Tablica za kubiciranje trupaca?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

evo ti jedan primer starih kundaka i nove generacije plasticnih (uglavnom fiber tehnologija) kundaka
http://www.steyrarms.com/products/hunting-rifles/
posebno pogladajte PRO AFRICAN
Last edited by dikar on 17 Apr 2010 00:32, edited 1 time in total.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

polako nehotice smo presli u novu temu o kundacima - tema koja je veoma intersantna za majstore
fantom83
Dodavač alata

Post by fantom83 »

metabo wrote:Ako se meri u cm, zapremina u kubnim metrima je 1000000 (milion) puta manja.
E tu je bila moja greska. Hvala svima. Pozdrav. P.S. Kupac je inace iznenada povecao cenu na 200 eura po kubiku, pa cemo prodati.
Last edited by fantom83 on 17 Apr 2010 02:10, edited 1 time in total.
Arax
Majstor početnik

Post by Arax »

Ја имам малу књижицу, таблицу за кубицирање и веома је стара, изгуљена и пропала, тражио сам по књижарама нико нема, купио бих али не знам где да тражим. Да ли неко зна где се може набавити?
Летети је лако научити само треба скочити и промашити земљу.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Kod nas ih u CG izdaje Uprava za sume i imam jednu njihovu, a u Srbiji ima firma o NS-u(mislim) koja prodaje Woodmizer brente i tablice daju kao reklamni materijal pa probaj kod njih!!!
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Ajmo jos malo oko trupaca: Posto vidim da ima ljudi koji rade sa trupcima - kako je najlakse natovariti trupac 0.5m precnika i 2.2m dugacak na traktorsku prikolicu. Znam da treba da se zapne ali mozda ima neka fora!
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Čekrk, na struju ili ručni. Može i neka improvizacija sa vučnom sajlom od kola.
Staviš ga na kolica, a od zemlje do kolica jednu dve debele daske po kojima se trupac, vučen čekrkom, penje gore.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Ma to ti je laganica posao,dve lege ili sto metabo kaze dve daske dvojica malo jacih momaka ,pre toga po dve rakije i naguraju laganice.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Skoro sam vidio ekstra foru kako covjek sam na FAP-a tovari balvan vecih dimenzija:

Sa lijeve strane karoserije je uspravno od vrha stranica pa do 0.5m od zemlje nekako pricvrstio kutiju 80x80, na odprilike 1m od pocetka i kraja karoserije,
Za dno uspravne kutije je osovinom spojena druga "pokretna" kutija (80 cm duza od uspravne "fiksne" kutije) koja je iskrivljena toliko da kad je spustena tih 80cm lezi paralelno na zemlju
Na mjestu gdje se pokretna kutija savija navarena je kutija pod uglom od 90 stepeni oko 0.5m duzine, tako da stoji uspravno kad je pokretna kutija u spustenom polozaju.
Pokretna kutija se podize cekrkom koji je sa druge strane kamiona i koji odjednom namotava obje sajle. Sajle prolaze ispod poda karoserije i vuku pokretne kutije.

Odprilike kao dvije vile na koje se nagura balvan a onda se pomocu sajli i cekrka podizu u uspravan polozaj i samim tim podizu balvan na karoseriju kamiona!

Malo sam zapetljao ali se nadam da razumijete!!!
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

Pre dva dana komšija seko u svom voćnjaku brest pozvao šumare
natovarili 7 , 8 trupaca po metar, metar ipo. Svaki su u milimetar morali da premere i od svake dužine i širine u tablici je tražio broj
Knjiga je zelena a šumar je studiro drandologiju tako da sve što sam video kako on to dobija i izvlači i šta izvlači nije mi bilo jasno !! Pitaću baš komšiju koliko je dobio keša i koliko su mu vrednovali taj brest
Po zakonu nesmeš ništa seći bez njih !! Hmm I sve ide u pilanu
Dva put zine , a tri put slaže
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Evo linka ko je zaineresovan za knjigu
http://www.knjizara.com/index.php?gde=@ ... %3D117415@
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Arax
Majstor početnik

Post by Arax »

http://www.knjizara.com/index.php?gde=@ … %3D117415@
Свака ти част, још седим кући не морам да летим по књижарама.
Хвала ти.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Arax wrote:
http://www.knjizara.com/index.php?gde=@ … %3D117415@
Свака ти част, још седим кући не морам да летим по књижарама.
Хвала ти.
Da li si porucio knjigu?
Arax
Majstor početnik

Post by Arax »

Da li si porucio knjigu?
Јесам, чекам да ми стигне, поручио сам је одмах чим сам видео линк, сада је викенд, највероватније ми стиже у понедељак.
Post Reply