Hobby radni sto
Steta sto kod nas nema WM 425 modela. Ovako, nema neke preterane razlike izmedju B&D i Wolcrafta. Ako nemas nista bolje, ili mesta za bilo sta vise, odlican je, ako imas mesta za ozbiljnu tezgu, on je tuzno resenje.
Svi ti stolovi imaju problem sto su prilicno nestabilni. Kada radis nekom masinom koja ne zahteva veliku bocu silu, mogu da prodju, za rucni alat, kada treba da se pritisne, jedini nacin koriscenja je drzanjem noge na precci. Zato je WM425 bolji model, laksi je za koriscenje u tom polozaju i stabilniji, a B&D ga pravi 50 godina, no mi smo kolonija, pa je i ono sto kod nas moz da se nadje adekvatno tome.
Sve u svemu, za one koji imaju jako malo prostora, i moraju da sve sklanjaju sa mesta na kome rade, moze da prodje. Ako imas makar 100x60 cm postora, na kome mozes da napravis fiksnu tezgu i zakacis je za zid, onda je to mnogo bolje resenje. No, prvo pitanje je sta bi, i kako bi hteo da radis.
Svi ti stolovi imaju problem sto su prilicno nestabilni. Kada radis nekom masinom koja ne zahteva veliku bocu silu, mogu da prodju, za rucni alat, kada treba da se pritisne, jedini nacin koriscenja je drzanjem noge na precci. Zato je WM425 bolji model, laksi je za koriscenje u tom polozaju i stabilniji, a B&D ga pravi 50 godina, no mi smo kolonija, pa je i ono sto kod nas moz da se nadje adekvatno tome.
Sve u svemu, za one koji imaju jako malo prostora, i moraju da sve sklanjaju sa mesta na kome rade, moze da prodje. Ako imas makar 100x60 cm postora, na kome mozes da napravis fiksnu tezgu i zakacis je za zid, onda je to mnogo bolje resenje. No, prvo pitanje je sta bi, i kako bi hteo da radis.
Pa ovako pre svega imam terasu ali je ona siroka 90 cm a duzinom raspoloziv prosto je oko 2 m. Mogao bih da radim u hodniku stana ili mojoj sobi (po najpre tu). Drzao bih sklopljenog na terasi. Ono sto sam onako laicki mogao da procenim kad je kvalitet tih stolova u pitanju jeste upravo (ne)stabilnost. Uglavnom bih ga koristio za uobicajene kucne hobi majstorske radove, spajanje manjih delova korpusa i sl.
Pala mi je cak ideja da nadjem nekog gvozdjara da mi napravi dobru konstrukciju na koju bih zatim stavio radnu plocu. U svakom slucaju razmislicu da se ne zalecem.
Pala mi je cak ideja da nadjem nekog gvozdjara da mi napravi dobru konstrukciju na koju bih zatim stavio radnu plocu. U svakom slucaju razmislicu da se ne zalecem.
Ja se najezim kad vidim ovakve stolove... Ali stvarno sve redom... Duzina, sirina, visina, materijal... Radije bih napravio dvije sklopive koze i na njih nabacio plocu. Tako sve mozes da sklonis kad zavrsis ako nemas prostora. Ako imas prostora OBAVEZNO sebi napravi veci i jaci radni sto.
Ali, kao sto kaze BR, prvo nam reci sta bi i kako radio, Bolje cemo ti pomoci ako nas uputis
Ali, kao sto kaze BR, prvo nam reci sta bi i kako radio, Bolje cemo ti pomoci ako nas uputis
Sasa je u pravu. Ja bih sa takvim uslovima isao na dva Japanska kozlica, koji mogu da se rastave, i na radnu gredu, recimo 180x25x12 cm, sa rupama za holdfastove i bench dogove, no ja radim rucnim alatima u stanu. NA potpno drugoj strani si ako radis elektricnim alatima.
