Naprslo drvo

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
Rile75
Precizni šegrt

Naprslo drvo

Post by Rile75 »

Pre par dana pade mi na pamet da napravim svoj prvi drveni malj. Realno nije mi nikada trebao ali me nesto vuklo...
Nadjem lepu suvu grabovu oblicu za glavu malja a za rucicu uzmem bukov parket, pretekao pre 20 godina.
Rucnim rendom sam obradjivao drvo, izbusio rupu i dletom ucetvrtio, probao, stavio tutkal i navukao .
Ne dade mi djavo mira pa na vrhu rucice zakucam celicnu kajlu, namenjenu prvenstveno za sekire...i cvrc...rezultat sledi
Image
ImageKako bi bilo najbolje sanirati ovo? Znam za mesavinu fine piljevine i tutkala ali to je za estetske pukotine...
Pade mi na pamet da sipam lepak unutra koliko moze i da napravim tanku kajlu od bukovine i naguram...Nije mi do malja toliko, napravicu jos, cisto mi zao par sati posla, a i prvi rucni alat izradjen mojom rukom...:)
Last edited by Rile75 on 30 Jan 2017 17:31, edited 1 time in total.
Ništa na silu, samo veći čekić...
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Postoji jos jedna sitnica. Jesi li taj malj uneo skoro u kucu od spolja. Ako jesi, to je glavni razlog za skupljanje unutrasnjih napona, koje si ti samo pomogao sa klinom.

Sledeci problem je sto si stavio klin u pravcu poduznih vlakana na glavi. A inace grab zna da se lepo cepa.

Sto se popravke tice, teoretski sto sporiji epoksid + drvena strugotina pa grejanje u rerni na 50-60 stepeni da bi lepo iscureo u pukotine, ali je tu glavni problem sto kada se stegne, epoksid ce oformiti relativno tvrd klin, koji ce kasnije kod promena vlaga dalje cepati drvo. No za pocetak ce da drzi neko vreme.

Kada pavis malj, neko moje iskustvo je da je mnogo bolje izbusiti rupu poprecno kroz glavu i drsku, i u nju postaviti metalnu sipku. Bolje osiguranje ti ne treba, a ne rizikujes da rascepis glavu.
Rile75
Precizni šegrt

Post by Rile75 »

Uneo sam u kucu nakon sastavljanja da bi se lepak susio na sobnoj temperaturi, pre toga je nastalo cepanje...Jeste, klin je u pravcu poduznih vlakana to sam tek sada shvatio, mogao sam i kontra ali u tom pravcu je drska imala lufta pa reko da tu prosiri...
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

na krajeve se stavi selna od flaha :happy:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Rile75
Precizni šegrt

Post by Rile75 »

Da, selna je jedna varijanta da bude jace, juce bas odgledah na YT video o takvom malju..
Post Reply