Poogrebni sanduci

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
nebojsa
Šegrt

Post by nebojsa »

Dragi Srecko, vrlo bi lijepo bilo kad bi ti meni mogao sve to obezbijediti, naravno da nisam bas toliko ocekivao, i nisam bas sjedio sa skrstenim rukama tako da vec mogu da dam informaciju, bar toliko, koliko je potrebno materijala za jedan sanduk, a to je oko 0,125 m3 ili nekih 8 sanduka iz 1 m3 daske. vrlo je tesko uci u neciju radionicu i snimiti kako se prave sanduci, mada mislim da to i nije neki bauk samo ako imas dobar odgovarajuci alat. nisam se nikad bavio ovim poslom, osim sto sam malo sa ivericom radio, drvo nisam nikad lakirao, ali jesam metal. valjda nije neka razlika. imam odlican prostor, preko 200 m2 , jedan 70, tri po 40 i dva po 16 m2, tako da mogu da razdvojim obradu, montazu, lakiranje. juce sam gledao jednu masinu da kupim, neka svapska malo starija, cini mi se, od livanog gvozdja, ima na sebi dva vertikalna frezera, abrihter, bor futer sa onim pomicnim postoljem sa strane, diht na koji se mogu montirati nozevi sa onim neravninama koje prave utore ili izbocine na dasci, to mi je vlasnik objasnio jos kao horizontalni frezer. jedan vertikalni frezer se nalazi posle abrihta a drugi posle dihta, jer su na razlicitim stranama masine. masina je dosta masivna. cini se da je dobra masina i da moze da uradi dobar posao. ako me je neko shvatio oko masine, volio bi jos necije misljenje.
NEX
Majstor

Post by NEX »

Mislim da su ti za serijsku proizvodnju bolje razdvojene masine.A proizvodnja sanduka svakako to jeste.Mogao bi na 2 ili 3 masine uposliti 3 ili 4 coveka i sve ubrzati.Tako da onaj koji radi na abrihteru ne smeta onom na stucu ili frezeru.Naravno tesko je odmah sve povezati i sve konce pohvatati.Verovatno bi ti poceo sam ali nadji bar 1 pomagaca i 1 majstora pa kreni.Ne ocekuj zaradu 4 meseca.Ako uspes da naucis posao i da uspes da platis majstore i dobavjlace i nadjes trziste za 4 meseca,smatraj da si uspeo.Otvojoj zaradi tek kad se sve ustroji i krene u seriji.Zazebana je proizvodnja.SRETNO!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

NEX wrote:Mislim da su ti za serijsku proizvodnju bolje razdvojene masine.A proizvodnja sanduka svakako to jeste.
... pa nije valjda da će rat :(
NEX
Majstor

Post by NEX »

Ha ha ha.NECE
Srećko
Precizni šegrt

Post by Srećko »

Ta mašina koju je Nebojša gledao, za Dugo konačište, meni sve nešto liči na neku višestranu mašinu, najmanje 3-stranu...a možda i 4-stranu, a? Samo, kolike su joj mogućnosti, to Nebojša bez nekog iskusnog majstora ne može da zna, a i ne može niko da mu kaže kakva je ako ne poradi na njoj barem par sati...
nebojsa
Šegrt

Post by nebojsa »

po mojoj laickoj procjeni je trostrana, ako se pri tom misli da se tri ivice zajedno mogu obradjivati, ali nema na sebi testeru
Srećko
Precizni šegrt

Post by Srećko »

A kolike su širine abrihterske glave? Pazi da li su 2-3-4 noža...što više, to bolje. Zatim: frezer, koliki je prečnik (30 mm je neki standard). Vidi kakav je pomak (transport) obratka kroz mašinu...Koliko je stara mašina, koliko motora ima i koliko para traži čiča?
NEX
Majstor

Post by NEX »

Cica trazi da mu se plati!
Koliko?
mnogo!
Koliko?
200 banki.

I tako Pavle Vujisic u Ko to tamo peva ,zaradi u startu 100 banki.
zole
Precizni šegrt

Post by zole »

Nebojša mislim da imaš u ruci dobru ideju za verovatno dobar posao!
Kako kažeš imaš i prostor odnosno radionicu što po meni mnogi nemaju, tako da ne treba da se obazireš na neke obeshrabrujuće predloge već da sve dobro staviš na papir!.Proizvodnja je ozbiljna stvar a vidim da ostali koji rade ovaj posao dobro stoje.Imaju dobre mašine i uglavnom svoje sušare.Å to se tiče teme" smrt je siguran posao" donekle je istina ali i surova stvarnost.
Više pridaj pažnju kvalitetnoj obradi drveta tj ako počneš posao da tvoj proizvod bude izbalansiran: kvalitet-cena-plasman.Skoro sam gledao na diskaveriju "kako se pravi" sanduci ali ameri i englezi razvaljuju sa mašinama jednostavno imaju mašine za sve živo .
U svakom slučaju samo napred!
Poz.
nebojsa
Šegrt

Post by nebojsa »

ja bas i nisam znao na sta sve da obratim paznju, ali po sjecanju mislim da je po tri noza, sirina abrihta bi mogla biti oko 300 mm a dihta je oko 200 mm, ali je diht zatvoren samo sa jedne strane tako da moze da se dituje i daska od 400 mm ali iz dva puta, ili mozda mogu da se stave i duzi nozevi za 5-10 cm. za precnik frezera neznam sta bi uzeo, mozda osovina na koju se stavljaju glodala, a ona je mozda 25-30 mm.
imam dobar cekular, liveni, koji sijece i pod kosinama i ima pomicni sto koji se krece oko 2 m.
nebojsa
Šegrt

Post by nebojsa »

e da, cijena je oko 3.300 eura i ima tri motora
Srećko
Precizni šegrt

Post by Srećko »

Ipak povedi sa sobom nekog iskusnijeg, koji je radio na sličnim mašinama. Sigurno nekog znaš.
Cijena - prava sitnica (Alan Ford) :lol: :lol: :lol: ...mada ne mora da znači da je mašina loša. Ako mirno radi, bez buke i vibracija, ostalo je da se naoštri i ima samo da brije...a cirkular je OK, kolko para za njega traži? Raspitaj se okolo zašto ih prodaje, da nije bilo nekih neželjenih posledica rada sa tim mašinama...
salchi-ciro
Samostalni majstor

Post by salchi-ciro »

Lakiranje je preko 60% posla na izradi sanduka,to se radi lakovima egalit koji su namjenjeni bas za m.sanduke,nisu nesto skupi i teski za rad.Ako dodjesa do tog zovi ako treba pomoc oko objasnjenja kako i gde se mogu nabaviti.
nebojsa
Šegrt

Post by nebojsa »

e bas ti hvala, vidis o tome nisam imao pojma da ima lak namijenjen za sanduke. Trebace mi pomoc oko nabavke, ko je proizvodjac, gdje li se mogu nabaviti u BiH, i ako znas kolika je potrosnja po jednom sanduku otprilike.
nebojsa
Šegrt

Post by nebojsa »

jos jedno pitanje, ako se lakira bezbojnim lakom, da li je i on namjenski za sanduke ili je to obicni lak
Post Reply