Svi mi radimo u prilicno skucenim prostorima recimo Bole drzi strug u dnevnoj sobi, a na istom mestu se i zeza sa drvetom, ja ipak ima posvecenu sobu od 8 kvadrata u kojoj mi stoje sve igracke, a i radim u njoj, neki srecnici imaju podrum, i svi smo prilagodjeni nacinu na kome radimo.
Da budem iskren, ne vidim nikakvu potrebu za metalnim nogama, osim ako ne pravis nekakvu integralnu policu sto, koja bi radila sve od jednom. Drvena konstrukcija stola vise nego sto zadovoljava.
Svi mi radimo u prilicno skucenim prostorima recimo Bole drzi strug u dnevnoj sobi, a na istom mestu se i zeza sa drvetom, ja ipak ima posvecenu sobu od 8 kvadrata u kojoj mi stoje sve igracke, a i radim u njoj, neki srecnici imaju podrum, i svi smo prilagodjeni nacinu na kome radimo.
Da budem iskren, ne vidim nikakvu potrebu za metalnim nogama, osim ako ne pravis nekakvu integralnu policu sto, koja bi radila sve od jednom. Drvena konstrukcija stola vise nego sto zadovoljava.
Bas sam citao razne utiske o ovim stolovima i nisu nesto bas sjajni. Pa rekoh uglavnom rad sa rucnim alatom, poneko busenje, zavrtanje i slicno. Inace ideju o stolu sam dobio posto hocu da radim neku najosnovniju varijantu police i stola. Ali kad bolje razmislim meni bi dobre stege odgovarale (pomogle) ali je to vec druga tema. Kad god sam nesto trebao da zavrcem,secem (pravio sam sam neke komarnike) i sl. stavljao sam moju hobi stegu na obican klub stocic koji mi je onda izigravao osnovu sa sve sundjerom da ga ne ostetim. Kad je koriscenje cekica u pitanju koristim pod od terase. Pa zato sam i mislio da imam neki radni sto. Ono sto sigurno ne bih koristio su cirkular, ubodna testera i sl. Ja sam za sada tezak amater sto ne znaci da mi se apetiti nece povecati.
Last edited by Zuba1970 on 06 Nov 2016 18:39, edited 1 time in total.
Ovaj sto je jednostavno premali za bilo kakvo sklapanje.
A po meni.... premali je i za bilo sta drugo. Sa visinom od 76cm, jedino da si bas nizak pa da te ne bole ledja.
Poenta ovakvih stolova sa metalnim nogama je upravo sto mogu da se spakuju u jako mali prostor. Ali sve ispod starog WM 2000 je jednostavno premalo za bilo kakav rad (i on je prenizak, al to se da srediti).
Razmisli.... kako ces da sklopis najobicniju policu kojoj je jedna dimenzija preko 30cm?
A u 90X200 koliko imas mesta na terasi sasvim lepo staje 80X100
Kada se to sklopi, ume da izadje na povrsina ploce u vis i 15-tak cm u sirinu.
E sad... naci nesto takvo, nije bas jednostavno.
Da se napravi od drveta i bude sklopiva varijanta... moze. Moze i da se kombinuje sa metalnim kutijama za noge... sve zavisi sta je kome zgodnije da radi i za sta ima alata i materijala.
Pogledaj ima negde na forumu jedan radni sto koji je pravio metabo (kolega sa foruma, ne firma).
Nadjoh: viewtopic.php?id=1721
Nazalost slike su nestale, al jos uvek je tu sketcchup file
A po meni.... premali je i za bilo sta drugo. Sa visinom od 76cm, jedino da si bas nizak pa da te ne bole ledja.
Poenta ovakvih stolova sa metalnim nogama je upravo sto mogu da se spakuju u jako mali prostor. Ali sve ispod starog WM 2000 je jednostavno premalo za bilo kakav rad (i on je prenizak, al to se da srediti).
Razmisli.... kako ces da sklopis najobicniju policu kojoj je jedna dimenzija preko 30cm?
