Daska sa sečenje
Daska sa sečenje
Naleteh na ovaj interesantan dizajn daske za sečenje, ali ne znam koje tipove drveta koristiti dostupnih kod nas. Da li dolazi do pucanja daske usled sezonskog skupljanja i šerenja ukoliko se koristi više različitih tipova drveta ?
http://www.custommade.com/end-grain-but ... woodworks/
http://www.custommade.com/end-grain-but ... woodworks/
Last edited by nlazovic on 18 Aug 2014 11:38, edited 1 time in total.
- Kole-Stolar
- Majstor majstora
Od dostupnih vrsta kod nas ja za daske koristim lipu ili topolu, izuzetno su se dobro pokazale posto su to vrste drveta koje se da tako kazem zatvaraju pa samim tim ako i napravis koji rez nozem ili bartom vremenom se on zatvori pa samim tim i daska duze izdrzi.... A sto se tice ove daske ne bih znao od kojih vrsta bi se to moglo sastaviti a da ne ispuca ili nesto slicno 

Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
Odlican odgovor ne samo da je drvo jeftino vec sve igraju se sper plocom a kod nas skupa ko djavo. Ja sam pravio od bukve i radi posao .miki_bgd wrote:Tamno drvo na slici je mahagoni. I ljudi, nemojte da gledate americke sajtove za hobi drvenariju, sem ako bas nemate para za hobi.
U USA je sirovo drvo jeftino spram prosecne plate i hobistima je sve dostupno. I mašine i materijal.
Kod nas ima dasaka egzota, ali su skupe...
Drvo jeftino u USA naspram plate? To je najbolji vic koji sam cuo.miki_bgd wrote:Tamno drvo na slici je mahagoni. I ljudi, nemojte da gledate americke sajtove za hobi drvenariju, sem ako bas nemate para za hobi.
U USA je sirovo drvo jeftino spram prosecne plate i hobistima je sve dostupno. I mašine i materijal.
Kod nas ima dasaka egzota, ali su skupe...
Recimo obicna tresnja, colovaca, preracunato iz BF u M3, je nekih 2000 dolara po kubnom metru, kada kupis 0.75 kubika pa navise. Ako je daska sira od 25cm, onda je cena 2500 dolara na istu kolicinu. Ako uzimas malu kolicinu, (dva tri kvadratna metra) onda je cena za tu istu, 3500 dolara po kubiku.
Tvrdi javor, koji je cest, i nema saru je 1400 dolara za colovacu. Ako uzmes 10 cm debelu gredu, kubik je 5000 dolara.
Poplar, ekvivalent nase lipe, je 900 dolara za kubik.
Zuti bor, malo bolji od naseg belog bora je opet oko 800 dolara za kubik.
A da razbijemo famu i o ogromnim platama u USA. Za osobu sa zavrseniom srednjom skolom, koja radi 50 sati nedeljno, prosecna godisnja plata je 38000 dolara. I to pre poreza, koji je otprilike 1/3 ali nije toliko prost za racunanje, posto se gomila stvari odbija. To otprilike izadje na 2200 dolara mesecno, sa troskovima koji su drasticno veci od nasih. Hrana nije skuplja, ali su mesecni racuni za struju, vodu, i slicne stvari recimo cetvorostruki ili petostruki u odnosu na nase. Na kraju otprilike izadjes na isto, sa onime sto ostane, i njih kubik drveta kosta koliko i nas.
Sto se tice sper ploce koju koriste, ruska brezova avio sper ploca koja se prodaje kod nas je otprilike 10% skuplja nego kod nas samo sto je tamo porez 7=8%. Ono sto je jeftino, i sto se masovno koristi kod njih sam video samo u Uradi Sam, iz kineskog uvoza. Jezgro od MDF-a na nivou kartona, a onda po dva sloja furnira spolja, od kojih je unutrasnji jako los.
Amerika je obecana zemlja samo za one sa doktoratima i za specijalizovane profesionalce. Isto kao i kod nas. Jedino sto se tamo veci rad placa, pa oni koji pokupe 80 sati nedeljno, tj rade otprilike duplo vise nego kod nas, mogu da zarade duplo.
Meni se kombinacija jasena i masarandube pokazala odličnom za ovakve daske. Masaranduba se može naći kao decking (podna obloga za terase). Kod nas u Hrvatskoj je cijena u rangu 50 €/m2. Malo toga ide u jednu dasku, pa cijena i nije presudna. Materijal za ovakvu dasku košta par eura, pa da je i cijela od tikovine. Puno više je tu posla.
Last edited by BILJEŽNIK on 05 Jul 2017 20:27, edited 1 time in total.