Samo da pitam
- art of wood
- Vrhunski majstor
Br sto posto u pravu.... Npr ja dobijam crtez I moje je da se mlatim sa svim proracunima..... On je arhitekta, a proracunima se bavi neko Drugi.... Jedini kog sam upoznao ovde koji sve radi je professor Tesic. Ali on ima studente koji sve proracune rade za njega i to im je kao vezba. U mom slucaju da mi arhitekta uradi kompletan projekat kosta..... Majko mila
Last edited by daleko on 12 Feb 2017 13:55, edited 1 time in total.
- art of wood
- Vrhunski majstor
Uglavnom je to isto i kod nas, investitor angazuje arhitektu a cim mu ovaj da idejno resenje (sto je tek neka osnova za glavni projekat) investitor ga pokusava zaobici i na osnovu toga pocinje pricu sa izvodjacem. Normalno je da se u idejnom resenju koriste slike sa interneta jer to je samo predlog investitoru koji moze da trpi puno promjena pa cak i da bude odbacen.
Nije tako. Arhitekti koji su diplomirali pre Bolonje su diplomirani inzenjeri, i trebali bi da imaju dovoljno znanja za ovakve proracune. Danas vise ne znam sta su, ionako su fakultet isparcelisali, pa ne zalaze jedni drugima u teritoriju, a ima i onih koji od njega posto poto prave skolu ikebane. U svakom slucaju unistili su beogradsku skolu organizacije stanova, koja j i danas jedna od najnaprednijih po nekim principima, pa nema nactnu geometriju i perspektivu, pa.. Kada hoces da unistis neki narod, prvo mu unistis elitu. ili jos bolje umesto njige priuzis joj stripoteku.art of wood wrote:arhitekta radi grube proracune ,ostalo inzinjer
oprilike arhitekta kaze sta hoce a inzinjer sta moze tako bi trebalo
Na tom fakultetu je bilo jako puno dobrih staticara, recimo Kujundzic, koji je napravio posle privatnu firmu LKV sistemi, a kod koga je Zikica bio asistent, pa Nenad Sekularac, pa.. Ima ih jos mnogo, koji su svi vrsni staticari.
A da kosta, kosta, i treba da kosta. Arhitekta koji dodje do tog nivoa je potrosio 5 godina fakulteta da bi dosao do znanja koje mu je potrebno a posle se usavrsava celog zivota. Samo za te pare mora da se ponudi i adekvatan kvalitet resenja.
To nije normalno, posto se to zove kradja. Slike sa neta mogu samo da prikazu materijalizaciju, finalnu obradu, ali njihovo kopiranje je na nivou zickarosa sa coska koji pridje nekome, pa ga pita, jel ti se svidjaju ova kola parkirana ispred kafica, i hoces da ti ih prodam, a onda ih ukrade i preproda.Sasa wrote:Uglavnom je to isto i kod nas, investitor angazuje arhitektu a cim mu ovaj da idejno resenje (sto je tek neka osnova za glavni projekat) investitor ga pokusava zaobici i na osnovu toga pocinje pricu sa izvodjacem. Normalno je da se u idejnom resenju koriste slike sa interneta jer to je samo predlog investitoru koji moze da trpi puno promjena pa cak i da bude odbacen.
Na zalost to se danas radi u celoj zemlji. Sta mislite kolika je sramota, kada na konkursu za projekat filharmonije u Beogradu pobedi rad koji je iskopirana opera iz Osla.
Koga zanima http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71. ... t-plagijat