Ja imam prvu sa liste, namontirasnu na najjeftiniji Woby strug. Radi sasvim lepo, i od svega sto si postavio, ona bi bila moj prvi i jedini izbor. Prvi razlog je sto je drastivno bezbednija od druge dve glave, tj mnogo je teze uglaviti prst u nju, za razliku od drugih, koje su incident u najavi. A incidenti te vrste znaju da budu prilicno opasni.
Drugi razlog za prvu glavu je sto su kod nje celjusti iz dva komada, imas potpuno ravnu glavu, sa celjustima u ravni prednje povrsine, a onda se na te celjusti, montiraju celjusti kakve ti odgovaraju. Na zapadu se to zove Axminister glava, po imenu firme koja je prva krenula da ih promovise u Engleskoj. Na Axminister glavu moze da se doda prilican izbor drugih celjusti, koje kupujes odvojeno. No, jos nisam probao da li originalne Engleske celjusti pasuju na Kun FU Bernarda. No, cak i ako ne pasuju, nista te ne sprecava a spoljne celjusti napravis od drveta, iscentriras ih na strugu, u obliku koji ti treba. Samom tim, ta prva glava je daleko univezalnija od druge dve.
Sto se same glave tice, izrada je vise nego solidna, toliko da sam poceo da sumnjam da ih rade kososoka braca, vec da ih Bernardo kupuje na istom mestu u ceskoj na kome kupuje i Axminister. Za sada nema nikakvih problema, mada sam je koristio jako malo, uglavnom da napravim cekic za dleta, ali je obradu mesinga na strugu za drvo odradila jako, jako lepo.
Kupovina malog struga za drvo
- Stidljivko
- Dodavač alata
- StolarBastovan
- Pred-majstorsko zvanje
Jednom sam dok sam jos bio u potrazi za konkretnim zanimanjem i dok se nisam usmerio na proizvodnju kosnica vodio mislju da nabavim sebi jedan strug,pa sam tako krenuo u samogradnju jednog struga koji je bitno robusniji i ozbiljniji od gorenavedenih masina.Da ne pricam koliko je novca mene kostao jer je to uvek irelevantan podatak posle nekog vremena,jer uglavnom ne moze da se dobije ni cena materijala a kamoli masinske obrade koja je kostala da se osposobi.Nikad ga nisam pustio u rad jer sam skoro pa neplanirano usao u svet pcelarstva u kom upotreba struga nema nikakvu funkciju.Strug ima sve elemente samo treba da se spakuje.Ako si dovoljno hrabar da se upustis u samogradnju javi mi se na pp da ti prosledim slike.Dacu ga za bas bas jeftine pare jer meni skuplja prasinu.