Parket po sistemu - nema niko
Ja sam cuo,kad sam pitao republickog sumarskog inspektora za cenu tehnickog drveta,rekao mi je da koristim cene vrbe,tj 3000 i 4000 dinara po kubiku,pa ti vidi gde ga svrstavaju...drvo je na prvi pogled lepo,cisto,nema cvorova,nema velikog pada precnika,ni zakrivljenosti,ni usukanosti vlakana,mozda sto uglavnom raste na ravnom ali moram priznati da nisam video ni radio sa gradjom...
BR wrote:tako da je u planu prvo solarna susara za nekoliko kubika, pa da napravim manju kolicinu cisto tangencijalnog bagrema, belog bora, klena i lipe.
reko bih da si hteo da napises radijalni, al ti se omaklo.BR wrote:sve dok nije cuo cenu za tangencijalno rezani bagrem
Kiselo drvo sam probao da radim neki dan, i dosta je meko. Posekli ovi moji u firmi proletos jedno koje se slomilo od neke oluje. Nije mi se dopalo.
Sto se tice secenja... mogu da skapiram neke koji su zatrpani poslom, pa jednostavno nemaju vremena za zezanje bez obzira na cenu.
Al nas sistem: "ma sta ce ti to", "to niko tako ne radi", "sta bre filozofiras".... sta te briga ako ja placam?
E sad... mnogi bi da dobiju radijalno secenu dasku, al po ceni tangencijalne, sto je malo tezi slucaj. Ako hoces da zakeras, budi spreman da to i platis.
Ne znam za pomoravlje, ovde cesto mogu da se nadju kao ogrevno drvo, grabove cetvrtke iz kojih moze da se izvuce daska od bar 15-tak cm sirine (uzimam prilicno redovno po jednu krajem zime, i rucno rastruzem). Naravno treba ih posle jos i osusiti.
Nije bas kao bagrem, poprilicno je meksi, ako je verovati tehnickim podacima. KIselo drvo janka 6.3 KN, Bagrem 7.5, modul loma Kiselo drvo 76.2 MPa, Bagrem 133, 8 Modul elasticnosti 11.19 GPa protiv 14.9 GPa, lom prilikom pritiska 46.1 MPa, protiv 70 MPa. Sve u svemu, daleko od bagrema.
Kod bukve janka je 6.4, modul loma 110 MPa, modul elasticnosti 14.31 Gpa, lom pritiskom 57 MPa.
U prevodu, za parket kiselo drvo ce imati minimalno vise tragova od bukovog parketa, posto je janka vrlo blizu, a on poazuje ostecenja usled pritiska. Sve ostalo je losije, od malo, do poprilicno.
Kod bukve janka je 6.4, modul loma 110 MPa, modul elasticnosti 14.31 Gpa, lom pritiskom 57 MPa.
U prevodu, za parket kiselo drvo ce imati minimalno vise tragova od bukovog parketa, posto je janka vrlo blizu, a on poazuje ostecenja usled pritiska. Sve ostalo je losije, od malo, do poprilicno.
Niste me ljudi razumeli.
Ja sam rekao da je kiselo drvo kao bagrem u pogledu ponasanja kao korov - ne mozes ga iskoreniti. Uvek ima neki novi izdanak, poseces jedan izniknu dva. Na to sam mislio, a ne po karakteristikama. Znam da je krto drvo, ali sam mislio sa pravilnom obradom da ima odredjenu upotrebljivost. Zbog toga sam i pitao.
U postu u kome sam pitao za kiselo drvo rekao sam:
Ja sam rekao da je kiselo drvo kao bagrem u pogledu ponasanja kao korov - ne mozes ga iskoreniti. Uvek ima neki novi izdanak, poseces jedan izniknu dva. Na to sam mislio, a ne po karakteristikama. Znam da je krto drvo, ali sam mislio sa pravilnom obradom da ima odredjenu upotrebljivost. Zbog toga sam i pitao.
U postu u kome sam pitao za kiselo drvo rekao sam:
Ovo pitam, posto ga imam dosta i izgleda da se ponasa kao korov, jos gore od bagrema ...
Last edited by micha56 on 20 Oct 2016 19:22, edited 1 time in total.
Sve, sve, ali miris tek obradjenog drveta je nezamenjiv ...