Rasvjeta za radionicu

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Niko nije pomenuo reprodukciju boje, ali kriva slicnija onoj suncevog svetla, tj visi CRI faktor itekako imaju prednosti u manjem zamaranju ociju i mozga. Najoptimalnije je filtriano dnevno svetlo (bez UV i IC komponenti) sve ostalo jetim bolje sto je slicnije dnevnom svetlu. Samo uporedi koliko moze da se radi pod kojim svetlom, i sta brze umara, i reci ce se samo.
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

Uh, bre, pa vi zađoste u duboku raspravu! Ja ne volim da se pravim pametan, čak mislim za sebe da mnogo više ne znam, nego što znam, ali... Čovek je trazio pristojnu cenu rasvete, a vi mu svi pominjete led panele koji nisu bas jeftini, ako pricamo o kvalitetnim led panelima!

Neko uvaženo pravilo je da hladno bela svetlost podstiče kod čoveka dizanje koncentracije što na duže staze malo umara, dok toplo bela smiruje, ali opet to je više za dnevnu sobu i sl. Za osvetljenje radionice sa ograničenim budžetom bih preporučio fluo rastere 4x18w od kojih su 2 toplo bele a druge 2 hladno bele sijalice. To otprilike daje neku optimalnu boju za rad koja ne umara.

Da se razumemo, led rasveta jeste budućnost, jeste bolja, jeste sve naj naj, ali opet... Moje mišljenje da ne možemo pričati o led rasveti kao o nekom određenom tipu svetlosti, pošto led čipova ima cenovno od-do, proizvođača milion, ima na hiljade vrsta čipova, napajanja za isti i svi se međusobno razlikuju u nijansama, pa čak i klasama...
zdravac2
Šegrt

Post by zdravac2 »

jučer bio u trgovini, malo da vidim što se nudi od rasvjete
panel za LED cijev (2X36W) košta 22 EUR (IP65)
jedna LED cijev od 36W (4000k) košta okruglo 20 EUR

Ideja je da sad uzmem jednu, pa onda po potrebi uzmem još jednu.
Ići će na sredinu prostorije, što je otprilike iznad stola.

Jedinol, nisam našao nigdje 58W, najjače su od 36W (bilo u ponudi i 18W)
Zasad nisam kupio, imam još nekih grubih radova prije postavljanja...
Post Reply