Samostojeći frižider u element

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
poTTa20
Zarezivač olovaka

Samostojeći frižider u element

Post by poTTa20 »

Sada sam čitao da su ugradni frižideri samo na oko isti ali da u suštini imaju potpuno drugačiji koncept rada tj. hlađenja. Meni to sada predstavlja problem, jer sam planirao da običan frižider stavim u kutiju. Materijal je isečen i spreman za sklapanje.
Mogu li da na "podu" elementa isečem veliku rupu, da stavim rešetke na front, po jednu gore i dole i da na stranicu korpusa takođe stavim jednu dugačku rešetku? Da li će takva ventilacija biti dovoljna?
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

nece
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Jesi li uzeo u obzir kad si sekao materijal da se vrata frizidera otvaraju drugacije nego vrata na namestaju i da bok na strani gde se kace vrata mora da bude kraci? ;)
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

Ako vas ne tera neka bas velika sila NEMOJTE ( obican ) frizider da zatvarate u kutiju ( od iverice ) pa ma kakvu ventilaciju i otvore predvideli . . .
ono sto znas da nacrtas znas i da napravis
poTTa20
Zarezivač olovaka

Post by poTTa20 »

nikola28 wrote:Jesi li uzeo u obzir kad si sekao materijal da se vrata frizidera otvaraju drugacije nego vrata na namestaju i da bok na strani gde se kace vrata mora da bude kraci? ;)
Of course da nisam :)
Ja sam mu dao "fore" po 3 cm sa svake strane da mogu da se igram i nameštam, pošto sam (što se iz priloženog i vidi) samouk.
Lako ću ja skratiti stranicu i tako platiti školu za sledeći put. Mene mnogo više brinu Sašin i LepoJeBitiFin odgovor, koji mi jasno daju do znanja da za ventilaciju nema leka.
Ništa onda, gazdarica će morati da se pomiri sa tim da će frižider morati napolje. Taman taj prostor neka iskoristi da stavlja velike šerpe i ostala čuda jer je ionako kukala kako nema dovoljno mesta za sve.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Napravi ormar unutarnje širine 65 cm. Dubina bokova mora biti isto 65, bolje 70 cm. Horizontale napravi dubine 58 cm. Ako ispod ormara ide sokl, u njega ugradi ventilacijsku rešetku. Raditi će sto godina.
Last edited by BILJEŽNIK on 27 Oct 2016 15:33, edited 1 time in total.
niko
Majstor početnik

Post by niko »

Ako nije potreba nemoj ga ugradjivati.Ako sam dobro shvatio zelis da obicni frizider ugradis.Prvo provjeri kako se otvara, odnosno dali i koliko se vrata izbacuju izvan sirine frizidera, pa to dobro sracunaj da moze da radi jer treba ostaviti mjesto za sarnire.Iza frizidrera, na ledjima ostavi cijelom visinom do plafona najmanje 50 mm za ventilaciju, na coklu obavezno stavi resetku, pod napravi kraci za ventilaciju a isto tako i plafon tako da cijelom visinom korpusa imas strujanje zraka.Ako dodje do kvara na frizideru, a on je u garantnom roku, servis ti nece priznati garanciju ako ustanove da je kvar zbog lose ventilacije.
poTTa20
Zarezivač olovaka

Post by poTTa20 »

Tek sada vidim da nisam poslao odgovor koji sam napisao :)

Jos jednom hvala svima. Gazadrici sam predočio loše strane ovakve ugradnje i predložio moguća rešenja oko ventlacije, s tim da sam napomenuo da je moguće uraditi tako sa rizikom od kvara frižidera. Ona je to prihvatila i sada ćemo videti koliko će izdržati.
poTTa20
Zarezivač olovaka

Post by poTTa20 »

Imate li neki savet kako da postavim one aftermarket klizače za vrata? Imam onaj manji deo koji ide na vrata frižidera, i onaj klizač koji ide na front. Pošto frižider nije predviđen za takvu ugradnju, naravno ne postoji nikakva šema niti nacrt.

Vrata frižidera imaju "stomak", tj. zaobljena su ka sredini. To ću da rešim tako što ću frižider malo da zakrenem tako da strana sa koje se otvara bude uz front, ali ne mogu da nađem poziciju na kojoj tačno treba postaviti klizače kako ne bi spadali. A voleo bih da to uradim iz prve pošto ne bih voleo da ostavljam milion rupica od šrafova.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Nisam siguran da će to biti dobro ali evo kako treba: Prihvatnik (dio koji dolazi na hladnjak) postavi na rub vrata hladnjaka. Obilježi mjesta za rupe na vratima hladnjaka kroz proreze prihvatnika. Izbuši rupe na vratima hladnjaka i pričvrsti prihvatnik na njih. Sada približi vrata hladnjaka fronti ormara i na fronti obilježi poziciju (sredinu) postavljenog prihvatnika. Kutnikom povuci ravnu crtu preko te oznake u duljini od cca 20 cm. To je linija sredine klizača koji dolazi na frontu ormara. Klizač mora biti uvučen za debljinu stranice ormara + 2 do 3 mm. Ako je razmak između boka ormara i prihvatnika veći od tih 2 do 3 mm, uvuci klizač dublje. Ideja je da,kad je sve zatvoreno, klizač i prihvatnik budu poravnati na rubu vrata hladnjaka.
poTTa20
Zarezivač olovaka

Post by poTTa20 »

Probao sam kako si mi rekao, međutim taj "stomak" na sredini vrata mi je pravio veliki problem. Morao sam da se snalzim i da izmišljam kako postaviti. Prihvatnik sam morao da stavim negde na sredinu vrata frižidera, jer je tu frižider najbliži frontu. Pričvrstio sam ga moment-fixom da ne bi spadao u toku podešavanja jer nisam hteo da bušim više od one dve rupe koje moraju. Onda sam ubacio klizač u prihvatnik i približio front vratima. Otvrio sam gornja vrata (koja pokrivaju zamrzivač) i odozgo sam obeležio poziciju klizača na frontu. Ušrafio sam ga na to mesto, otvorio front i vrata frižidera, i ubacio klizač u prihvatnik.
Na svu sreću pogodio sam poziciju iz prve, tako da iako su klizač i prihvatnik na sredini, vrata se otvaraju sasvim normalno.

To sam ponovio i za gornji deo (zamrzivač), ali nažalost klizač sam promašio za malo pa sam morao da ga mrdam gore-dole dok nije došao na svoje mesto. Sreća pa je sam klizač pokrio te rupice koje sam pogrešno izbušio.
Post Reply