Mali strug

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
momirz
Majstor majstora

Mali strug

Post by momirz »

Mucim se kao Juda pravljenjem sitnih okruglih stvari.

Pada mi na pamet kupovina malog struga za stvari ne duze od 50 cm i precnika ne veceg od 15 cm

ima l ko da da savet sta da trazim?

Sa druge strane komsija ima Morando - ne znam kako ni da nazovem oko 4 metra i dao bi mi da radim na njemu.

Ali to je za metal.

Ima li ko savet, jer sam ovde kao tele sto se znanja tice.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

KOd nas imas izbor izmedju dva struga, koja bi otprilike zadovoljila to sto hoces. Na kraju, oba kostaju isto.

Ja sam krenuo sa time da mi treba strug za drskice alata, i sitnice u stolariji, uzeo WOby/Einhell/Matrix kung fu resenje za stotinak eura. I radi svoj posao, ono sto mi je trebalo je i zavrsio. Radio sam stvari do maksimalne velicine od 80 cm duzine, i precnika od 30 cm, ne oba u isto vreme. Notaj strug ima prilicno ogranicenja, koja mogu da se zaobidju, ali budzenjem, i smisljanjem resenja koja nisu standardna. Na kraju, na njega mogu da montiram i sve celjusti sa boljih strugova, ali je to opet postignuto prepravljanjem i budzenjem.

Drugo resenje je Bernardov DM450, sa duzinom do 45 cm, i porecnikom do 27-28cm. Motor ima istu snagu kao i prethodni, 370w, sto je sasvim dovoljno ako ti nije cilj da provodis sto manje vremena uz strug i pravis gomilu komada. Cisto za podsecanje, strugovi su nekada radili na nozni pogon, pa su se opet pravile stvari.

Ovaj Bernardo ima veliku prednost sto je konjic pokretan, sa MK2 konusom, pa u njega mozes lepo da stavis futer, i busis centrirane rupe sa cela. Kod mene je to zurka, moze uz budzenje, ali nikako nije prosto kao ovde. Na bernardo pasuju sve normalne celjusti, mozes da kupis produzetak tela ako hoces da radis druge kkomade. Jedina mana je sto je to na kraju prilicno skupa prica. Glava po stotinak + eura, alati od najejftinijih kung fu, pa do cene dobrog rendeta. Naravno ovo zadnje ti ne treba, ovde moze i sa kung fuom, ali radi daleko brze. No racunaj da moras da uzmes i futer, i MK konus za konjic, i jedne dobre celjusti, i set dobrih dleta, pa je to otprilike koliko i cena ovog struga, ako ne i vise. U svakom slucaju, ako se upecas, moze da bude i rupa bez dna, tj ako nisi znao gde ces sa parama, eto prilike.

Sve vece je prica za sebe, koju nisam probao, pa ne bih da ulazim u nju, ali oprilke, ista prica, samo su ulaganja eksponencijalna.

E sad Morando bi zavrsio sve sto hoces, ako ti komsija napravi neki oslonac za dleta na njegovom strugu. Ono sto se meni ne svidja kod tih metalskih resenja, je sto su ona napravljena takvom nacinu rada kod kojeg prste drzis dalje od onoga sto radis, poprilicno dalje nego sto je to slucaj kod struga za drvo. Celjust na metalnom strugu otkine prst u trenutku, a na strugu za drvo biras celjust na kojoj je to mnogo teze da uradis.
Post Reply