski lepak se skida trljanjem kada se osusi, najbolji alat za to je palac (pazi da se ne usija).
Sto se tice lakiranja preko furnira zalepljenog neostikom (ili sl lepkom) to u vecini slucajeva nije problem ako je dobro tj tanko namazan lepak i ako je komad odstojao bar jedan dan. Ako lakiras nitricem prvu ruku nemoj ni slucajno da nalivas jer on rastvara lepak i mogu da ti se pojave kisneri.
Sto se tice lakiranja preko furnira zalepljenog neostikom (ili sl lepkom) to u vecini slucajeva nije problem ako je dobro tj tanko namazan lepak i ako je komad odstojao bar jedan dan. Ako lakiras nitricem prvu ruku nemoj ni slucajno da nalivas jer on rastvara lepak i mogu da ti se pojave kisneri.
Ne znam o kojoj je traci rec, ali videh da Furnex (inace zastupaju Franklin International - Titebond) ima "papir za furniranje" i "fug papir", pa rekoh... mozda je to to...velja wrote:Ko prodaje onu perforiranu papirnu traku za spajanje furnira. Da li se ona lepi vodom?
Last edited by boggy on 09 Feb 2008 05:38, edited 1 time in total.
Колеге, доста тога ми је јасно из свих ваших одговора у вези фурнирања али ја бих се укључио само са једним питањем.
Где у Београду купити само фурнир ??
Претраживао сам све могуће сајтове и свуда само нуде у малопродаји фурниране плоче, медијапане итд. итд.
Некада сам фурнир куповао у "БОР ПРОМЕТУ" а те фирме сада нема у улици Војислава Илића. Шта ми саветујете ??
Где у Београду купити само фурнир ??
Претраживао сам све могуће сајтове и свуда само нуде у малопродаји фурниране плоче, медијапане итд. итд.
Некада сам фурнир куповао у "БОР ПРОМЕТУ" а те фирме сада нема у улици Војислава Илића. Шта ми саветујете ??
Ko hoće, nađe način, ko neće - nađe opravdanje
Ацке је написао:
Kako se precizno kroji furnir prema podlozi?
Kako se kantuje?
Давно су ме једном научили мајстори који су радили неке плакаре у фирми где радим начин, како се фурнира неки комад. По њиховом сам тако пробао код куће и све је испало савршено добро.
Наиме, ни за једну површину нису кројили фурнир на меру него су остављали по 5 мм вишка. Потом су са фином троугластом турпијом ( под неким углом од 5-10 степени ) вишак фурнира ( као када одсецате скалпером ) једноставно резали одсечним покретима руке. Притом треба имати неку врсту рутине у раду. То значи не радити бојажљиво, него некако смело и рутински.
Ја сам први пут што наш народ каже "цинцулисао" и не испадне добро. Онда кажем "ма храбро напред" и испадне чист леп и раван рез.
Ђто се тиче кантовања, и оно се ради на исти начин то јест, са остављањем вишка са обе стране. Приликом кантовања треба се одлучити шта пре радити. Ја обично прво кантујем ивице па онда радим фронталне површине. У сваком случају, добро је онако ради пробе, неки непотребан комад фурнирати и стећи ту рутину у раду.
Ја нисам столар и можда нисам у праву али мени и дан данас та метода успева без проблема.
На исти начин радим и са ултрапастом.
Поздрав
Kako se precizno kroji furnir prema podlozi?
Kako se kantuje?
Давно су ме једном научили мајстори који су радили неке плакаре у фирми где радим начин, како се фурнира неки комад. По њиховом сам тако пробао код куће и све је испало савршено добро.
Наиме, ни за једну површину нису кројили фурнир на меру него су остављали по 5 мм вишка. Потом су са фином троугластом турпијом ( под неким углом од 5-10 степени ) вишак фурнира ( као када одсецате скалпером ) једноставно резали одсечним покретима руке. Притом треба имати неку врсту рутине у раду. То значи не радити бојажљиво, него некако смело и рутински.
Ја сам први пут што наш народ каже "цинцулисао" и не испадне добро. Онда кажем "ма храбро напред" и испадне чист леп и раван рез.
Ђто се тиче кантовања, и оно се ради на исти начин то јест, са остављањем вишка са обе стране. Приликом кантовања треба се одлучити шта пре радити. Ја обично прво кантујем ивице па онда радим фронталне површине. У сваком случају, добро је онако ради пробе, неки непотребан комад фурнирати и стећи ту рутину у раду.
Ја нисам столар и можда нисам у праву али мени и дан данас та метода успева без проблема.
На исти начин радим и са ултрапастом.
Поздрав
Ko hoće, nađe način, ko neće - nađe opravdanje
za lepljenje a i ostalo si potpuno u pravuyetta wrote:Заборавио сам, па додајем:
Један од столара уместо са троугластом турпијом резао је фурнир са старим ислуженим (помало иступљеним) делом од бонсек платне. Чак је на том делу платне направио и дршку од дрвета и обострано спојио са нитнама.
u firmi gde sam nekad radio, furnir se seko sa rucno napravljenim nozem oblika srpa, i islo je bez problema (naravno niz vlakna), a lepili se sa "ureom" lepak koji se meša sa brašnom i lepi u presi pod pritiskom i pod temperaturom / ne znam kojom / nekih 5-6 min
Last edited by pajja on 13 May 2008 15:57, edited 1 time in total.
- maricaiivica
- Moderator
- maricaiivica
- Moderator