dinamicko balansiranje

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

singer wrote:
Sasa wrote:Vidis digger je u pravu, ne mora da bude do glodala mozda rotor nije balansiran sto je lako moguce ako si radio vinklovanje motora kod nekog ko nema nacina da ga posle izbalansira!!!
mi pricamo o velikom stolnom frezeru!!!!:D
U razmisljanju o tvom problemu sam preskocio par bitnih detalja: remenica kais osovina tako da sam otisao u potpuno drugom smjeru!
Mada opet ako si kad skidao osovinu da zamijenis lezajeve opet je moguce da je ona slabo centrirana!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Mada opet ako si kad skidao osovinu da zamijenis lezajeve opet je moguce da je ona slabo centrirana!
Tesko. Lezajevi imaju veoma tesan zazor (ili cak zador) sa vratilima i osovinama (to na frezeru je vratilo a ne osovina, al ajd sad da ne tupim :))
Jedino da ima lufta u lezajevima, ili da je pre toga neki lezaj toliko blokirao da je osteceno vratilo ili leziste u kucistu.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

"nesam pametan",mozda da promenim lezajeve,na drugom frezeru se to desavalo(jos gore)izmenio sam lezajeve(bili su katastrofalni)tako sa cu prvo probati sa lezajevima,hvala na savetima!!!
nude mi lezajeve fabrike "SNR"made in france(hvale ih na sva usta)jel ima neko nesto reci za iste,da li je neko kupovao,menjao na masinama( lezajeve ove firme)?
pozdrav!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
digger
Majstor

Post by digger »

Singer,

brzine nisu male, i ne bi se trebalo igrati sa time. Podesavanje na uvo ili oko, nije preporucljivo. Ima li sanse da sa nekim mikrometrom proveris da li ima nekih zazora kad rukom okreces rotor? Mikrometar mislim da se tako zove - ne subler, ili kljunasto pomicno merilo. Mora da su lezajevi dobro vruci kad zavrsis sa tim glodalima.
Pitanje: kako znas da baca? Da li je to samo zvuk koji pravi ili osecas na masini, da se masina malo trese?
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

da,osecam da masina trese kad su ta velika glodala(jedno je tesko tacno 1kg i fi 200mm,a drugo 1.5kg i fi 200mm.kad ta dva glod. rade osete se vibracije(bojim se da ne zderu kuciste lezajeva)verujem da treba zameniti lezajeve svakako ali mislim da treba i ta glodala izbalansirati(prvo je za plotovanje(tablice),a drugo kroner za cepovanje),moje pitanje se konkretno odnosilo da li je neko negde nosio na balansiranje(hvala za ove kontakte(ja imam sve njihove brojeve pa cu ih zvati da vidim ko radi a ko ne))
pozdrav!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Damir 66
Majstor

Post by Damir 66 »

digger wrote:Singer,

brzine nisu male, i ne bi se trebalo igrati sa time. Podesavanje na uvo ili oko, nije preporucljivo. Ima li sanse da sa nekim mikrometrom proveris da li ima nekih zazora kad rukom okreces rotor? Mikrometar mislim da se tako zove - ne subler, ili kljunasto pomicno merilo. Mora da su lezajevi dobro vruci kad zavrsis sa tim glodalima.
Pitanje: kako znas da baca? Da li je to samo zvuk koji pravi ili osecas na masini, da se masina malo trese?
Za provjeru da li ležajevi a samim tim i osovina imaju lufta treba ti komparator odnosno mjerni sat.Prisloniš ono malo ticalo na osovinu i okrećeš rukom i vidiš da li se ona mala kazaljka kreće.
Ona bi trebala stajati na mjestu i to je znak da ležajevi i osovina nemaju lufta.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Takoje ,komparater svaki ga strugar ima.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

momci komparaterom se meri da li nesto nije u osi tj. "krivo" a ne luft(nisam masinac ali ponesto znam).da je osovina kriva ona bi tresla i sa manjim glodalom pa cak i prazna,medjutim ona savrseno radi u tim momentima,jedino se javljaju vibracije sa vecim glodalima(razlog mogu biti lezajevi ili debalans glodala jer je "velika masa xveliki precnik pa se sila(centripetalna)progresivno povecava.
e jesam ga elaborirao kao da sm diplomski branio.:P
prvo cu promeniti lezajeve,pa ako bude isto zovem balansere i saljem cityjem.:)
momci pozdrav i hvala na odgovorima!!!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

e jesam ga elaborirao kao da sm diplomski branio.
Ne bi tako nikad odbranio :) Cenrifugalna, bato. Centrifugalna sila se povećava sa kvadratom brzine :) Doduše, ona je po intenzitetu jednaka centripetalnoj, ali je suprotnog smera.
Pozdrav.
Damir 66
Majstor

