Vrste burgija za drvo?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Vrste burgija za drvo?

Post by elektrolog »

Danas svratih u radnju da kupim burgiju za drvo 13mm, a prodavac me pita; hoćeš klasičnu, pljosnatu, spiralnu, klap... Bi me malo sramota, da budem iskren, pa sam hteo da zamolim nekog da mi objasni koje su razlike i koja je za koje drvo? Ili su sve burgije za sve vrste drveta? Ali opet, što bi pravili pet različitih vrsta... Hvala unapred!
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Klasična ti je dobra za sve što ti treba
Spiralna bi trebala biti bolja
za pljosnatu i klap nikad nisam čuo...
IvanR
Majstor početnik

Post by IvanR »

Pljosnata je leptir burgija http://dodatnaoprema.com/p/10/104793/13 ... peed_2.jpg, dok pod klap je verovatno mislio na forstner burgiju (glodalo za sarke)
Nemoj silom,uzmi veci cekic.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Prodavca prvo u magareci cosak, pa da idemo dalje.

Klasicna burgija moze da bude burgija za metal, ili burgija sa jednakom telom, ali ostrena za drvo, sa centralnim vrhom i bocnim ivicama koje seku. I jedno i drugo, su takodje spiralne burgije. Koriste se za sve vrste drveta, ako je masina dobra, i dobro su naostrene (sto ne mora da bude slucaj kod nove burgije, pogotovo burgije za dvo) onda daju prilicno cistu rupu, ali na izlazu izbiju vlakna, tako da moras da poturis i stegnes jos jedan komad drveta sa zadnje stran, da bi imao cistu izlaznu rupu.

Pljosnata burgioja izgleda upravo tako, pljosnata je, sa centralnim vrhom, manjim ili vecim, i dva kraka ostrena kao dleta. Koristi se za vece precnike, i meko drvo.

Spiralna moze da bude i neka iz prve grupe, ali i auger. Ako je auger, bvrh ima oblik zavrtnja za drvo, uzi je od ostatka burgije, a kada se zavrsi imas secivo kao na dletu, + ivicu koja sece tacan precnik (Ala sam objasnio, kao teletabis). Ove burgije same sebe vuku u rupu, tako da ih ne pritiskas. Postoje dve verzije, sa jednom i dve spirale, sa jednom je Jenings oblik, sa dva je Irvin. Prepoznaces ih po broju seciva na ivici rupe. I jedna i druga rade i u mekom i u tvrdom drvetu, samo sto su modeli sa malim korakom, i sirim zubima na zavrtnju za tvrdo drvo. Da stvar bude komplikovanija, postoje modeli kod kojih je zavtanj sa duplim korakom, pa je u stari znatno strmiji nego sto izgleda. Opet, kod izlaza mora nesto da se potura.

Klap burgije su u stvari forsteneri, kod nas se prodaju i sa isto tako idiotskim nazivom burgija za sarke. Za sarke su samo one sa precnikom 35mm, sve ostalo su samo burgije. Uglavnom nisu za upotrebu iz ruke, posto zahtevaju stabilan polozaj, ali za nuzdu, sve moze da se radi. Ivice rupe su ciste na ulazu, a na izlazu, kada centar izadje, busis sa druge strane da dobijes cist izlaz. Ove burgije su za plice rupe, posto osim tela koje je pilicno kratko, dalje nemaju nista sto izbacije strugotinu, pa znaju da se lepo zagreju kada napune rupu.

A da ne preterujemo, ima jos poprilicno razlicitih tipova, koje ti prodavac nije pomenuo. Recimo gimlete, tj kod nas ciganske burgij (nekad ih pravili cigani kovaci) pa wood beaver burgije sa cetiri spirale, pa L'Hommedieu, koje nemaju centar na spirali, ali odlicno izbaciju strugotinu, a rlo cesto nemaju ni centar vrha, pa se vode po ivici kao i forsteneri, pa lewis pattern augeri, pa ...

Za sada dovoljno, mozes da se vratis u radnju, pa prodavcu tante za kukuriku.

Sve ove burgije imaju svoje specificne primene. Za precnik 13mm, najsrecniji ces najverovatnije biti sa onime sto prodavac zove klasicnom burgijom, posto je u tom precniku najuniverzalnija, ako ti ne trebaju preterano duboke rupe.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Da se nadovezem ...

Burgije za metal, najcesce daju i losu ulaznu rupu, to jest malo razdrljaju ivice. Zbog svoje geometrije, umeju u drvetu da "povuku", na neku stranu, pogotovu kod mekseg drveta. Imaju mnogo manje izrazenu ivicu duz spirale, pa se u drvetu jako greju. Sa iole vecim precnikom jako je tesko precizno zapoceti rupu.

"Klasicna" burgija za drvo, sa spicem u sredini i "naopako" ostrenim reznim ivicama, resava vecinu ovih problema.

Tako da za precnike do nekih 14-15mm, i upotrebu u rucnoj busilici, verovatno je ona najuniverzalnije resenje.
Ovo: http://www.wobyhaus.co.rs/proizvod_deta ... 2608596306
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

Meni uglavnom trebaju za puno drvo, meko i tvrdo. Uglavnom je to debljina do 5-6cm, najčešće 13mm rupa jer kroz to prolazi velika većina kablova. Do skoro sam busio sa burgijom za metal, ali ko što je Mbole objasnio hoće da povuku na neku stranu, greju se i sl. i to mi vise ne pije vodu. Ali kad mi covek rece da ima 16 vrsta, pomislih u sebi: U jbt, šta ću sad?! Ne mogu kupiti sve pa isprobavati! Hvala BR za detaljno objašnjenje, sad su mi neke stvari daleeeeko jasnije! A i drago mi je sto sam nesto novo naucio!
Post Reply