Ravne otvorene sarke

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
poTTa20
Zarezivač olovaka

Ravne otvorene sarke

Post by poTTa20 »

Za sledeci "projekat" imam ovakvu ideju.
Na kuhinju hocu da postavim dvoja vrata koja se otvaraju na gore. Kako bih izbegao posebno otvaranje gornjih i donjih vrata, zamislio sam da se vrata otvaraju zajedno tj, kada se otvaraju donja, da gornja dodju u polozaj od 90 stepeni. Naravno, za to postoje okovi koji su strasno skupi, a ja sam hteo da uradim jeftiniju varijantu. Na gornja vrata bih stavio obicne sarke i amortizere, a na donja sam zamislio da stavim sarke koje bi bile u otvorenom polozaju kada su dole, a u zatvorenom kada se vrata podignu gore. Medjutim... obicne sarke, kada su u otvorenom polozaju ne mogu da se nasteluju da budu u odnosu na drugu plocu (uvek ostaje "zub" od 1-2mm).

Da li postoje sarke koje mogu da se nasteluju da u otvorenom polozaju daju ravan spoj?

polozaj u kome sarka treba da bude otvorena:

Image

polozaj u kome sarka treba da bude zatvorena:

Image
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Kakav zub ostaje kad su vrata otvorena,ne kapiram...?Mislis razmak izmedju gornjih i donjih vrata kad su zatvore a?A ti bi da izmedju vrata nema lufta?
Last edited by nikola28 on 15 Oct 2016 09:30, edited 1 time in total.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Obicna klavir sarka.
To ce da funcionise, samo ne znam kako ce domacica da rukuje sa tim.
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Pa i klavir sarka ima razmak od 2 mm...?
Povuces za rucku i podizanje preuzima amortizer...
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Bilo koja obicna sarka, pa i klavir. Samo se osovine sarke ukopaju u polikruzni zljeb na ivici.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Za klavir ne moras da ukopavas, samo je okrenes tako da osovinica bude ka unutra.
"sarke za bife" bi verovatno bile najbolje, odguglaj videces kako izgledaju.

Samo u svim tim slucajevima ce ti se ovaj donji deo "klatiti" kad se podigne, za podizanje ces opterecivati taj spoj... nisu dzabe izmisljeni mehanizmi za takvo otvaranje.

Mislim da sam vidjao i relativno jeftine mehanizme za takvo otvaranje (jeftinije od aventosa), al to ce pre da ti pomogne neko od kolega ko je "u poslu".
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Blum ima namjenske spojnice za to. Pitaj za aventos hf, ne moraš kupiti spremnik energije. Odradila bi i bilo koja obična šarka, ali nema podešavanja
Last edited by BILJEŽNIK on 15 Oct 2016 17:23, edited 1 time in total.
Rendisha
Pred-majstorsko zvanje

Post by Rendisha »

Mozes ukopati SOS sarke. a ostatak zamisli je diskutabilan. Da bi zatvorio gasni amort u toj verziji, mozda ne bi bilo dovoljno da povuces vrata nadole, vec bi morao da pritisnes (ka korpusu) u zoni spoja tih dvoje vrata. Takodje, za otvaranje, morao bi da vuces donja vrata ka sebi (kao da otvaras jedan veliki front), pa onda da pripomognes u otvaranju nagore. Gasni, zbog nepovoljne poluge, dosta opterecuju i gornje sarke, a u ovoj verziji (zavisno koliki si mislio da budu frontovi), pitanje koliko ce trpeti opterecenja svi delovi sistema, i da li ce uopste raditi. Izeksperimentisi u razmeri 1:1 pa javi :) Ne bih se baktao sa jeftinim verzijama mehanizama.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Ili da stavis dvoje vrata, ni to nije loša opcija. Mehanizam za otvaranje takvih vrata je dosta skup, a ne znaci ti pretjerano. S druge strane, sve ideje koje sam dosada procitao mi djeluju neprakticno, najblaže rečeno.
poTTa20
Zarezivač olovaka

Post by poTTa20 »

Hvala na brzim i pre svega opsirnim odgovorima

Kao i obicno, dobio sam odgovor i na pitanja koja nisam napisao, ali se u svakom slucaju namecu sama od sebe. To je i mene brinulo, taj nastavak, opterecenje sarki i samo funkcionisanje sistema, jer nisam najpametniji (u sta sam se mnogo puta u zivotu uverio :) ) i verovatno da je to izvodljivo, vec bi se neko setio i napravio.
Frontovi bi trebali da budu 60x35 (po komadu), ukupno 60x70. Nisam trenutno u prilici da napravim eksperiment i da testiram, a ne bih da napravim nesto sto je kratkog daha. Jos mi pada na pamet da stavim duze amortizere i da ih nakacim na donju polovinu vrata. Mozda bi to smanjilo ukupno operecenje sarki.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Izvedivo je to, samo stavi ručku na gornju frontu. Donja se klati, ali to nije bitno. Na gornju stavi dvije ili tri spojnice sa integriranim usporivačem. Prema potrebi stavi i dodatne usporivače.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne znam na kojoj visini ovo nameravas da postavis, ali jedan od glavnih razloga za ovakvu kombinaciju je sto vrata odu previsoko kad se otvore na gore, pa ne moze domacica da dohvati da bi ih zatvorila.

Amortizer na donjoj polvini... ne vidim smisao? Ponasace se ko da imas jednu tablu, to jest cemu onda uopste dve i sarka izmedju?
Post Reply