Šalokatre!

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
zole
Precizni šegrt

Šalokatre!

Post by zole »

Kako se prave/sklapaju drvene šalokatre?Okov, pomeranje itd?:cool:
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sory, stvarno ne znam sta su salokatre.
Jel mislis ona dodatna krila sa spoljne strane prozora/vrata sa horizontalnim letvicama postavljenim pod uglom tako da ne bije sunce (pa sad dal letvice mogu da se pomeraju ili su fiksne manje je vazno)? Naziv za koj znam za to je zaluzine.
Ili je nesto drugo u pitanju?
zole
Precizni šegrt

Post by zole »

Da da mislio sam na žaluzine sa spoljne strane prozora, video sam par lepih modela sa pomeranjem ugla ali kako se prave!
digger
Majstor

Post by digger »

zole wrote:Kako se prave/sklapaju drvene šalokatre?Okov, pomeranje itd?:cool:
Ne znam koliko ce ti pomoci, ali znam da sam video New Yankee Workshop ima video prezentaciju toga kako se pravi. Prikazano je kako se pravi sablon i zatim sve ostalo.

Koliko sam video, najteze je napraviti sablon da sve letvice budu paralelne. Mozda bi ti resenje bilo da nadjes nekog ko ima cnc pa da ti napravi sablon na masini. To bi ti dosta muka skratilo.

Milos
Pedjamil
Majstor početnik

Post by Pedjamil »

Ako ih mislis praviti kao oni koji su se specijalizovali za tu vrstu proizvoda (a samo nekoliko komada) - mani se corava posla. Moras imati sablone (ja sam ih davno pravio i ne secam se rasporeda zaluzina/letvica), a okov se redovno kupuje kao i svaki drugi. U slucaju da hoces prostiju varijantu , napravis par ramova po meri otvora (malo manje zbog sarki koje idu na okvir prozora) i pre sklapanja sa unutrasnje strane izbusis onoliko rupa , koliko imas letvica (sto zavisi od velicine rama i dimenzije letvica). Donja letva rama mora biti "koso" uradjena , da bi najniza letva lepo legla na nju i vrsila svoj posao - zaustavljanje kise i vetra). U prethodno pripremljene letvice (odsecene na potrebnu duzinu) zabusis rupe za tiplove (za ovo moras koristiti sablon) i zalepis tiplove u tim rupama. Onda se sve zajedno sklopi (po mogucstvu prethodno ofarbano) tako da svaki tipl ulazi u svoju rupu na ramu i u toj rupi se slobodno pokrece. Sa zadnje strane se u letvice navrnu zatvorene kukice kroz koje idu eksercici na letvi (vertikalnoj) koja sluzi za promenu ugla letvica (otvaranje - zatvaranje). Esencijalno je vazno da razmak tih eksercica (ili isto mogu zatvorene kukice sa navrtkom, kao na letvicama) bude jednak, ili to nece funkcionisati.
E sad, posle ovolikog pisanija , ako i dalje imas zelju da ih pravis - samo napred! Ja sam se odlucio za proste kapke (sa prorezima za svetlo) sto je i uradjeno za par sati (u odnosu na par dana , koliko je potrebno za izradu "pravih" zaluzina/grilja/salokatri). Naravno , kod onih koji su prilagodili sve tom poslu to ide mnogo brzo.
zole
Precizni šegrt

Post by zole »

Hvala na iscrpnom odgovoru! izgleda da baš i nije lako.Imam miliJon letvica pa bih ih iskoristio na sopstvenim prozorima u dvorištu.Leti me ubi sunce a šalokatre sam skoro video sa ukrasnim ramom i veoma su mi se svidele!:)Prosto me vuče da ih nekako sklopim.
Pedjamil
Majstor početnik

Post by Pedjamil »

Heh , pa rekoh ranije - napravi kapke . Ako bas hoces da regulises protok svetla , mozes napraviti na njima mala vratanca ili slajdere, pa njhovom otvaranjem / zatvaranjem da regulises prodor svetla. Inace ovo sto sam napisao je kao pismeni sastav iz osnovne skole na temu: "Rat i mir" - trebalo bi mi par stranica na forumu da opisem sve u detalje , a i opet bi morao da i slike/skice stavim. Ako se budes upustao u to , najbolje je da nabavis neku staru zaluzinu pa da je rastavis i "skines" mere , ali opet ne mozes proci bez pravljenja sablona. Srecno!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

zole wrote:Da da mislio sam na žaluzine sa spoljne strane prozora, video sam par lepih modela sa pomeranjem ugla ali kako se prave!
Pogledaj ovaj link http://www.woodsmith.com/issues/151/ext ... -shutters/ i skini PDF. Možda padne neka ideja.
zvecanac
Majstor majstora

Post by zvecanac »

Posto vec imas letvice kreni probno od najmanjeg prozora,pazljivo pogledaj sve savete i naci ces najbolju varijantu za tebe.
Letvice na zaluzinama ja zovem perajima,kada izkrojis na tacne mere obradi frezerom donu ivicu sa prednje strane a gornju ivicu saunutrasnje strane .Na sredinu svake letvice sa obe strane izbusi otvore za tiplove i odma ih mozes namazati lepkom i ubaciti.Sva peraja od jednoe zaluzine uhvati stegom tako da budu pod zeljenim nagibom obelezi vinklom sredinu i zatim tankom burgijom probusi rupe da bi lakse ukucavao ili srafio puskice.
Ja sam od jednog starijeg stolara kod koga sam malo radio naucio laksi a i prakticniji nacin postavljanja peraja to jest letvica.Prema unutrasnjim stranicama iskroji letve debljine 2 cm,znaci letvu sirine rama i bocne visine, zatim odredi prema sirini peraja razmak za rupe na letvama ,uhvati ih stegom i obe busi odjednom .
Znaci u ram zaluzine ubacujes peraja sa njihovim drzacima(letvama od 2cmdeb.)i letve srafis u ram.Ova metoda je laksa ,i ako dodje do greske lako se moze ispraviti,vremenom se lako moze zameniti ostecena ilpropala peraja,kod farbanja i odrzavanja lako se skidaju i ponovo lako montiraju.
Kreni sa radom i uspeces ako negde zaskripi ima na ovom forumu dosta poznavaoca ove teme i nadam se da ce ti svi rado izaci u susret Srecno
I ovo ce da prodje.
(kada ti je lepo kao opomena ,kada ti je tesko kao uteha).
Strug i moja masta mogu da naprave svasta...
zole
Precizni šegrt

Post by zole »

Hvala ljudi!!!:)
Post Reply