Kubikaža daske
Kubikaža daske
Postoji li formula za izračunavanje koliko daske mogu izvući iz debla određene zapremine?
- Kole-Stolar
- Majstor majstora
Da ne otvaram novu temu, mogao bih ovde da postavim pitanje, ima donekle veze sa ovom temom.
Kod ujaka ispred dvorista se osusio mladi orah, precnik stabla je mozda 25-30cm. Moze li to da se iskoristi za nesto? Dilema je da li on da plati nekom da to posece, ili ako vredi nesto, da njemu plate nesto, pa da nose i rade s tim sta znaju. Ili ako nema vrednost, mozda samo da poseku i nose, to cu morati da vidim s njim.
Kod ujaka ispred dvorista se osusio mladi orah, precnik stabla je mozda 25-30cm. Moze li to da se iskoristi za nesto? Dilema je da li on da plati nekom da to posece, ili ako vredi nesto, da njemu plate nesto, pa da nose i rade s tim sta znaju. Ili ako nema vrednost, mozda samo da poseku i nose, to cu morati da vidim s njim.
- art of wood
- Vrhunski majstor
ovako laicki
ako se osusio na panju malo je verovatno da je za namestaj kad kora ostane na orahu on truli ( kao da si ga uvio u strec foliju) dobije sarenilo, daska je krta ....... kod nas se to zove prozuklo drvo
neko strucan ti bi lepse objasnio
ja smo znam da prepoznam dasku koja je u tom stadijumu
ako se osusio na panju malo je verovatno da je za namestaj kad kora ostane na orahu on truli ( kao da si ga uvio u strec foliju) dobije sarenilo, daska je krta ....... kod nas se to zove prozuklo drvo
neko strucan ti bi lepse objasnio

ja smo znam da prepoznam dasku koja je u tom stadijumu
Hvala. Ne znam kakav je unutra... Nije se sam osusio,od bolesti, nego od nekih otrova koji su mu sipani oko korena (dokone komsije). "Tretiran" je prosle godine, tada je poceo da se susi. Ne znam, mislio sam da bi moglo deblo nekome da zatreba, ali sve mi se cini da nema nista od toga, jer ipak to nije neki precnik a jos je mozda i propao iznutra.
25-30cm je mnogo tanko za stolarsku dasku.
Moze da se upotrebi za izradu sitnih stvari, pod uslovom da je zdravo.
No nazalost orah koji se kod nas najcesce nalazi je "svetao" i ni priblizno onome kako izgledaju komadi od oraha kakvi zasluzuju paznju.
Plus sto je veliko pitanje u kakvom je stanju drvna masa necega sto je uginulo.
Moze da se upotrebi za izradu sitnih stvari, pod uslovom da je zdravo.
No nazalost orah koji se kod nas najcesce nalazi je "svetao" i ni priblizno onome kako izgledaju komadi od oraha kakvi zasluzuju paznju.
Plus sto je veliko pitanje u kakvom je stanju drvna masa necega sto je uginulo.