Ravnanje kamena za ostrenje

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
borism25
Majstor

Ravnanje kamena za ostrenje

Post by borism25 »

Imam king ov kamen za ostrenje...polako mi se počeo izbacivati nije ravan dali netko može preporučiti nešto da se izravna. Budžet je 30€
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Sa obzirom da je King u pitanju, najbolji jeftini metod je sa SiC mrezastim abrazivom za smirglanje gips kartona. Kod nas ima takvih abaziva u rasponu od 100-220.

Za Kinga (Ali samo za Kinga) duga jeftina varijanta je smirgla na staklenoj ploci. Nije dobra kao prva, sa bzirom da ce smirgla da se zapuni.

Za sve ostale kamenove postoje samo tri nacina za avnanje koji dolaze u obzir. Dijamantska ploca, kamen za avnanje, ili abraziv u prahu na kubotanu, ili u krajnjem slucaju staklenoj ploci. Ni jedan drugi proizvodjac kamenova ne dozvoljava ravnanje bilo na mrezastom abrazivu, bilo na smirgli, posto je rizik od kontaminacije kamena otkinutim abraziom vrlo visok a tada kamen ostavlja ogebotine.

E sada, kamen se ravna cim radis na njemu. Ako si primetio da nije ravan, onda je odavno izasao iz ravnog.

POstupak za ravnanje je da nakvasis mrezicu, smirglu, a kamen ostavis barem sat vremena u vodi, i pocnes da ga skidas na abrazivu, ali tako da okreces strane, uz stalno dodavanje vode. Za abraziv u prahu je prica nesto drugacija, ali to verovatno necs koristiti.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

BR wrote:...abraziv u prahu na kubotanu...
Kubotan???
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Kubotan ili Kanaban, kako kod koga, vidja sam obe verzije imena. U sustini, ploca od celika, koja je obrusena u odgovarajucoisj toleranciji, na koju stavljas abraziv za laping. A onda moras da je ocistis, osusis (kamenovi smeju samo sa vodom) nauljs da ne zardja, pa sledeci put pre upotebe operes detrndzentom da se omasti, posto ce i mala kolicina ulja kontaminirati kamen.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sto sam ja bio ubedjen da se to pravi od livenog gvozdja a ne od celika?
borism25
Majstor

Post by borism25 »

Neka preporuka diamantnog kamena? Ovo s smirgl papirima nije lose, ali na duge staze ce mi biti preskupo, rađe cu investirat nesto love u diamatni kamen.
somiknight
Zarezivač olovaka

Post by somiknight »

Dijamantni kamen je skup a da je dobar, treba i on da bude ravan da bi imalo smisla ravnjati sa njim.

Inače i ja sam se patio sa šmirglama, pa mokro, pa spooooro ide, dok nisam prešao na gips brusno platno. Sa napomenom da to radim bez vode, bude prašine dosta, ali to se samo oduva ako radite napolju. Ima da se kupi na metar pa to razvučem preko nečeg ravnog, meni je sasvim ok i ploča neka veća od iverice, jednom nogom zgazim jedan kraj trake, jednom rukom zategnem i očas posla se izravnja kamen.
Usput na metar kada se kupuje prilično je jeftino to brusno platno (mrežasti šmirgl).

E sad, sa pločom sa dijamantima je uživanje raditi, ali je poprilično skupa uživancija, pa kako ko voli.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Izvinjavam se sto kasnim, video sam poruku ranije, ali sam bio zauzwet drugim obavezama.

Dijamantski kamenovi o kojima pricamo za ravnanje u stvari nisu kamenovi. U pitanju je alu ili celicna ploca, na kojoj su naneseni dijamanti, nekom od dve tri metode koje postoje. Posto je donja ploca ravna, generalno nema problema sa ravnocom dijamantskih kamenova. Ono sto cini razliku u ceni od jeftinih do skupih je to koliko je efikasan nacin lepljenja dijamanata na povrsinu, i tip dijamanata koji je postavljen.

Neke najjeftinije dijamantske ploce koje vredi uzimati su Iwood. Oni su oko 35 eura po komadu, pa kada platis postarinu i postalo, ne izadju bas malo. Jedina prednost je sto je dovoljan jedan.

No, kada se sve uracuna, te Iwood poloce dodju na otprilike pola cene Atome, koja vazi za najkvalitetniju dijamantsku plocu.

E sada, sa svim plocama postoji jedan trik. Ne smeju da se koriste i za kamenove i za celik, posto ih to jako brzo upropasti. Takodje, koriscenje za ravnanje kemenova koji su grublji od duple finoce same dijamentske ploce ih takodje ubije jako brzo.

Sto se ravnanja subih kamenova tice, to moze otprilike samo na Kingu, i to samo zbog toga sto je King jeftin, pa te boli dupe sto ga uporpascavas. Kada se ravnja na suvo, vezivo kamena dobije mikropukotine, pa se kamen brze trosi, i brze izlazi iz ravnog.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Tek sada primetih, Somi, upisivanje lokacije je obavezno po pravilima foruima, tako da bi bio red da to uradis pre nego sto dalje postavljas poruke.
somiknight
Zarezivač olovaka

Post by somiknight »

BR wrote:Tek sada primetih, Somi, upisivanje lokacije je obavezno po pravilima foruima, tako da bi bio red da to uradis pre nego sto dalje postavljas poruke.
Å to je najgore i ja tek sada primetih, a milion puta čitam kako opominjete ljude za to. Ispravljeno.

