Torban šarafi

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
prolega
Šegrt

Torban šarafi

Post by prolega »

Evo ovako, novi sam ovdje i prije nego sam se registrirao, počeo sam praviti dječju kućicu koja će biti na podestu (terasa+tobogan veliki). Nabavio sam navodno dosta dobrog materijala (fosnice na podestu 120 godina stara borovina) i nisam siguran da li bi bilo dobro na oznacenim mjestima upotrijebiti torban vijke umjesto ovih što koristim. Å to se tiče torban vijaka, nisam siguran bi li dosta oslabio gredu jer bi u srednju gredu (10x12) morao bušiti 72 šarafa (ukupno na jednu i drugu stranu).
Image
Image vijci koje trenutno koristim

Ovako izgleda konstrukcija
Image
Last edited by prolega on 13 Feb 2017 02:02, edited 1 time in total.
Rile75
Precizni šegrt

Post by Rile75 »

Ja sam prosle godine pravio klupu bastensku drvo/metal, i tada sam koristio torban srafove da spojim sedalni deo sa metalnim ramom...Licno na tvom mestu ovo bih spajao kao sto si poceo jer ces imati ravnu povrsinu gde srafis za razliku od torban srafa gde glava ostaje van, drugo moras za njih skroz da izbusis itd ...
Ništa na silu, samo veći čekić...
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Ni ovome ništa ne fali. Daska izgleda prelijepo...
prolega
Šegrt

Post by prolega »

sasasasa wrote:Ni ovome ništa ne fali. Daska izgleda prelijepo...
Bojim se jedino da ovi vijci s vremenom nece popustiti zbog vlage iako cu preci preko njih sadolin. Da vidis kakve su daske bile....stavim slike poslije.
Image
Image
Image

Evo kako su izgledale. Napatio sam se kao budala dok sam ih doveo u red. Najbolje od svega je to što je to završavalo u smeću dok nisam reagirao i uzeo sebi 100 i kusur komada. Poskidao boju itd. Na zadnjoj slici, prve dvije tretirane sa drvocidom, zadnje 3 sa kemocidom. Primjetna razlika.
Last edited by prolega on 13 Feb 2017 23:08, edited 1 time in total.
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

A upravo sam hteo da pitam za torban šrafove, kad ono već neko postavio temu. Da li postoji neka fora za određivanje prečnika rupe kako bi se ona četvrtka na vrhu šrafa ukopala u nju ili rupa mora da se lupa nekom četvrtkom? Mislim na rupu u metalu naravno, debljine maximum 2mm...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

@Prolega
Za to se koriste pocinkovani (galvanizovani) srafovi.
Nikakav sadolin ih nece zastititi. Izrdjace i istruliti unutar drveta.

@elektrolog
Te kvadratne rupe se normalno izradjuju na presi.

"Rucna" varijanta, postoji samo za vece precnike (tipa pola cola), ili ja barem ne znam za manju. Slicno onim prosekacima za sudopere. Ustvari isto, samo sto su rupa i noz kvadratni.

Druga rucna opcija... kvadratna turpija.

Treca, ako je moguce, usijas rupu brenerom i gurnes u nju odgovarajuci cetvrtasti profil.

Postoje i neke varijante provlakaca sa hidraulicnim povlacenjem, koje uslovno mozes da nazoves rucnim alatom. Mislim da bas elektricari koriste neke takve hidraulike za krimpovanje velikih stopica ili probijanje bakarnog flaha na terenu.
prolega
Šegrt

Post by prolega »

mbole wrote:@Prolega
Za to se koriste pocinkovani (galvanizovani) srafovi.
Nikakav sadolin ih nece zastititi. Izrdjace i istruliti unutar drveta.

@elektrolog
Te kvadratne rupe se normalno izradjuju na presi.

"Rucna" varijanta, postoji samo za vece precnike (tipa pola cola), ili ja barem ne znam za manju. Slicno onim prosekacima za sudopere. Ustvari isto, samo sto su rupa i noz kvadratni.

Druga rucna opcija... kvadratna turpija.

Treca, ako je moguce, usijas rupu brenerom i gurnes u nju odgovarajuci cetvrtasti profil.

Postoje i neke varijante provlakaca sa hidraulicnim povlacenjem, koje uslovno mozes da nazoves rucnim alatom. Mislim da bas elektricari koriste neke takve hidraulike za krimpovanje velikih stopica ili probijanje bakarnog flaha na terenu.
A mislis li da bi toliko rupa oslabilo gredu ako bi isao sa pocincanim torbanima?
Rile75
Precizni šegrt

Post by Rile75 »

prolega wrote:
sasasasa wrote:Ni ovome ništa ne fali. Daska izgleda prelijepo...
Bojim se jedino da ovi vijci s vremenom nece popustiti zbog vlage iako cu preci preko njih sadolin. Da vidis kakve su daske bile....stavim slike poslije.
Pre ce drvo da propadne nego srafovi...Vremenom ce zardjati, ali kada? Imam pocinkovanu zicanu ogradu staru preko 30godina i nema rdje, a srafovi su bar u drvetu...Nadzivece oni i tebe i mene, opusti se :)
Ništa na silu, samo veći čekić...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Stvar i jeste u tome da je ograda pocinkovana. Zato i stoji 30 godina.
To sto ce srafovi biti u drvetu im odmaze, ne pomaze.
Brdo puta smo videli stari sraf koji spolja izgleda OK, malo izmatirala glava, al unutra skroz zardjo, zalepio za dasku, i otkine se kad pokusas da ga odvijes. A nije ni bio napolju, vec u sobi.

Sto se tice "slabljenja" grede, pa i ovi srafovi prave rupe u njoj. Naravno ne bi uzimao torbane koji su dva put deblji.

Meni se isto torban ne svidja za ovakvu namenu. A i on ce rdjati isto tako ako nije pocinkovan. Mislim da su ovi srafovi bolje resenje, samo treba uzeti adekvatne srafove (pocinkovane ko sto sam napisao).

Pogledas lepo sta ameri koriste za slicne namene, posto oni recimo cesto prave terase od drveta, i imaju jako razradjen sistem "kodova", to jest propisa koji su jako detaljni. Tipa na kom rastojanju i koliko srafovi, ekseri sta vec moraju da budu ugradjeni, na kom rastojanju od ivice...
Za ovakve namene, obavezno idu pocinkovani.
prolega
Šegrt

Post by prolega »

Hvala puno
Post Reply