Pitanje za sve kolege.

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
danko31
Majstor

Pitanje za sve kolege.

Post by danko31 »

Nas nekoliko preduzetnika iz Uzica bi htelo da pokrene jednu ideju koja bi verovatno svima bila zanimljiva.Radi se o sledecem:hteli bi da napravimo ili vec kako da se izrazim stvorimo jedno prodajno mesto koje bi gradski celnici odredili,(ali da ne bude buvljak i preprodaja tudjih proizvoda)na kome bi prodavali svoje proizvode i kreacije,bilo to izrada od drveta ili od stiropora nije bitno.Pod jednim uslovom da se ne naplacuje mesto i bez fiskalne kasice ,i da svako ima bar 1-2 kvadrata prostora na odredjenom mestu.To bi prodavali naprimer vikendom ili nekim odredjenim danom u sedmici .Znaci to sto stvoris u svojoj radionici to i prodajes negde u gradu ,a da te niko ne dira.
EKOERO Uzice
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pod jednim uslovom da se ne naplacuje mesto i bez fiskalne kasice
Ovo prvo, za mesto, to mogu da vam odobre/srede lokalne vlasti.
Ovo drugo (bez kasice) vec malo teze, posto je to u nadleznosti poreske uprave/ministarstva finansija.
Ako nadjete rupu kroz koju to moze da se provuce, javljajte. Zainteresovanih ima puno :)
Pedjamil
Majstor početnik

Post by Pedjamil »

Postoji neki fazon sa umetnickom radionicom , ali je komplikovana procedura - trebalo bi malo zaviriti u zakon i propise lokalne samouprave. U svakom slucaju - tesko da bilo kakva prodaja na javnom mestu moze proci bez fiskalizacije , osim ako se ne podvede pod "narodnu radinost" ili nesto slicno, a i to pod posebnim uslovima. Fizicko lice nikako ne moze da se bavi poslom (legalno) za koji je predvidjena registracija firme ( i placanje poreza i doprinosa). Sem toga , ako bi nekim slucajem (neverovatno) to i uspelo , verovatno bi se pobunili oni koji imaju registrovane radionice i za to placaju porez i doprinose. Ja sam to radio u onoj krizi 90-tih , ali je drzava bila u nekom drugom fazunu (citaj : nije funkcionisala). Ukoliko imate registrovane firme , onda bi resenje bila zadruga , a sve zajedno (sto je i poenta mog pisanija) ne moze proci bez nekakvih placanja i troskova sto bi ,verovatno , ponistilo samu ideju. Ja bih voleo da uspete u tome i time stvorite presedan za ostale , te da svi imaju koristi (i proizvodjaci i potrosaci).
danko31
Majstor

Post by danko31 »

Cuo sam od kolega OD PREKO da malte ne u svim gradovima postoji tako nesto i funkcionise sasvim ok.Mozda prodje kao domaca radinost ili nesto slicno?
Mladen
Pred-majstorsko zvanje

Post by Mladen »

Фискална каса може да се заобиђе. Наравно ако се ради производима који су ауторска дела или стари занати или нешто слично, попут гоблена, таписерија... Замислите да сликар мора да изда фискални рачун!?
Е сад, за простор не знам. Вероватно би требало да се оснује неко удружење, задруга... са печатом и статутом, како би се изнајмио простор. Друга опција је да сама Општина Ужице повремено организује простор (просторију, трг, улицу...) где би наплаћивала места (продајне тезге). Један од циљева локалне самоуправе је да ради на развоју културе и традиције, и има ћата који за то примају плату.
У сваком случају, мојсавет ти је да купиш 200 грама кафе и свратиш у Општину да се распиташ.
Али да, може и без фискалне касе! (Не и без кафе!:D)
nikolaz
Precizni šegrt

Post by nikolaz »

Zdravo jako tesko!!!
Ja sam do prosle godine imao registrovanu umetnicko-zanatsku radionicu i redovno placao pausalno doprinose i porez oko 13000 din.(oko 8500 PIO i oko 4500 porez na zaradu).Fiskalna moze da se zaobidje tako sto cete reci da radite samo za pravna lica=ide faktura.Za fizicka lica-nema sanse,tj. ima dok vas ne ulove,a onda kozu na siljak.Jer stavite se u ulogu kupca,kupite nesto od nekoga,ne dobijete racun=dokaz sta ste i od koga kupili,niste zadovoljni proizvodom i kome i na osnovu cega da se zalite?!
Pre nekoliko dana sam dobio informaciju od prijatelja iz Vranja,o registraciji umetnickog ateljea,svi doprinosi oko 6000din.,ali cu da sacekam da vidim sta ce se desavati u novoj godini,mada bih i preko njega mogao da prodajem to sto radim,al' bumo videli.
Post Reply