Problem sa metalnim krevetom
Sve si tacno rekao
Sad sam i ja primetio da nemas rasponke izmedju nogu na uzglavlju i uznozju, za koje bi zakacio uzduznu gredu , ali si i to dobro primetio: poprecne letve "na kant" (ili obican L profil , gvozdeni) bi zavrsile posao. Ako stavljas sper , treba ti cca 6-8 letvica (gusce ka sredini u predelu "pozadine") , a ako neces sper vec samo letvice onda ti treba 18 - 20 kom (2 cm debljine x 4-4,5 sirine). Letvice se "sastaju" na uzduznoj gredi , tako da ti ne treba cela sirina kreveta (duzina letvica) vec samo polovina sirine. To omogucava da nezavisno "stelujes" letvice levo i desno. Sto se stopice tice , imas ih u svakoj bolje snabdevenoj radnji za srafovsku robu (ja se maglovito secam neke radnje u blizini sajma, ne znam tacno gde, a mislim da ART DECO ima to sigurno u NS)

Pa pricvrstis ih (usrafis) za ove postojece ramove (ne izbacujes ramove, samo zicu).mada ne vidim kako da je zakačim na uzglavlju i uznožju
Doduse tada bi se videlo "čelo" letve. Jedino da i tu postavis "ogradicu". Ustvari estetike radi morao bi da je postavis, posto bi se inace videlo da je sada dusek podignut par cm (koliko su debele uzduzne letve i sper/poprecne letve).
Prošao godišnji, pa malo kasnim sa odgovorima :-)
mbole, ispašće da ti pametujem, a nemam nikakvo pravo na to, ali bojim se da neće moći ovako kao što si napisao. Ukoliko stavim centralnu letvu preko ovih konstrukcija, onda imam problem kako da letvice stoje na bočnim stranicama, jer na bočnim stranicama imaju žlebovi (L profili) u koje naležu te tri konstrukcije, i onda će centralna letva biti izdignuta a letvice će ići prema dole (podu) od sredine prema krajevima (ne znam kako bolje da objasnim)
Analizirajuće sve ove postove još jednom, ja sam došao do sledećeg zaključka:
Bacim sve te žice, zajedno sa konstrukcijama (ili prodam u staro gvožđe :-) ), stavim dve letvice, poprečno, jednu kod uzglavlja, jednu kod uznožja, pričvrstim ih za te L profile, uzdužno zveknem jednu letvu, i mislio sam sa tri nogice, kao što je sada, čisto zbog neke sigurnosti, i onda postavim te poprečne letvice (od L profil do centralne letve)i to bi trebalo biti to. Opciono ogradica.
Naravno, kao što rekoh, ovo je moje mišljenje, i naravno voleo bih da čujem vaše mišljenje i da li je ovo moguće izvesti.
Sad gledam još jednom slike, i mislim da ima još jedna opcija:
Izbacim samo žice-mrežu, ostavim konstrukciju, preko nje uzdužno stavim letvu, na bočne stranice takođe stavim iste takve letve, učvrstim naravno, i postavim letvice preko njih, ogradica mora ići da se ne vidi, a i biće malo više izdignuto.
mbole, ispašće da ti pametujem, a nemam nikakvo pravo na to, ali bojim se da neće moći ovako kao što si napisao. Ukoliko stavim centralnu letvu preko ovih konstrukcija, onda imam problem kako da letvice stoje na bočnim stranicama, jer na bočnim stranicama imaju žlebovi (L profili) u koje naležu te tri konstrukcije, i onda će centralna letva biti izdignuta a letvice će ići prema dole (podu) od sredine prema krajevima (ne znam kako bolje da objasnim)
Analizirajuće sve ove postove još jednom, ja sam došao do sledećeg zaključka:
Bacim sve te žice, zajedno sa konstrukcijama (ili prodam u staro gvožđe :-) ), stavim dve letvice, poprečno, jednu kod uzglavlja, jednu kod uznožja, pričvrstim ih za te L profile, uzdužno zveknem jednu letvu, i mislio sam sa tri nogice, kao što je sada, čisto zbog neke sigurnosti, i onda postavim te poprečne letvice (od L profil do centralne letve)i to bi trebalo biti to. Opciono ogradica.
Naravno, kao što rekoh, ovo je moje mišljenje, i naravno voleo bih da čujem vaše mišljenje i da li je ovo moguće izvesti.
Sad gledam još jednom slike, i mislim da ima još jedna opcija:
Izbacim samo žice-mrežu, ostavim konstrukciju, preko nje uzdužno stavim letvu, na bočne stranice takođe stavim iste takve letve, učvrstim naravno, i postavim letvice preko njih, ogradica mora ići da se ne vidi, a i biće malo više izdignuto.
