Da li je ovo zdravo drvo oraha?
- Aliriza Hasku
- Brzi dodavač alata
Sto se tice debla Oraha prema slici se vidi da je stablo raslo na mekom i vlaznom tlu i da je orah mlad ili bolje receno u novim godinama, a ta tamnija boja to je srcevina orahovine gde kada bi to stablo raslo na nekom suvijem i brdovitom tlu bilo bi vise tamnijeg nego belog dela debla prema tome nije tu nista opasno samo blago vama ako je stablo dugo i debelo dobicete puno dasaka pa i normalno ako prodate normalo puno novca. E sad zavisi i od korisnika odnosno stolara koji deo stabla vise koristi dali tamniji deo ili kombinovano radi sa orahovinom. Sve u svemu orahovina za enterijer ti je car.
Bogme je mlad orah, preko 40 godina bilo u njemu 
Evo došao jučer jedan kolega forumaš po njega, ja mu poklonio, nemam ga za sad gdje čuvati i sušiti.
Ali smo se istelili da ga izvučemo iz kuće na ulicu kroz stubište
Bila su 2 velika debla, duljina 2 m, promjer oko 60 cm, nas 7 ih je jedva iznjelo!!!

Evo došao jučer jedan kolega forumaš po njega, ja mu poklonio, nemam ga za sad gdje čuvati i sušiti.
Ali smo se istelili da ga izvučemo iz kuće na ulicu kroz stubište

Last edited by MadVlad on 17 Apr 2009 08:15, edited 1 time in total.
- rushinbrain
- Majstor majstora
- milan_carpenter
- Majstor početnik
Danas sam oborio jedan orah ,prekosutra ću drugi ,drugi je isti osušio se i nema lišća . No ovde nevidh slike na početnoj strani koje je su bile tu izgleda ali Ovaj jeste dobar i jeste bolestan ali sada tu malo neznam ni sam uglavnom truo nije ,truljenja nema (jakog) pa me interesuje šta ko misli od vas Koru sam mu malo zgulio i bila je sa severne strane crna od dole od panja već sada jedno metar se vukla ta crna kora, ka gore već nije. Evo slike !
Ima malo preko pola kubika za sada ! Å ta kažete ??

Last edited by MapleMan on 22 Aug 2011 07:51, edited 1 time in total.
Dva put zine , a tri put slaže
Da da biće sutra sve izbliza. Nego danas sam obalio i drugi veći ,starost ga je dokrajčila ! Trupci su 120x40 bio je oko 8-9 metara visok.

Uploaded with ..us
Uploaded with ..us
Uploaded with ..us :skurt:

Uploaded with ..us

Uploaded with ..us

Uploaded with ..us :skurt:
Last edited by MapleMan on 22 Aug 2011 22:56, edited 1 time in total.
Čistim jedan plac za prodaju ! Prijatelj je kosio travu pa je javio da ima drveća da se poseče kod tog gazde on nije imao testere i to pa se obratio na pravu adresu xexexe ima još dve suve šljive i jedna trešnja sve se osušilo zbog polave dunava još pre par godina. Å ljive su manje ali trešnja je prava ima preko 2m pravo stablo a prečnik je oko 27,28 cm ,tu negde odokativno sam merio metrom. Sutra i to obaram. Neznam šta ću praviti od toga videćemo sećiću na 5cm za daske sve trupce , sečenje mu dođe 35 € po kubiku hrast orahovine a inače topola i čamovina suva ? je 25 € u pilani. Nije jeftino kad ima preko 2 kubika a nije mi problem da nosim imam prevoz. Mada moram da vadim i panjeve takav je deal ! :ironisk:( bože pomozi )
Last edited by MapleMan on 23 Aug 2011 14:37, edited 1 time in total.
Ma znam care nije to toliko baš TEÅ KO ,mislim jeste ali meni nije vi gledajte kako mislite ! sve je OK Prakse ima i u tome neko ostavlja recimo metar i kusur od zemlje kada seče drvo , pa onda ga kopa pa traktorom ili bagerom rasklima i izvuče iz korena ,slomi koren donji ustvari. Ali ako je drvo suvo ,mislim osušilo se od vlage recimo ili starosti ? korenje je naranžasto na nekim krajevima (kolko se sećam imo sam prilike da vadim orah i višnje i ..) Bolest ga udara o dole u većini slučaja, nije greda iskopavati panjeve od oraha. Ali od Rakite ! ili Vrbe ali veoma stare ? Prečnika i preko metra je nemoguća misija imo sam prilike da gledam neda se slomiti samo kidanje žila je jebada to neboluje od vlage to su hidranti svakodnevni !!
Last edited by MapleMan on 23 Aug 2011 23:03, edited 1 time in total.