dule nisam bas na ti s furnirom....a i kad bi htio nemam bas potreban alat a ni vakum vrecu tako da.ako nemogu to dobro napravit necu ni pokusavat.
Sasa eto to su te kutije na to sam mislio.mada ja nebi to radio vec nesto drugo al na tu foru da su mi coskovi zaobljeni.
Evo probat cu ponovo objasnit.
Dakle ja da bi dobio na svakoj dasci polukrugove na krajevima treba da stanjim dasku al ostavim polukrugove.
To se moze znaci kad spustis ploce ravnjace u ravninu malo ispod noza(treba ic naravno milimetar po milimetar). da bi izdubio taj dio na dasci spustis dasku na noz i hoblas od sredine prema kraju.okrenes dasku pa opet od sredine do kraja.
e sad nemozes spustit dasku na noz samo tako jer ce ti ju ili izbacit iz ruku ili nesto jos gore.
Zato treba izdubit zljeb na dasci glodalom u dubinu nekih 8-9 mm i u sirinu 4-5 cm da se moze sigurno daska spustit na noz a da ga noz u toj fazi jos ne dira.kad je daska na ravnjaci krenes hoblat kako sam maloprije opisao.
i tako 7 8 puta dok se ne dobije dubina i polukrugovi na krajevima.
Jel ista jasnije
kako da ovo napravim?
- rushinbrain
- Majstor majstora
Na kraju mi se ipak cini da je ovo najbolji nacin:

Odnosno kad se zaaoble i spoljasnji uglovi:

Prvo bih uradio ugaone lajsne samo sa unutrasnje strane, onda sve zalepio (lakse je posto imas ravne povrsine), pa tek na kraju odradio profil spoljasnje krivine, na vec sastavljenoj polici.
Ako se ukopava svaka stranica pa se geruje pod 45 stepeni, ispadne previse komplikovano, predugo traje, skida se puno materijala.
Lici mi da se ovo estetski dosta lepo uklapa, uglovi su simetricni, a nije tako tesko za izvodjenje.
Moze i da se pravi kombinacija razlicitog drveta za ugao i stranicu pa da ispadne "namerno".

Odnosno kad se zaaoble i spoljasnji uglovi:

Prvo bih uradio ugaone lajsne samo sa unutrasnje strane, onda sve zalepio (lakse je posto imas ravne povrsine), pa tek na kraju odradio profil spoljasnje krivine, na vec sastavljenoj polici.
Ako se ukopava svaka stranica pa se geruje pod 45 stepeni, ispadne previse komplikovano, predugo traje, skida se puno materijala.
Lici mi da se ovo estetski dosta lepo uklapa, uglovi su simetricni, a nije tako tesko za izvodjenje.
Moze i da se pravi kombinacija razlicitog drveta za ugao i stranicu pa da ispadne "namerno".
- rushinbrain
- Majstor majstora
Za naše uslove - 6mm . Mislim da je i to sasvim dovoljno jer nema tu mnogo materijala za skidanje. Ovo glodalo je samo za ugao, ostalo je kako si ti sugerisao - sa ravnim panelima. Spoj između ugla i stranice može da se napravi nekim dekorativnim rešenjem (lastin rep, box...)mbole wrote:Koliko vidim rade ga samo sa colovnim prihvatom i sa prihvatom 6mm