Kao sto sam rekao u prethodnim postovima...Samo jedna opaska: uzduzna letva nije letva , nego gredica (stafla 5 x 8 cm) okrenuta uzom stranom na gore (na kant). Noga je dovoljna samo jedna - istih dimenzija kao i gredica , samo malo kraca od poda zbog stopice. Po toj gredici sa jednom nogom moze i kolo da se igra (o ostalim razbibrigama necu da govorim...)mskakic wrote:...Analizirajuće sve ove postove još jednom, ja sam došao do sledećeg zaključka:
Bacim sve te žice, zajedno sa konstrukcijama (ili prodam u staro gvožđe :-) ), stavim dve letvice, poprečno, jednu kod uzglavlja, jednu kod uznožja, pričvrstim ih za te L profile, uzdužno zveknem jednu letvu, i mislio sam sa tri nogice, kao što je sada, čisto zbog neke sigurnosti, i onda postavim te poprečne letvice (od L profil do centralne letve)i to bi trebalo biti to. Opciono ogradica...
Svasta s tobom, zato bi ispalo da pametujes?mbole, ispašće da ti pametujem, a nemam nikakvo pravo na to, ali bojim se da neće moći ovako kao što si napisao. Ukoliko stavim centralnu letvu preko ovih konstrukcija, onda imam problem kako da letvice stoje na bočnim stranicama, jer na bočnim stranicama imaju žlebovi (L profili) u koje naležu te tri konstrukcije, i onda će centralna letva biti izdignuta a letvice će ići prema dole (podu) od sredine prema krajevima (ne znam kako bolje da objasnim)
Samo se nismo dobro razumeli. Ako stavljas centralnu letvu moras da stavis i letve na bokovima (iste debljine) kako bi celu stvar poravnao. Posto ce te letve sad da budu idignute u odnosu na okvir kreveta, morao bi da stavis i "ogradicu" od recimo crnog univera (da bi se uklopilo estetski), koja ne mora da bude mnogo visoka, kolko da pokrije letve i jos recimo 4-5cm, da dusek ne bi klizao.
U tom slucaju zadrzavas ramove, pa ta letva moze da bude relativno tanka (recimo 3X5). Ona tada prenosi tezinu na relativno male raspone koje imas unutar ramova. Naravno neophodno je srediti i one nogice od ramova makar samo da poturis nesto pod njih kako bi se oslonile na patos, a ne "visile" u vazduhu.
Ako ne zadrzavas ramove, ko sto napisa Pedja, tada to vec mora da bude gredica, posto ona tada direktno nosi svu tezinu.
Pozdrav momci (majstori),
Evo po stoti put citam sve postove i ne mogu da odlucim sta da uradim.
Stize vikend i hteo bi to da zavrsim, sve je gore i gore, onaj treci segment, gde je vec krenulo sve vise otpada.
Jos jedna stvar mi je u medjuvremenu pala na pamet, a to je, iznad kreveta imamo ormar koji nam ne treba svaki dan, ali s vremena na vreme treba da se popnemo na krevet da bi nesto dohvatili iz njega. Bojim se ako stavim letvice da bi mogle vremenom da popucaju od penjanja.
Ukoliko sam u pravu, ostaje nam samo varijanta neke ploce, koja koliko sam shvatio moze da ide iz jednog, ili iz dva dela i trebala bi da ima na sebi perofraciju, da bi dusek mogao da dise. To bih mogao da pricvrstim na ove postojece ramove, a zicu izbacim.
Ispasce da sam ne odlucan, da ne znam sta hocu, ali hteo bih sada da uradim to kako valja, i ne bih da eksperimentisem, zeznucu nesto, pa tek onda nece valjati.
Evo po stoti put citam sve postove i ne mogu da odlucim sta da uradim.
Stize vikend i hteo bi to da zavrsim, sve je gore i gore, onaj treci segment, gde je vec krenulo sve vise otpada.
Jos jedna stvar mi je u medjuvremenu pala na pamet, a to je, iznad kreveta imamo ormar koji nam ne treba svaki dan, ali s vremena na vreme treba da se popnemo na krevet da bi nesto dohvatili iz njega. Bojim se ako stavim letvice da bi mogle vremenom da popucaju od penjanja.
Ukoliko sam u pravu, ostaje nam samo varijanta neke ploce, koja koliko sam shvatio moze da ide iz jednog, ili iz dva dela i trebala bi da ima na sebi perofraciju, da bi dusek mogao da dise. To bih mogao da pricvrstim na ove postojece ramove, a zicu izbacim.
Ispasce da sam ne odlucan, da ne znam sta hocu, ali hteo bih sada da uradim to kako valja, i ne bih da eksperimentisem, zeznucu nesto, pa tek onda nece valjati.
Sve zavisi od cega su letve. Ako nadjes bukove, onda bez problema mozes da se penjes. Pod uslovom da su letve relativno guste (ne zbog toga sto ce da puknu letve, nego zbog toga sto ces da upropastis dusek).
Mozes da ides i sa kombinaciojom letvi i nekog tankog spera (lesonita).
Ako nema nista sem camovine, onda boje idi na sper od recimo 10-12mm, ili idi jako gusto sa sirim letvama
Mozes da ides i sa kombinaciojom letvi i nekog tankog spera (lesonita).
Ako nema nista sem camovine, onda boje idi na sper od recimo 10-12mm, ili idi jako gusto sa sirim letvama