CNC da ili ne?
Kad sam poceo da pravim masinu nisam mnogo znao o tome.Internet je ucinio svoje kao i kontakti sa ljudima koji nesto vise ili manje znaju o cnc-u.Prvo sam hteo da napravim hobi masinu od mdf-a pa sam promenio misljenje,resivsi da napravim malo ozbiljniju masinu sa kojom cu nesto zanimljivo napraviti.Nemam nikakve crteze i planove(pogledao sam par sajtova sa pravljenim masinama,najbolji je onaj madjarski) i u glavi sam skockao konstrukciju.Odlucio sam se za aluminijum iako je on skuplji od varene konstrukcije ali je laksi za obradu i ja mogu da ga odradim bez usluge drugih(varenje,farbanje...).Kada sam sklopio prvi put konstrukciju video sam da sam se grdno z...bao!Tek tada sam shvatio u sta sam se uvalio ali sam resio da idem do kraja pa sta bude.Zadnja procena je bila da ce me kostati oko 2500 e medjutim moram da stavim bolju obradnu glavu sto moze da dotera cifru do 3000 e.Cnc sam shvatio kao hobi koji moze da donese neku kinticu.Nije mi bitno kada ce i da li ce se isplatiti jer kad ulazes u hobi ne ocekujes da ti se vrati.Najbitnije mi je da vidim tu skalameriju da se pokrene.Jako bitna stvar za sve koji zele da prave masinu da im se isplati,prvo odredite za sta vam treba masina,koje materijale zelite da obradjujete,kupite sve delove pa tek onda pocnite da pravite.Mogu ja jos mnogo da piskaram o ovome ali nemam sad vremena.Najbitnije,u Srbiji ima sve sto treba za masinu samo treba spremiti kesovinu!
U potpunosti se slazem sa tobom. U zavisnosti od toga sta i kako se pravi, toliko i kesa. Dosta toga se moze uraditi i sa manjim parama. Ja sam radio prema drugim nacrtima, i koristio sam drvo. Ono sto sam hteo (to je bila i ideja samog konstruktora / autora planova) da se masina uradi sto jeftinije. Meni je bitno bilo da je napravim i probam, da vidim da se mrda i da sece. Kako ce da se ce, to je druga prica. Ono sto je takodje bitno je da sam stekao neko iskustvo, a da me pri tome nije puno kostalo. Nisam koristio vodjice koje su skupe, vec sam koristio lezajeve i cevi. Tu se dosta ustedi. Naravno, ono sto nisam mogao da menjam su steperi i drajveri. To sam kupio i to je to.becka75 wrote:Najbitnije,u Srbiji ima sve sto treba za masinu samo treba spremiti kesovinu!
Posto si je radio od aluminijuma, kao sto i sam kazes, to te kosta jer je cena aluminijuma znatno visa od gvozdja. Da si mogao da varis kostalo bi te nize i imao bi mnogo jacu masinu. Na internetu se moze naci kako se vari, a i sami aparati nisu bas nesto preterano skupi. Isplati se pazariti aparat i uciti se i zavariti celu masinu.
Nema 23 i hobbycnc drajvere. To su oni sto im je cip u izlazu. Pazario sam kompletan kit, sastavio i to radi. Od istog tipa sam pazario i motore. Ovde sam pazario planove i napravio ovako nestobecka75 wrote:Imas li neku sliku ili video masine,koje si motore koristio i koje drajvere?
http://www.solsylva.com/cnc/25x37dual_leadscrew.shtml
Sigurno si je video ranije.
Ja sam kupio isto nema 23 od 2.8 A i 1.95Nm,karticu planiram da kupim od Dejana Citakovica.Koju brzinu postizes sa tvojim upravljanjem? I najvaznije koji si stavio obradni motor?
Last edited by becka75 on 05 Oct 2009 16:28, edited 1 time in total.
Mozda je bolje da predjemo na licni mail, jer ne verujem da ove stvari interesuju ostale ljude, a i tema ovog treda je cnc da ili ne.
Proveri svoj PP mail box. Poslao sam ti mail.
Proveri svoj PP mail box. Poslao sam ti mail.
Last edited by digger on 05 Oct 2009 16:34, edited 1 time in total.
Da ne bezimo od teme,cnc u radionici-DA!
Last edited by becka75 on 05 Oct 2009 17:39, edited 1 time in total.
Evo novootvorene teme: viewtopic.php?pid=18488#p18488
Imali smo i jednu "staru" oko CNC-a, ali se vec pomalo "ubudjala", pa da probamo sa novom
Imali smo i jednu "staru" oko CNC-a, ali se vec pomalo "ubudjala", pa da probamo sa novom

- milan_carpenter
- Majstor početnik
E ti kinezi daju cenu tek kad ih pitas za cenu. Onda oni tebe pitaju za kolicinu i onda ti daju cenu koja je uvek do neke njihove luke Shangaj, Ningbao i sl. Za pet minuta ce ti dati i cenu transporta do bilo koje svetske registrirane luke (na pr. 20"kontejner Ningbao- Solun kosta 1700$ ( provereno)).danko31 wrote:Pozdrav !
E ovi kinezi iz japana nikad ne napisu cenu ! SALIM SE !
Mada sta reci ,sta fali ovim masinicama ? jos kad bi bile oko 3-5000 e,prodao bih tastu da je kupim odma!
Samo uvek u pregovorima insistiraj na garanciju i rezervne delove (koje na ovaj nacin mozes da dobijes gratis),
E sad kvalitet - ko zna mozda i da se pogodi. Ja sam dosta toga pretrazivao - stolne cirkulare, arbrihtere, dihtove i ostali rucni alat, cene im nisu bas male, a ako ih zakacih za kvalitet 90% njih ce ti reci da proizvode za Bosh, Jet, Axminster,Delta itd.
Ja sam bacio oko na laserski graver(55 kgr) njihova cena je 1750$ +transport 120$+15$ osiguranje, a kao rezervne delove (kad sam trazio garanciju onda su mi ponudili lasersku cev(oko 500 eur u evropi). Slican laser evropske ili USA proizvodnje kosta 5000-10000 eur( rok upotrebe 8 km2 ili tri godine ) kad se pokvari niko ga ne popravlja serviseri samo menjaju laserske cevi
Imam prijatelja koji posluju sa kinezima i rekli su mi da zezaju samo prilikom utovara platis jedno a posalju ti drugo(jeftinije)
Pozdrav
Last edited by dikar on 24 Nov 2009 18:13, edited 1 time in total.