molim za preporuku

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
dragondv
Zarezivač olovaka

molim za preporuku

Post by dragondv »

imam u planu vec sutra ako stignem da pazarim Glodalicu ili Frezu kako god. pa me zanima vase misljenje. Naime nisam profesionalac kada je stolarija u pitanju vec amater.
Glodalicu koju bih zeleo uzeti je marke WOMAX ima dve vrste tako da su cene:W-of 1050 -3299din. i W-of 1200- 4794din.

sta mislite?
sta predlazete?

spostovanjem
Dejan Vasic
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Ajd uzmi tu drugu skuplju :)

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Skuplja može da potera veći broj obrtaja, što može da bude korisno kod mekanih obradaka.
Slažem se sa Markom, od ova dva modela bolja skuplja. (Rekao sam vasionsku istinu :) )

P.S.
Ajde ipak malo pročešljaj po temama na ovom sajtu...
dragondv
Zarezivač olovaka

Post by dragondv »

jeftinija varijanta ima 11500-19500 o/min
skuplja varijanta ima 11500-28000 o/min
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Ne zaboravi da glodalica ne može sama da uradi ništa bez glodala.
Iole bolje glodalo, koje neće da se istupi nakon 5m iverice, košta 800+ dinara. Sam izračunaj, prema svojim mogućnostima, način raspodele sredsatava.
dragondv
Zarezivač olovaka

Post by dragondv »

metabo wrote:Ne zaboravi da glodalica ne može sama da uradi ništa bez glodala.
Iole bolje glodalo, koje neće da se istupi nakon 5m iverice, košta 800+ dinara. Sam izračunaj, prema svojim mogućnostima, način raspodele sredsatava.
Izvini ali nije mi ovo jasno, da li bi hteo da mi malo poblize objasnis. Zaista nemam nikakvo iskustvo sa glodalicom.
Hvala!!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

dragondv wrote:Izvini ali nije mi ovo jasno, da li bi hteo da mi malo poblize objasnis. Zaista nemam nikakvo iskustvo sa glodalicom.
Noževi za glodalicu su skupi. Već nakon kupovine 5-6 komada će ti cena noževa prevazići cenu glodalice. Onda ćeš imati situaciju sa jeftinom glodalicom (i možda rasklimatanom) i skupim glodalima. Ideja je bila da razmisliš, da se malo strpiš i kupiš u startu nešto kvalitetniju glodalicu. Naravno, ukoliko misliš da se hobi stolarstvom baviš na duže staze. Za jenokratnu upotrebu u potpunosti podržavam tvoju ideju.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Bez obzira kliko namjeravaš raditi sa glodalicom ja ipak mislim da bih trebao kupiti maaaalo kvalitetniju jer one jeftine kad crknu žao ti je a neisplati se popravljati ili u puno slučajeva se i nemože popraviti zato poslušaj metabota i pričekaj ako možeš pa prikupi još koju paricu pa uzmi nešto malo kvalitetnije nećeš požalit vjeruj,pozdrav.
Čovijek sniva a Bog realizira!
dragondv
Zarezivač olovaka

Post by dragondv »

ok, da li imate neku konkretnu preporuku.....
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

E sad čuj šta se tiče preporuke svako će ti reći nešto svoje ili možda po onome šta svaki pojedinac od nas simpatizira.Ja bih naprimjer uzeo zeleni BOSCH i imaš ih u rasponu cijene od 90-120 eura i snage do 1400w.Imaš negdje na forumu nešto o blek-dekerovoj glodalici a čini mi se da je tema PRVA GLODALICA pa možeš i tamo malo pročitati o glodalicama pa ćeš donesti sam svoj sud.Napominjem a to će ti i svi drugi reći ako planiraš raditi maaalo više onda kupi i nešto malo bolje.Zamisli samo situaciju imaš još jednu stranu police da oboriš ivicu i ona ti crkne samo se zadimi i kaput,šta bi joj uradio skuhao juhu od nje i rasjeko je na četri djela.......Nemoj brzati jer alat bi trebalo kupovati jednom mislim kad kupiš da imaš i to za sebe a za selo i komšije ono šta nađeš za sitnu paru.:)
Last edited by Strkic on 17 Dec 2008 13:06, edited 1 time in total.
Čovijek sniva a Bog realizira!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Ajde malo pročešljaj po temama. O tome je razglabano po forumu onoliko.
Obrati pažnju na karakteristike koje treba da gledaš. O svemu tome je pisano i pisano.
Ima skupih, jeftinih, lepih, ružnih, jakih, slabih.
Sve zavisi od tvog budžeta i afiniteta.
Jedino važi generalan savet: Nemoj kupovati najjeftinije i najskuplje modele. Uglavnom fabrike formiraju cene u odnosu na konkurenciju, tako da za određeni novac dobijaš mašine približno jednakih karakteristika.
dragondv
Zarezivač olovaka

Post by dragondv »

ok hvala na savetima preporukama malo cu jos da se informisem pa onda da se saberem (novcano) ionda pazariti....Hvala jos jednom!!!!
BODARA98
Majstor početnik

Post by BODARA98 »

moja preporuka ti je da ne uzimaš ni jednu od te dvije,zašto zato što nisu ni amaterske ni hoby nego obično smeće.
sad ako se neko neslaže to je moje mišljenje.
i neželim da nikoga uvredim sa tim.
moja preporuka ti je da uzmeš zeleni bosch 1200 ae cijena barem kod nas je 100e .jest malo skuplja od ove što si naumio da uzmeš ali jako pouzdan poluprofy alat.koji dolazi sa orginalnim glodalom za utore (hm-ct)i ima sds priključak za kopirnu čauru.elektronsku regulaciju,11000-28000/min hod košare 55mm.
kočnicu vretena.meka ručka i priključak za usisivač.težina 3kg.garanciju na 2 godine i mislim da vredi svakog uloženog dinara u nju.pouzdanija i jača od ove obadvije zajedno.....i nadživiće sigurno 3 womaksa ako ne i više.....
ko radi taj se i umori
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Dobra preporuka. Ja obično gledam plavi Bosch, tako da nisam upoznat za zelenim modelima...
Vidim, u prospektu imaju i šinu (0,7m i 1,0m).
Ne znam koja je cena, ali ta sprava je jako korisna. Pogotovu ako čovek nema sto za glodalicu.
dragondv
Zarezivač olovaka

Post by dragondv »

BODARA98;metabo hvala za preporuke, Ali molim vas da mi objasnite te boje masina zelena, crvena....Nije mi jasno ima li razlike, kvalitet.......Da li su neke profesionalne ili ne nemam pojima..........

Pozdrav!!!:(
Post Reply