Doduše što se tiče kamenja ja koristim isključivo za kuhinjske noževe, i to svoje, samo po nekada drugima naoštrim. Iz prostog razloga jer nikoga ne interesuju niti noževi niti da su im oštri a ponajmanje da paze na njih i kada jesu.
Imam ova dva: https://japanesechefsknife.com/collecti ... -1000-4001 i https://japanesechefsknife.com/collecti ... 6000-10000 .
Ovaj prvi koristim samo 1000 (4000 mi je ionako jako brzo ispucao iz nekog neznanog razloga ), ovaj drugi skoro isključivo 6000 jer 10000 za kuhinjske baš i nema previše potrebe, to samo kada me ne mrzi.

Realno za ovih pet godina, i za potrebe oštrenja, možda sam ukupno ravnjao nešto više od pet puta. Jer i ne troše se nešto previše, a i ne koristim puno kamen. Tom prilikom baš i nisu nešto potrošeni, ovim tempom ako se ne polome trajaće još 50 godina.

Tačno je da ostaju brazde od ove mrežice, ja ostavim tako, eventualno kamen o kamen istrljam da se ublaži malo, a pošto je nakon toga ravan na šmirlg papiru bi se to brzo ispravilo kome je bitno.

E sad tako je moje iskustvo sa oštrenjem kuhinjskih noževa, ako neko koristi za dleta na primer onda uvek mora da bude ravan i tu je sigurno bolja dijamanstka ploča.
Takođe i za britve eventualno, ja sam samo jednu oštrio, za nju je još bitnije da kamen bude ravan.

Jig za oštrenje dleta koji koristim je predviđen za šmirgl, Image , pa ni za to ne koristim kamen. Realno dleta ostavljaju veći trag i udubljenja u kamenu koja trebaju da se ravnjaju za razliku od noževa.
Last edited by somiknight on 07 May 2017 18:56, edited 1 time in total.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Hvala sto si upisao adresu.

Ti kamenovi su najverovatnije sa mahnezitniom vezivom, i ako sam u pravu, nije cudo sto ti je 4000 ispucao. Njima moras da tiras, ako se osuse prebrzo, ispucaju, ako dugo ostanu vlazni, onda im popusti vezivo. Verovatno je ostao da stoji u nekom polozaju u kome se 4000 strana brzo osusila.

Za nozeve kamenovi ne moraju da se previse ravnaju, pogotovu ako su mekani, pa se potroseni abraziv sam skida. Za ostale aplikacije ravnoca je bitna, mada ne vidim zasto je toliko kriticno da kamen za britvu bude ravan. U jednom pravcu da, ali uopste ne toliko kao za re imo renda.

Inace ostavljanje risova na kamenovima ubrzava rad sa njima, zato sto je pritisak veci, no onda se i kamenovi trose brze.

E sad, ja dlleta ostrim bez jiga, kao i vecinu nozeva za BD renda. Samo su seciva za BU renda kriticna aplikacija, koja ne moze bez jiga. Kao i skewed, tj kosi nozevi.
borism25
Majstor

Post by borism25 »

kad kupim dlijeto, samo taj prvi puta ga ostrim s jig-om, eventualno ako moram promjeniti kut, a kasnije mogu i rukom :) cak kad mi je skroz mrsko ici ostriti, dovoljno je da povucem 2-3 puta preko kamena (6000) da se vrati zica i opet mogu jedno vrijeme s njim raditi.

Hvala za informacije koji su kvalitetni odabiri :)
šantjer
Majstor

Post by šantjer »

Meni se prilično dobro pokazalo oštrenje brusnim papirom na staklu ali imam relativno loša pomagala za to. Somiknighe, bi li htio malo detaljnije pokazati ovaj tvoj "jig". Kako si pričvrstio drveni dio na one matice?

BR i boris, kako oštrite bez pomagala? Ne vjerujem baš da možete držati konstantan kut.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Recimo noz blanje (ili dleto), prvo obrusis grubo na tocilu, ali pod tacnim uglom, i dobijes konkavnu povrsinu (sto je kamen veceg precnika, to je konkavnost manja).
Sad kad stavis na kamen (smirglu, sta god), imas lep dosta stabilan oslonac posto imas dve linije na koje se oslanja.
Em te takva povrsina lepo vodi, em ide mnogo brze, posto skidas samo dve uske trake, a ne celu povrsinu ostrice.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Nije teško oštriti bez pomagala, jednostavno se naučiš. S druge strane, ako već živiš u Zagrebu, možeš sebi lako kupiti vodilicu za oštrenje.

http://alatimilic.hr/shop/Rucni-Alati-S ... Y-0-16-050

Nije nešto skupa, a stvarno fino radi
Post Reply