gledo sam i klima se vrlo malo donja ploca..ali kako ju ucvrstit
ona stoji na stupu i dolje kad sam otvorio ne vidim nikakve sarafe koji su odgovorni za klimanje
-sve sam jos pritegnuo i isto je
greh je stavit saraf u drvo..al nekad su grijesi slatki kao zene :D:D
To je (uglavnom) Sizifov posao. Osim dvostubnih i cetvorostubnih ploca , gde se to moze srediti dotezanjem vucnih valjaka , na jednostubnoj ploci je to vrlo tesko uraditi , a nema veze sa stelovanjem nozeva. Luft se pojavljuje na lezistu ploce na stubu (sto rece kolega - zakon poluge) i koliko ja znam , tu nema stelovanja , samo biksnovanje dolazi u obzir (sto moze da kosta kao pola masine) , a rezultat nije trajnog karaktera (posle godinu-dve opet isto). Ja se nikad nisam zamarao time , samo obradak pustam u nadmeri (5-7) cm i resena stvar (pazim kako uvodim dasku i pridrzavam je na ulazu i na izlazu i povlacim na gore, da bih kompenzovao koliko moze).
Na vecoj kolicini drveta , ranije sam pravio distancere na meru i podglavljivao pod plocu na obe strane (samo da ustedim na vremenu naknadne obrade) ali to nije dobro resenje kad se ploca pomera na vise razlicitih visina (vise vremena ode na pravljenje distancera). Sve ovo , ako je ujed dublji od 1mm , ispod toga me ne zanima (smirgla je izmisljena i neophodna u radu sa masivom - to nije metal sa tolerancijama od 0,0001mm).
Veci problem je ako ploca "kleca" u stranu (levo ili desno) , pa se dobija nejednaka debljina obradka, a posle sat vremena , na bilo kojoj masini , svaki majstor ce da skapira kako da kompenzuje nesavrsenosti masine i da olaksa sebi posao. Nravno , masinski park treba da je sto bolji (za profesionalce) , ali ja bih primenjivao stroga pravila kad bih ziveo u , recimo , Nemackoj i naplacivao posao kao oni (masin-bravar koji je dosao da nasteluje navoz na cirkularu je svoj posao od dva sata i par podloski uredno naplatio 250 eur, pa sam se opametio i od tada sve sto ne mogu sam da uradim , jednostavno "zaobidjem").
opet problemi s abrihterom..
ako je itko imao slican problem
nozevi su postavljenji na sablonu
zadnja(fiksna) ploca po nozevima
a prednja poravnata sa zadnjom da odozgo kad stavim alu letvu budu ravne...
problem : kad guram odozgo dasku vidim da mi na zadnjoj ploci od sredine do kraja se odize za pol mm ili milimetar u zrak.nije problem u dasci!
a ploce sam poravnao=?????
greh je stavit saraf u drvo..al nekad su grijesi slatki kao zene :D:D
Kad se dize daska od sredine zadnje ploce i dobija na kraju iste luft to znaci da ti je noz nizi od zadnje ploce i posto manje skida pocinje da dize dasku i gubi paralitet. To znaci da ti sablon nije dobar.
rushinbrain wrote:bila je vec jednom rasprava tu al ju nemrem nac isto je nekom trag ostavljalo....neznam kako se to zavrsilo
Jest, bila je rasprava i isti problem na mnom SICAR-u.
Završilo se sa dobrom nadmjerom na početku i na kraju komada. Sa dobrom nadmjerom cirkular rješava problem
Kod mene je ploča dobila lufta, pokušavam da se naviknem na to ali sve ćešće tražim kakav kvalitetniji komad alata da zamjenim mog SICAR-a.