kako napraviti strug

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
zole
Precizni šegrt

Post by zole »

Ajde recimo da sam sakupio 90% materijala jedino me muci remenica -mere remenice na motoru i osovini tj koliko treba obrtaja da bude na osovini? i kako treba da izgleda vrh/siljak koji se zabada u obradak? ostalo mislim da nece biti problem pa se bacam na sklapanje!?!
nikola145
Precizni šegrt

Post by nikola145 »

Remenice moras sam da izracunas prema brzini motora i prema tome sta zelis da radis uske komade ili tanjire.
U principu dovoljna ti je trostruka remenica sa obe strane tako imas teoretski 9 brzina. Pocinjes racunanje od
obodne brzine komada (prosecnog).Neznam tacne brojeve ali stavi brzinu motora i precnik komada koje zelis da radis pa cu da pogledam.
zole
Precizni šegrt

Post by zole »

Motor je gorenje od ves masine.,broj obrtaja ? posto je nalepnica napola necitljiva! snaga je predpostavljam oko 500w. voleo bih da mogu obradjivati lutke za stepeniste ili bracne krevete recimo do 100mm !
nikola145
Precizni šegrt

Post by nikola145 »

Izguglaj malo za taj motor mozda nadjes kako se povezuje da ima vise brzina jer to su uvek visebrzinski motori sto bi u tvom slucaju moglo da znaci da ti treba mozda samo dvostruka remenica.
Nekad je bio takav clanak u samu mozda ga nadjes?
Remenicu mozes da napravis od blazujke, iseces krugove izbusis rupu za osovinu -precizno i vertikalno!!- navuces na direktno na osovinu motora i istrakslujes!
Motor ostavi da slobodno visi na sarci tj. da tezina motora zateze kais tako remenice nece morati da budu uparene....
danko31
Majstor

Post by danko31 »

ZA DOBIJANJE BRZINE MISLIM DA SE IZRACUNAVA KAD OBIM REMENICE NA MOTORU PODELIS SA OBIMOM REMENICE NA OSOVINI I POMNOZIS SA BRZINOM MOTORA.U TVOM SLUCAJU JE MOTOR OD VES MASINE 800 W I IMA 2800 OBRTAJA KAD SE SPOJI NA CENTIFUGU.ALI MISLIM DA TI NECE ZADOVOLJITI TVOJE POTREBE JER JE SLAB ZA TO STO HOCES DA RADIS SA NJIM
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Image

Ovu masinu sam hteo da kupim pre moje MIO masine ali su me odgovorili da mnogo trese a da si blizu nozeva i da je 75oW dosta slabo. Poslusao sam i dobro sam postupio. Tek na mojoj MIO masini vidim koja su ogranicenja sa 2,2KW trofaznim motorom. Ova masina gore se prodaje na buvljacima za 150-250 evra.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

To sa motorom od ves masine mozes da napravis samo neki mali strugic i da radis neke male strvari

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
zole
Precizni šegrt

Post by zole »

Marko Enter wrote:To sa motorom od ves masine mozes da napravis samo neki mali strugic i da radis neke male strvari

pozdrav Marko
Ok! Daj predlog motora za ozbiljnije stvari, snaga ,brzina.....itd???
pinokio
Precizni šegrt

Post by pinokio »

Dobro bi bilo da pokupis negdje informacije,kojim brzinama se vrte industrijski strugovi odnosno za obradu kojeg drveta ide koja brzina! Meni je poznato samo to da se vecom brzinom dobija i finija povrsina obradka!
Asinhroni motori se vrte uglavnom oko 2900 obrt u min,ako zelis da dobijes snagu pomocu prenosa,izgubit ces na brzini i obrnuto! Kolektorski motori (sa cetkicama) se uglavnom vrte oko 7000 obrt,tako da koristenjem takvog motora,ako mu prenosom prepolovis broj obrtaja,uduplat ces snagu. Ne znam dali sam bio jasan ali uglavnom sustina je: kolektorski motor od 1000w redukovan na 3000 obrtaja postize isto kao asinhroni motor od 2000w bez redukovanja! Mana kolektorskih motora je sto su bucni ali imaju i tu prednost sto se moze postaviti i elektronska regulacija obrtaja! Ako strug namjeravas koristiti cesto i duze vremena ipak je bolji (tisi) asinhroni motor minimum 1500w pa i jaci ukoliko mislis podizati brzinu na recimo 4500 obrtaja. Ako sta nije jasno,vi pitajte,a dali cu ja znati odgovoriti,e to vec nisam siguran!?:) U svakom slucaju pozdravljam i zelim mnogo uspjeha!!!!:)
zole
Precizni šegrt

Post by zole »

Hvala pinokio! Mislim da ću ostati na tišoj verziji- asinhronoj! Jer dosta mi je buke,pa i ovaj ventilator na kompu me nervira sa bukom.Bio si jasan sa motorima podsetio si me na školske dane: teorija el. motora! Napravićemo nešto!
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

na ovome sam radio - dok nisam dobio nogu

Image
sreca da sam ga tad slikao i prema njemi napravio drugi

Image Image
Image
Last edited by pajja on 17 Feb 2008 23:44, edited 1 time in total.
kaste
Šegrt

Post by kaste »

motor od gorenje ves masine ima 370 w sto je dovoljno za mini strugove (oni za penkala). Za balustere F 100 mm je potrebno bar 1,5 kw.
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Einhelov strug od <100 Evra ima 350 w, i vidim da ljudi ne prave samo penkala na njemu. :)
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

i ja sam imao nameru da ga kupim i otiso tamo ali slika u katalogu i uzivo - dva pojma
gedžavo brate - odustao sam
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Tema je mozda oftopic ali ajd
Pajo vidim da radis u kotlarnici pa reko da te pitam koji ti je ono crveni kotao? el nije mozda zastavin? pitam zato sto sam ja imao jean takav zastavin i nije bio nizasta,goreo je kao lokomotiva i mnogo je bio nepraktican za ciscenje i sluzio me tako do pre 1 godinu dok nije procureo (puko negde) trajao je 10 godina
Kako tebe sluzi tvoj kotao ,el je dobar ?
Image

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
Post Reply