Urezivanje navoja

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

A da li je ureznica ili nareznica pogodna za prohrom ili nerđajući čelik? Tačnije, interesuje me da li ima ograničenja u materijalu koji se moze urezivati rucnom ureznicom?
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Nema. Kod prohroma probleme imas kod brze obrade, kod polagano urezivanja rukom ih zaobilazis.
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

Kad smo vec kod prohroma, da li je prohromska šrafovska roba(matice, navojna šipka i sl.) slabija ili jača od klasičnog mesinganog ili čeličnog?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Slabija je od celicnog (pricam o srafu u kvalitetu, daklem bar sa oznakom 5.6), ali naravno "jaca" (tacnije cvrsca), od mesinga.

Generalni problem sa prohromom pri obradi je da "zvace", tj. zilav je, pa se "razvlaci ko zvaka".
Ko sto rece BR, nemas nekih problema pri rucnom urezivanju, samo nemoj na silu. Kad ureznica "uhvati" to jest pocne sama da se lepo vodi, i zahvati punu dubinu reza, radis sa vracanjem. Otprilike, okrenes pola kruga unapred, pa trecinu u nazad da slomis spon.
Oseti se lepo pod rukom kad pocinje da glavi.
I naravno, podmazuj.

Druga nevolja sa prohromom je sto obozava da otvrdnjava usled obrade. AKo alat nije perfektno ostar, bukvalno prodjes prvi rez super, al sledeci odjednom ne radi kako treba. Povrsina koju si upravo obradio je usled tupog alata nagnjecena i otvrdnula.
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

Hm, šta će sve čovek da nauči... A da li se rezni alati oštre ili se bacaju i kupuju novi?
Last edited by elektrolog on 25 Dec 2016 17:19, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ostre se naravno.
Nesto mozes i sam (tipa strugarskog noza), a neke moras da nosis kod ostraca (glodala, ureznice, rajberi...).
Ili da imas/napravis namensku masinu za ostrenje koja je daleko od jednostavne cak i za relativno proste geometrije alata.
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

Hm, nosim se mislju da BR i Mbole u stvari ne postoje već je to neka web enciklopedija programirana da daje odgovore na sva moguca i nemoguca pitanja! Ima li nesto u sta se vas dvojica ne razumete?:buga:
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

Bole postoji to ti garantujem, a BR ti je u stvari stari AI (artificial intelligence). Moderni su ti Cortana i Siri, a ovaj nas je ...

Image

:buga::buga::buga::buga::buga:
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Manijaci 😁
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Jako malo znam o pluskvamperfektu, godinu iz istorije samo po neku, slabo perem ves, kuvanje mi nit ide nit ga volim, kafu nisam skuvao decenijama, (m)bole me uvo za modernu umetnost... :)
Ustvari siguran sam da jako malo znam i o metalskom i o stolarskom zanatu. Sad sto je to moje jako malo, vise od proseka... samo govori da je prosek jako nizak.

Salu na stranu, obojica imamo siroko opstetehnicko obrazovanje, znanje iz fundamentalnih nauka, i ponesto specijalizovanog svako u svojoj oblasti. Kad je drugima fizika, hemija i slicno bila dosadna, nas je interesovala. Kad imas dobru osnovu, cas posla se snadjes sa detaljima.
Uz to, obojica smo "trenirani" da analiticki i kriticki razmisljamo (malo roditelji, malo dobre uciteljice, nastavnici...)

Sad... kolko nam sve to uspeva...
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Obojca smo iz stare inzenjerske skole, koja je ucila ljude da deblo iskoriste tih 20 cm rastojanja izmedju usiju. Kao i Bole, o gramatici ne znam puno (osim u specificnim slucajevima, kao sto je futur pluskvamperfekt al to je posebna prica), isto tako ne znam nista o raznim stvarima koje su danas popularne (recimo sta je whatsup ili ko je dodjavola Iva Bosiljcic) ali zato me itekako zanimaju stare tehnike, posmatrane kroz oko inzenjera. Osecam se kao centar za reciklazu, u glavi imam nevroatnu kolicinu gluposti po danasnjim standardima, i mnogo lakse odgovorim na pitanje kakno napraviti pec za topljenje gvozdja iz rude od malo opeke i koze, nego kako instaliati softver na androidu, ali eto, zabavno mi je za sve pare. I osim posla, svo slobodno vreme provodim radeci ono sto mi je zanimljivo, a spavam kratko.

I ne secam se kada sam pogledao neku zabavnu emisiju na TV, ili kada sam zadnji put bio u nocnom prvodu.

Tako da manijak stoji..
Post Reply