Krevet

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
deki
Brzi dodavač alata

Post by deki »

NEX wrote:A takav krevet gomacinske sirine od 120 cm kad se uradi od masiva,moze trajati rekao sam vec oko 50 god,i sutra kad budes trebao da ga izneses iz sobe ako ga ne rastavis bice veselo.
E, i to me isto interesuje, koliko je bukva teza od iverice/medijapana recimo?
NEX wrote:Ja napravim nosace 3x5 i na njih stavim letve camove 7x2 pa preko lesonit pa preko dusek i sluzi ok.
Nosaci su uzduzne letve fiksirane po uzoj strani? Koliki je razmak izmedju letvi? Ima li i nosac po sredini, peta noga? Jedna ili vise ploca lesonita?
NEX wrote:zaboravio sam ,zasto bi uopste stavljao makaze?
Da bi kutija mogla da se iskoristi za odlaganje stvari kao one fioke sto prave.
pajja wrote:ovaj prvi mi je bio mustra a ovaj crven sam uradio od camovine 4 cm/deb farban Iklinom PU bojom inace mera je 200 x 220 sa 5-om nogom i dva komada sirove iverice od 18 mm
E, fino je ovo ispalo, svidja mi se. A kakav je ram koji nosi ivericu?
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

deki wrote:A kakav je ram koji nosi ivericu?
kod mene camovina 4 cm/deb i oko 20 cm/sir
NEX
Majstor

Post by NEX »

Pa ne znam konkretno koliko je teza iverica od drveta u kg.Ali ne vezano za kilograme,tesko ces baratati sa njim ako ne budes mogao da ga rasklopis bar delimicno.
Uzduzne letve su fiksirane po duzim stranama i one su zavrnute plus zalepljene.Na njih idu camove a preko toga 1 lesonit.
A kad su u pitanju vece sirine kao 140cm i 160 cm onda peta noga tj ojacanja po sredini.
Razmak izmedju letvi od 3 do 5 cm priblizno.
Ako bi dizao krevet u vis ili slicno tome morao bi sve ispod duseka fiksirati da se ne ispomera kad dignes dusek.
Srećko
Precizni šegrt

Post by Srećko »

Težina iverice je već razrađena na Forumu viewtopic.php?id=551 , a specifična težina parene bukve (odnosno bukve uopšte) se kreće od 500 do 780 kg/m3, ali se kao srednja vrednost uzima najčešće 700 kg/m3, a kako je u m3 rezane suve građe ima 55.56 kom od po 1.8 cm, onda dođe da je bukva debljine 18 mm teška oko 12.60 kg/m2! Dakle, kad sve oduzmemo i saberemo, na kraju dobijamo da je bukva takoreći jednako teška kao oplemenjena iverica, zvana univer, iveral itd...
Post Reply