Staklo za kuhinjski zid - savet

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
Arsenije
Dodavač alata

Staklo za kuhinjski zid - savet

Post by Arsenije »

Pozdrav za iskusne majstore i molba za savet.
Razmisljam da izmedju donjih i gornjih kuhinjskih elemenata, kao oblogu (backsplash na engl. a ne znam adekvatnu nasu rec) postavim staklene ploce od kaljenog stakla debljine 3mm, dimenzija 160x48cm, koje sam prilicno jeftino nabavio.

Moja pitanja su:

1. Da li je 48cm dovoljno razmaka izmedju donjih i gornjih kuhinjskih elemenata? I da li je moja ideja realna u smislu da bi ove ploce mogle da se iskoriste u navedenu svrhu? Napominjem da im je originalna namena drugacija i da su inicijalno projektovane da budu dodatak na gornjoj ploci komode.

2. Kako postaviti ove staklene ploce na zid na najracionalniji, ekonomican i pouzdan nacin? Da li praviti neki ram (drvo ili alu) ili jednostavno zalepiti silikonom sa posebnim donjim osloncem ili nesto trece ... ?

3. Kako izvesti sastav, imajuci u vidu da bih postavio dve staklene ploce u nizu?

Unapred zahvaljujem na idejama i sdacan pozdrav svim clanovima veoma korisnog foruma!
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Pozdrav i tebi. Nisam previse iskusan..ali da probam pomoci :)
48cm je malo za razmak izmedju gornjih i donjih elemenata. On je cesto 60cm (sto je neki standard), a ja volim kada je i veci (citaj: visociji sam).
60cm je potrebno da se otvori poklopac samostojeceg sporeta (onaj kao nekada) i navodi se kao minimalna udaljenost do prepreke za ove nove ringle (ravna ploca).
Postavljao sam i na manje, na zahtev 😐
Napravi oslonac za staklo od npr 6cm koji postavis na radnu plocu, i lajsnu visine oslonac+2cm koja ce da u donjoj zoni drzi staklo. Ponovi to i gore.
Drvo, medijapan, univer,..sta ti je zgodnije.
Silikon samo po liniju u zoni iza maske, da spreci prodiranje vode u zoni izmedju maske i stakla.
Staklo na svom osloncu stoji samo, maska ga pridrzava (nikakva sila).
Lajsne fiksiraj kroz radnu plocu i dno visecih elemenata pritiskajuci lajsnu na zid (staklo).
Razmisli o stavljanju neke folije na staklo sa zadnje strane ili vec... i "duplerice" mogu dobro da izgledaju, probaj 😎
Ako ima pitanja... :)
Arsenije
Dodavač alata

Post by Arsenije »

Najlepse zahvaljujem na brzom odgovoru. Razumeo sam predlog i nije nikako lose resenje... mozda bi estetski uz staklo lajsna mogla od aluminijuma a oslonac od drveta...

Staklo je vec obojeno sa zadnje strane mat belo, ali duplerica bi se videla... e sad ... motiv i modele bih morao da prilagodim zeninom ukusu... ne zelim ja da kuvam i provodim vreme ispred te postavke !!! :)

Hvala i pozdrav!
Last edited by Arsenije on 23 Apr 2017 01:30, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Obavezno ostavi lufta po vertikali u zlebu u koji upada staklo, bez obzira dal su lajsne drvene, alu...
Ako ga napravis tesno, zbog razlicitog sirenja na toploti staklo lako pukne, plus, malo slegnu gornji elementi, pritisnu lajsnu, lajsna pritisne staklo...
Daklem ako je zleb na gornjoj strani dubok 2 cm, staklo neka u njega ulazi max 1.5.
Arsenije
Dodavač alata

Post by Arsenije »

Hvala prof. Vazan savet. Shvatio sam da staklo mora da dise po vertikali ali istovremeno u smeru napred-nazad ne bi smelo da ima lufta (da ne landara). Da li silikon po duzini u zlebu zavrsava posao ili ima boljih resenja?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Silikon zavrsava posao.
Post Reply