Post by Damir 66 »

singer wrote:momci komparaterom se meri da li nesto nije u osi tj. "krivo" a ne luft(nisam masinac ali ponesto znam).da je osovina kriva ona bi tresla i sa manjim glodalom pa cak i prazna,medjutim ona savrseno radi u tim momentima,jedino se javljaju vibracije sa vecim glodalima(razlog mogu biti lezajevi ili debalans glodala jer je "velika masa xveliki precnik pa se sila(centripetalna)progresivno povecava.
Kako ćeš znati da ležajevi ne valjaju?Pa upravo tako da komparator staviš na osovinu jer ona prolazi kroz ležajeve i ako oni imaju lufta on se prenosi na osovinu i zbog toga ti treba komparator.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

singer wrote:momci komparaterom se meri da li nesto nije u osi tj. "krivo" a ne luft(nisam masinac ali ponesto znam).da je osovina kriva ona bi tresla i sa manjim glodalom pa cak i prazna,medjutim ona savrseno radi u tim momentima,jedino se javljaju vibracije sa vecim glodalima(razlog mogu biti lezajevi ili debalans glodala jer je "velika masa xveliki precnik pa se sila(centripetalna)progresivno povecava.
errm... ja sam ovdi laik... nisam masinac ... ali.. zar nije lakse glodala prvo balansirati (ionako to treba da se uradi)... zasto prvo rasturiti masinu, da bi se ustanovilo da nisu bili lezajevi?
Damir 66
Majstor

Post by Damir 66 »

Kolega Boggy, komparatorom se može najprije vidjeti da li su ležaji dobri bez da se rastura stroj.S njim možeš provjeriti da li se osovina vrti centrično ili ima ubalans.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Damir 66 wrote:Kolega Boggy, komparatorom se može najprije vidjeti da li su ležaji dobri bez da se rastura stroj.S njim možeš provjeriti da li se osovina vrti centrično ili ima ubalans.
ok.. ok..
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

Imo sam isti problem ali je moja osovina iz dva dijela Ima radni dio na kome se stavljaju glodala i drugi dio na kome su kucista i lezajevi U pocetku sam mislio da veca glodala treba da se balansiraju ali se ispostavilo da se pojavio luft na spoju te dvije osovine koje se spajaju sa nekakve dvije matice.Majstor je to popravio i vise no problemo.....
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs

www.stolarskaradionica.com
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Da li su lezajevi propali se donekle moze proveriti komparaterom (treba ti i magnetni stalak). Samo procedura nije bas tako jednostavna, odnosno ne radi se samo okretanjem vratila. Cistim okretanjem bi samo proverio da li je vratilo pravo ili je krivo.
Treba postaviti komparater, skinuti kais sa remenice, onda uhvatiti osovinu i rukom je pomerati ka i od komparatera. Okrenuti malo vratilo, pa ponovo gurnes i odmaknes. Problem je sto ili ne mozes da ostvaris rukom dovoljnu silu da bi se primetilo malo ostecenje, ili postoji normalan fabricki zazor izmedju lezaja i vratila koji ocitavas. Posto ne znas koliki taj zazor treba da bude, i da li uopste treba da ga ima, to je dosta nezgodna metoda i radi samo ako je ostecenje dosta veliko.
Lezaj se obicno osteti na jednom mestu i tu pocinje da "kopa" kosuljicu. Na svim ostalim mestima je sve u redu (retko se desava da se ostecenje pojavi istovremeno na vise mesta).
Cak i bez komparatera, kada skines remenicu, i rukom zavrtis vratilo ono bi trebalo da se "glatko" okrece, i da nema nikakvog "brundajuceg" zvuka.
Ako je lezaj samo malkice ostecen, veliko glodalo ce usled minimalnog debalansa, koji inace ne bi bio nikakav problem i bio bi u toleranciji, kod ostecenog lezaja proizvesti vibracije. Malo glodalo jednostavno nema dovoljno "snage" za tako nesto.

PS
Tupim, al ajd kad sam poceo :)
Razlika izmedju vratila i osovine je sto vratilo prenosi moment, a osovina je pasivna. Recimo na pogonskim tockovima kola se nalaze vratila, a na onim koji nemaju pogon su osovine. Drugim recima kod keca nemate poluosovinu vec poluvratilo izmedju menjaca i prednjih tockova. Zadnji tockovi imaju osovine oko kojih se samo pasivno vrte, onako kako ih prednji tockovi vuku.
Post Reply