СЗТР
Ја своју радњу да отворим нема шансе,све те обавезе...Очигледно да и сами знате.
Ова комбинација са сестрином трговином је једино могуће,а како нам је књиговођа тада рекао и легало.Али како врема одмиче нешто стално искрсне.Ово око куцања је разрешено.
Сада имам нову недоумицу : радња је регистрована као СЗТÐ али јојје шифра делатности 52120 = остала трговина на мало мешовита роба , па ме брине има ли ту неких ограничења и како регистровати радњу и за трговину и за прераду дрвета ?
Ова комбинација са сестрином трговином је једино могуће,а како нам је књиговођа тада рекао и легало.Али како врема одмиче нешто стално искрсне.Ово око куцања је разрешено.
Сада имам нову недоумицу : радња је регистрована као СЗТÐ али јојје шифра делатности 52120 = остала трговина на мало мешовита роба , па ме брине има ли ту неких ограничења и како регистровати радњу и за трговину и за прераду дрвета ?
јма ли неко од Вас СЗÐ и како је то код њега ?
Данас сам био у посети бившем колеги који ради у једнојфирми (ДОО) и његов газда је управо због тога отворио нову радњу (СЗÐ ) јер су почели са израдом намештаја по мери , он ми гарантује да не могу да куцам готов производ без потребне документације(радних налога,пријаве производа,провере квалитета и добијања атеста или декларације)већ морам као и они да посебно наведем све ставке и да додам рад на изради намештаја ?
Данас сам био у посети бившем колеги који ради у једнојфирми (ДОО) и његов газда је управо због тога отворио нову радњу (СЗÐ ) јер су почели са израдом намештаја по мери , он ми гарантује да не могу да куцам готов производ без потребне документације(радних налога,пријаве производа,провере квалитета и добијања атеста или декларације)већ морам као и они да посебно наведем све ставке и да додам рад на изради намештаја ?
Dobar savet. Za kucanje sam siguran da ces dobiti resenje. Ovde kod mene trzisna inspekcija proverava sto se kuca na fiskalnu kasu i oni traze deklaraciju proizvoda.
Obavezno proveri dali uz postojecu sifru mozes da dobijes i dodatnu za stolariju.( mada teoretski ne ide 2 razlicita zanata u jednu samostalnu ???. Ovo vuce na DOO)
Kod nas u Makedoniju u okviru porezne uprave postoji sluzba za savetodavnu pomoc. Doduse pomoc se sastoji u davanju nekoliko osnovnih saveta u okviru personalca, pdv-a i poreza na dobit.
Pozdrav
Obavezno proveri dali uz postojecu sifru mozes da dobijes i dodatnu za stolariju.( mada teoretski ne ide 2 razlicita zanata u jednu samostalnu ???. Ovo vuce na DOO)
Kod nas u Makedoniju u okviru porezne uprave postoji sluzba za savetodavnu pomoc. Doduse pomoc se sastoji u davanju nekoliko osnovnih saveta u okviru personalca, pdv-a i poreza na dobit.
Pozdrav
Probaj ovdje nesto da pronadjes.
Мене само интересује има ли у овојземљи неки закон,неки члан који то одређује?
јма ли неко радњу да каже како ради и да до сада није имао проблема због тог ?
Чудна ствар , сви раде различито и сви раде по закону !
Ајде људи који имају радње мање више што незнају , знају својпосао , својзанат и око књига ангажују друге људе , књиговође , али баш необично сто и оно сви различито причају .
јма ли неко радњу да каже како ради и да до сада није имао проблема због тог ?
Чудна ствар , сви раде различито и сви раде по закону !
Ајде људи који имају радње мање више што незнају , знају својпосао , својзанат и око књига ангажују друге људе , књиговође , али баш необично сто и оно сви различито причају .
Nije,zakon je pojednostavljen,bitno je da radis,stvaras i placas porez.Чудна ствар , сви раде различито и сви раде по закону !
a procitaj ili odstampaj sta kaze zakon http://www.apr.gov.rs/LinkClick.aspx?fi ... uage=en-US
Ako imas jos neku nedoumicu pitaj
Sa ovim se potpuno slazem. U Makedoniji postoji posebni zakon o zanatskim radnjama, koji obuhvata sve zanate izuzev trgovine koja po logici stvari ne spada u zanate.mbole wrote:Jedino sto se ovo parce zakona odnosi na privredna drustva (najcesce d.o.o.).
Ne znam da li isti tretman imaju i preduzetnici (STR, SZR, STZR, Sxxxx...)
Ja sam trazio pre neki dan na sajtu koji je Sasa gore postavio ali skidanje zakona je samo za registrovane korisnike, pokusao sam da se registriram ali do danas nisam dobio mail sa paswordom.
Primetio sam da kod Vas nema posebni zakon o SZTR i sl znaci da je materija regulirana u Zakonu o prirednim drustvima
Koliko uspevam da nadjem izgleda da su privredna drustva i preduzetnici po ovom pitanju izjednaceni.
Evo par linkova koji ce ti mozda biti korisni:
http://www.mena.rs/kakopoceti/registrac ... etnik.html
http://www.pravna-pomoc.org/index.php?o ... 2&Itemid=8
Evo par linkova koji ce ti mozda biti korisni:
http://www.mena.rs/kakopoceti/registrac ... etnik.html
http://www.pravna-pomoc.org/index.php?o ... 2&Itemid=8
na ovoj stranici ima malo vise http://www.mena.rs/kakopoceti/pravneforme.html
Ako je sztr u okviru pravne forme "radnja" ne mora da se dodaje nova sifra dopunske delatnosti za stolarstvo
Ja i dalje mislim da potrazis kvalitetnijeg racunovodju, ako nista drugo onda radi konsultacije ( e sad i to se placa)
Ovo zbog toga sto privredjivanje ne regulira samo jedan zakon, ima ih puno. Dobar racunovodja mora da prati sve te zakone i njihove izmene.
Ako je sztr u okviru pravne forme "radnja" ne mora da se dodaje nova sifra dopunske delatnosti za stolarstvo
Ja i dalje mislim da potrazis kvalitetnijeg racunovodju, ako nista drugo onda radi konsultacije ( e sad i to se placa)
Ovo zbog toga sto privredjivanje ne regulira samo jedan zakon, ima ih puno. Dobar racunovodja mora da prati sve te zakone i njihove izmene.
Ма није проблем да платим, али само да ми каже тачно да немам проблема са законом,да ја знам који закон то прописује,на шта могу да се позовем ако ме неко буде контролисао.
Сад имам да фактуришем једнојпродавници некакве држаче за цене и то ми стоји.Правио сам и неке брендиране полице једнојрадњи исто и тајгазда ме упутио на велетрговину да понудим и њима и то опет стоји .
Ихвала свима
Сад имам да фактуришем једнојпродавници некакве држаче за цене и то ми стоји.Правио сам и неке брендиране полице једнојрадњи исто и тајгазда ме упутио на велетрговину да понудим и њима и то опет стоји .
Ихвала свима