Tiple ili rupa-cep

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
sasasasa
Velemajstor

Tiple ili rupa-cep

Post by sasasasa »

Daska je stigla, fino sam je poslozio i pritisnuo da se malo ustabili (neko vrijeme je provela lose slozena, pa se nadam da ce ovo pomoci), ideju kako ce sve izgledati imam - trpezarijski stol je u pitanju - jos samo da nadjem malo vremena i pocinjem raditi.
Sad, planirao sam cokle (spone) spojiti sa nogama spojem rupa-cep, ali se bojim da ce mi uzeti puno vremena. Frezer mi i nije nesto, ne bih smio praviti rupe "od oka", vec bih morao napraviti sablon da ih busim po njemu (stonu busilicu nemam). Vodjica na cirkularu mi je malo labava, pa bih morao napraviti klupu (sled) da sa njom pravim cepove. I kad sve to napravim, opet mi relativno dosta vremena treba za spojeve.
Budico da imam dosta obaveza kako na poslu tako i kuci, a i brate ljeto je, valja ganjati zene po gradu, mislio sam da ce mi ovaj stol uzeti stvarno mnogo vremena.
Tek, danas citam na netu blog jednog lika koji je isprobavao cvrstinu raznih spojeva i , po njemu nema mnogo razlike u snazi spoja tiple i rupa-cepa. Buduci da mi je tiplanje stvar rutine, i dosta brzo mogu spojiti citav stol sa tiplama pocinjem da naginjem ka ovom spoju. Opet, nisam bas siguran u jacinu takvog spoja jer bi se u tom slucaju vodio sa istrazivanjem nekog lika na netu, a to mi i nije bas neka referenca.
Sta vi mislite? Da li je neko od vas radio stolove sa takvim spojem? Da li su dovoljno jaki?
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

mislim da ti netreba nista od toga, a i jednostavnije je pogledati neki uradjen sto nego net. imas da kupis metalni okov za sto ili da ga napravis sam od drveta .sagni se ispod nekog uradjenog stola bice ti lakse da shvatis o cemu ti pricam.tipla nema sta da trazi na stolu to je slaba veza .
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Mislis da ga uopste ne sastavljam, vec samo povezem okovima?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Da.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Ja nikada ne bih ni pomislio da umesto klasicnih spojeva postavljam metalne okove. Klasicni spojevi imaju mali milion predjosti nad metalnim okovima, pogotovu ako su izvedeni kako treba.

Metalni okovi su izaz samo jedne potrebe, a to je usteda vremena, i masovna proizvodnja. To je OK za one koji se bave stolarijom profesionalno, a cije musterije o solariji ne znaju previse. Sa druge strane, tamo gde se zna sta je dobar namestaj, onaj napravljen sa klasicnim spojevima kosta nekoliko puta vise.

I preskoci tiplove ako iole imas vremena. I oni su nova izmisljotina. Cep rupa, ili lastin rep cep i rupa su mnogo kvalitetniji spojevi.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ima ponesto i u tome sto metalni okovi nisu ni postojali, odnosno bili bi golemo preskupi do ne tako davno :)

E sad... nisam ni ja preterani ljubitelj metalnih okova, ali u vrlo konkretnom slucaju, mislim da imaju i nekih prednosti nad klasicnim spojevima. Ne mislim na brzinu izrade.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Pogledao sam neke okove za stolove. Dobijam utisak da bi se prilikom bocnog pritiska na stol (ili frontalnog) previse oslanjali na vijke sa kojima su pricvrsceni. To mi izgleda kao mana. Na koje prednosti tacno mislis? Nekako sam i dalje za nesto "tradicionalnije", pa makar zaglavio i do oktobra :)
Lakse je u velikoj radioni sa svim alatom... Kako vidim, moracu praviti sablone za skoro sve sto budem radio, ne bih bas rupa cep pravio "od oka". Pobjegne frezer, cokla se nagne na cirkularu i spoj odmah ne lici ni na sta. Ili ako neko hoce da mi pokloni domino :)
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Metalni okovi uopste ne rade sa drvetom, i zato i nisu mnogo trajni. Na kraju, popusti drvo, na mestima gde su srafovi. Dobro izvedeni, i kljucno, planirani spoj u drvetu je dugotrajniji, ali tu nema fuserenja.