A u 90X200 koliko imas mesta na terasi sasvim lepo staje 80X100

E sad... naci nesto takvo, nije bas jednostavno.
Da se napravi od drveta i bude sklopiva varijanta... moze. Moze i da se kombinuje sa metalnim kutijama za noge... sve zavisi sta je kome zgodnije da radi i za sta ima alata i materijala.
Pogledaj ima negde na forumu jedan radni sto koji je pravio metabo (kolega sa foruma, ne firma).
Nadjoh: viewtopic.php?id=1721
Nazalost slike su nestale, al jos uvek je tu sketcchup file
Nesto mi je palo napamet.
Ja imam staru sivacu masinu Singer ostalu od bake koju niko ne koristi. Mogao bih da skinem masinu sa drvenim delom i da ga zamenim sa novom drvenom plocom. Jedino sto je visina 72 cm. Jedino ne bi bila sklopiva ali bi mi radila radnju a morao bih da poradim po pitanju vibracija. Inace sam ranije razmiljao kako bih je mogao iskoristiti. Uvek bih mogao da vratim na postolje masinu sa drvenom osnovom. Mozda je ideja malo naopaka ali vredi pokusati.

Last edited by Zuba1970 on 06 Nov 2016 19:20, edited 1 time in total.
Uvek mozes da za nogare od masine zasrafis dve camove grede, recimo 10X10 (ili koliko vec nadjes) duzine koja ti odgovara, pa onda da za njih srafis plocu.
Em si podigao visinu za 10cm, em si dodatno ukrutio plocu.
Posto su to u sustini okrajci, verovatno bi mogao na nekom gradilistu da ih dobijes za par piva.
Em si podigao visinu za 10cm, em si dodatno ukrutio plocu.
Posto su to u sustini okrajci, verovatno bi mogao na nekom gradilistu da ih dobijes za par piva.
Gumenu podlogu i to tanku, mozda najbolje linoleum ako ga nadjes, stavi samo na dno nogara, to jest ispod celog stola.
Ovo gore zelis da bude sto je moguce kruce i da se tu apsolutno nista ne uvija na bilo koju stranu, a liveni teski nogari ti daju dovoljnu tezinu da sve bude "mirno". Mada je zgodno i ubaciti na dno jos policu koju natovaris alatom. Sve u svemu, sto treba da bude sto je moguce tezi i kruci.
Ovo gore zelis da bude sto je moguce kruce i da se tu apsolutno nista ne uvija na bilo koju stranu, a liveni teski nogari ti daju dovoljnu tezinu da sve bude "mirno". Mada je zgodno i ubaciti na dno jos policu koju natovaris alatom. Sve u svemu, sto treba da bude sto je moguce tezi i kruci.
Pogledaj Moravian workbench pa napravi dimenzije prema potrebi .
https://m.youtube.com/watch?v=GKI4aQtIRlg
https://m.youtube.com/watch?v=GKI4aQtIRlg
Ja sam davno kupio Master Cut 1000 i nisam u potpunosti zadovoljan sa funkcionalnoscu samog stola. Glavni nedostatcu su: jako je lagan i nedostaje mu povrsine na kojoj se obradjuje predmet. Sto se tice kacenja masina ono je dosta funcionalno. Sto se tice odnosa cene, kvaliteta i funkcionalnosti moje je misljenje da je cena previsoka.
Hvala na savetu za smastaj alata izgledalo bi kao mindjuse.
A sto se tice samog stola bio bi mi radni u smislu da mogu da na njega stavljam stege eventualno mi pomaze kad nesto secem, kucam i sl uopste neke uobicajene kucne hobi varijante. Postolje masine je sirine 50 cm u gornjem delu dubine 30 a u donjem oko 40 cm. U ptanju je verovatno kovano gvozdje. E sad sama velicina ploce bi bila ista ili sl. dinmenziji sadasnjeg drvenog dela na kom je sama masina. Mozda bih stavio neku deblju.