hitno!!!
Hvala za ideju,i ja sam razmisljao na taj jig samo treba da resim stezanje i prihvat stuba.zoranp wrote:Malo sam razmišljao i došao na ideju.
Napraviš slijedeći jig pomagalo:
Skicirao sam ovdje: jigzaobradustupa.xls
Moram priznati da je ovo tek idejni nacrt i da treba to malo i doraditi, pogotovo onaj dio kod pričvršćivanja komada šarafima, ali to bi trebalo riješiti na način kako se pričvršćuje komad na stug, uz jedan uvjet da bude fiksan, a ne da se okreće. A opet da ga jednostavno možemo zaokrenuti kad napravimo utor.
Nadam se da ćeš shvatiti na što sam mislio. Komad kad izvadiš iz struga staviš u to pomagalo. Frezer naštimaš na dubinu koja ti treba i povućeš ga po čitavoj duljini stupa, kako se frezer nalazi izmedju vodilica, nema šanse da fulaš.
Nadam se da sam pomogao, ili barem dao ideju kako lakše napraviti posao.
evo da se i ja ukljucim
prosto !
stegni istrakslovan stub sa oba cela, pored postavi dve stafle koje ce ti biti u visini stuba pa odozgo sa rucnim frezerom sa firungom izvuci saru kakvu volis !!!
na sta trebas da vodis racuna, da ti se sara ne poklopi na kraju kruga, znaci da treba da izracunas dubinu kelovanog dela i razmaka izmedju njih.
to sam radio, i jos gore, na konusnom stubicu i ispalo je OK.
pozzzzzzz
prosto !
stegni istrakslovan stub sa oba cela, pored postavi dve stafle koje ce ti biti u visini stuba pa odozgo sa rucnim frezerom sa firungom izvuci saru kakvu volis !!!
na sta trebas da vodis racuna, da ti se sara ne poklopi na kraju kruga, znaci da treba da izracunas dubinu kelovanog dela i razmaka izmedju njih.
to sam radio, i jos gore, na konusnom stubicu i ispalo je OK.
pozzzzzzz
Last edited by pajja on 26 Jan 2008 17:32, edited 1 time in total.
Još jedna mala ideja.
Ako nisi siguran kako da najbolje oceniš razmake između kanala kako bi bili ravnomerno raspoređeni, uradi sledeće:
oko okruglog stuba obmotaj traku 1 krug. Skini traku, i izmeri joj dužinu. Zatim tu dužinu podeli na željeni broj delova. Obeleži traku po merama. Vrati traku na stub i prenesi mere na isti.
Urezuj kanale...
Ako nisi siguran kako da najbolje oceniš razmake između kanala kako bi bili ravnomerno raspoređeni, uradi sledeće:
oko okruglog stuba obmotaj traku 1 krug. Skini traku, i izmeri joj dužinu. Zatim tu dužinu podeli na željeni broj delova. Obeleži traku po merama. Vrati traku na stub i prenesi mere na isti.
Urezuj kanale...

Otprilike to,samo sto kanali pocinju na par santimetera od pocetka i kraja stuba.Jos jedan problem mi se pojavio,imam vise pitanja a sva su u vezi aspiratora.Ako pogledate projekat aspirator je ispod " haube".Da li je neko radio takav aspirator,koji aspirator ide ispod.... sve me zanima.Ovo za slikanje faza izrade je dobra ideja,ako bude posla slikacu sve.Pozdrav!
Skicirao sam ti kako sam pravio sablon za izvlacenje zlebova na stubovima koji su bili kopija grckih.
Valjda ces moci da procitas moj rukopis :-)
Mozes da ga napravis od obicnog univera bitno je da ploce sa cela budu jake i kada busis rupu za sraf za fiksiranje da bude pasent. Pritegni sraf do kraja da komad legne na plocu da se ne bi klatio dok ga frezujes.
Ako radis zleb do zleba netreba komad da bude obradjen na strugu nego ga doteraj otprilike sa hoblicem i isfrezuj iz dva prolaza.Bitno je da precizno obelezis polja sa cela po kojima busis rupice za sraf.
Inace i Jonski i Dorski stubovi imaju jednu karakteristiku. Nisu jednostavna kupa tj ne suzavaju se po ravnoj liniji prema gore nego po paraboli nesto slicno elipsi tako da kada se gledaju odozdo vizuelno izgledaju veci.
Mozes i to da uradis ako samo nategnes gornju plocu nagore dok srafis ucvrscenja sa strane..

mislim da jedan sablon za male stubice jos imam pa cu da ga fotnem ako hoces.
Valjda ces moci da procitas moj rukopis :-)
Mozes da ga napravis od obicnog univera bitno je da ploce sa cela budu jake i kada busis rupu za sraf za fiksiranje da bude pasent. Pritegni sraf do kraja da komad legne na plocu da se ne bi klatio dok ga frezujes.
Ako radis zleb do zleba netreba komad da bude obradjen na strugu nego ga doteraj otprilike sa hoblicem i isfrezuj iz dva prolaza.Bitno je da precizno obelezis polja sa cela po kojima busis rupice za sraf.
Inace i Jonski i Dorski stubovi imaju jednu karakteristiku. Nisu jednostavna kupa tj ne suzavaju se po ravnoj liniji prema gore nego po paraboli nesto slicno elipsi tako da kada se gledaju odozdo vizuelno izgledaju veci.
Mozes i to da uradis ako samo nategnes gornju plocu nagore dok srafis ucvrscenja sa strane..

mislim da jedan sablon za male stubice jos imam pa cu da ga fotnem ako hoces.
Last edited by nikola145 on 29 Jan 2008 19:30, edited 1 time in total.
Moze fotka,extra fora!A aspirator!
Last edited by becka75 on 29 Jan 2008 22:01, edited 1 time in total.