Sto se pravljenja sablona tice, moze i tako, moze i sa glodalicom u stolu, a moze i rukom. Ovo zadnje cesto zna da bude i najbrze, ali trazi vezbu, a ne odmah konkretni predmet. Meni je cesto prostije da spoj izvedem rukom, nego da napravim Jig za to, a znam i koristim oba puta.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sad... nisam odavno gledao okove za stolove, i stvarno ne znam cega sve ima sada na trzistu.

Ono cega se secam i na sta sam mislio, je obicna metalna ploca, blago profilisana, od otprilike 2mm debelog lima, sa savijenim ivicama, tako da se dobije U profil kome su bokovi mozda santimetar duboki. Jos na sredini ploce dodje jedna ili dve rupe.
Naprave se zarezi pod oko 45 stepeni na suknjici, u zareze ubaci ploca, to malo profilisanosti je drzi da ne ispadne sama (moguce da je ugao malo manji od 90 ismedju stranica i dna U profila, ne secam se, davno bese). U ivicu cetvrtke na vrhu noge se uvije hangar vijak (ili dva), sa druge strane leptir, i kako stezes, noga ulazi unutra i zateze stranice suknjice.

Takav spoj stoji sada vec 41 godinu na Sipadovom kuhinjskom astalu, koji je svasta preziveo. Jedno 6 selidbi, nebrojene zurke...
Trenutno je kod burazera, pa ne mogu da pogledam pod kojim tacno uglom bese profil.

Pod prednoscu sam mislio upravo na to sto je takav spoj elastican, i kompenzuje sirenja i skupljanja, lako se prilagodi neravnom podu...

A sasa pomenu da bi vreme radije trosio na ganjanje zenskinja :)
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

takav okov postoji odavno ,pokazao se veoma dobro s tim da je kvalitetan da nije mek i lako se uvija ,moze isto takvo ukosene da se napravi od trvdjeg drveta ufalcuje u sargove stola i radi isti posao.moze i noga stola da se ureze na mestu na kojem ce se oslanjati okvir stola sto dodatno daje cvrstinu stola .kada sam i cepovao noge stola svejedno sam stavljao ukosenja o uvrtao brezon u nogu i dodatno stezao noge .
predlozio sam okov jer je u svakom slucaju bolji od lose uradjenog cepa .ako noga nema konkretnu debljinu cep je kratak i lako se rasklima ,svakako rupe moraju biti pod jednu stranu noge da bi cep bio duzi i cepovi seceni pod ger da se susretnu ako ce mo vec po pravilu.
predlozio bih nesto ovako svakako ce skoro vecno da traje ako se uradi kako treba :oskyldig:
Image
Last edited by art of wood on 14 Jul 2016 22:29, edited 1 time in total.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Sigurno da je okov bolji od lose uradjenog cepa. I dva eksera kroz stranu noge su bolja. No, valjda pricamo o dobro uradjenom cepu? Ili jos bolje, o klizecem lastinom repu, kojim se bone strane zakace na nogu.

A moze i skidajuca varijanta, opet sa parcetoim daske pod 45 stepeni, ubacenim u lastine repove.

Klasicni spojevi su toliko raznovrski i kvalitetniji od metalnih veza, da je prava steta ne praviti ih. A sto se manje prave, vise se zaboravljaju.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Br - nemam stoni frezer - uopsteno nemam mnogo alata (bar ne onog na koji sam navikao), pa se zato pomalo i bojim raditi bez sablona. Rucno sam dosad napravio samo 3-4 takva spoja (nikad nisam imao potrebe, pa...), i malo mi terapija oko upasivanja (finisiranja) - opet, nemam mnogo alata, pa... Mada mi se i dalje svidja ideja da ga pravim sa spojevima od drveta.

mbole - ti me jedini razumijes ;)

Art - sto je super, ali em ga ne bih uspio napraviti (nemam ni tokarski stroj i stoni frezer), em mi se ne bi uklopio u prostor.

Nesto kontam, lakse mi je bilo dok sam se dvoumio izmedju tiple i rupa-cep spoja. Opcije se samo redaju, a ja nikako da odlucim.
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

druze stavi kvalitetan metalni okov i potrajace sto par desetina godina ja ti garantujem :D
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Sve vise savjeta za metalni okov. Ima li ko savjet kakav okov bih stavljao?
Post Reply