Intarzija

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
sasasasa
Velemajstor

Intarzija

Post by sasasasa »

Vec sam postavio par tema o stolu koji planiram praviti, ali mislim da je bolje napraviti zasebne teme o razlicitim problemima, nego vas bombardovati sa pitanjima u jednoj.
Stol ce biti dosta jednostavno napravljen (iz razloga koje cu navesti u slijedecoj temi) i jedini "ukras" ce biti dosta jednostavne intarzije (ravne linije na nogama, sponama i ploci). Buduci da mi je fronta kuhinje bijela zelim za intarziju iskoristiti sto svijetlije drvo. Jelovina je dosta svijetla, ali nisam siguran kako ce se ponasati u odnosu da ostatak stola. Stol ce biti od kruske. Moze li se mijesati meko i tvrdo drvo na takav nacin?
Jelovina ima tendenciju da pozuti s vremenom, a to ne bih htio. Ima li neko drugo drvo koje bi ostalo svijetlije? Mozda bagrem???
Camovina je dosta osjetljiva. Hoce li se krzati, deformisati, udubiti ili nesto slicno?
Savjet?
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Jasen. U kombinaciji sa kruskom radi odlicno, i mnogo je bolji izbor od jelovine.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Javor, njega bi trebalo da lako mozes pronaci u furniru.
Od bas svetlih sorti padaju mi na pamet bagrem i grab, al ni jedan nije lako naci.
U odnosu na jasen nemaju otvorene pore, pa se meni nekako bolje slazu sa kruskom.
miloscale
Majstor majstora

Post by miloscale »

i ja sam za javor ili jasen mnogo bolje resenje po meni i relatvno su dostupni
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Znaci, da se drzim ovog redoslijeda:
Bagrem, grab, javor pa jasen. Prednost dajem svijetlijim jer se bolje uklapa u ostatak kuhinje.
Nekih 70-ak km od mene radi fabrka furnira, pa cu se pokusati ogrebati. Inace ga nema kupiti ni za lijeka. Kako se vi snalazite? Mislim, gdje kupujete furnir
Rendisha
Pred-majstorsko zvanje

Post by Rendisha »

Ako ces furnir, redosled ti je jasen jer je najrasprostranjeniji i najlaksi za naci, javor malo teze a bagrem i grab nisam sretao u obliku furnira.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Ustvari sam mislio sam isjeci od daske (ne treba mi mnogo, pa...) ali mi dadose ideju a sjeti se da imam fabriku furnira pred nosom
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Meni je Alpo furniri na tri-cetri autobuske stanice daljine, tako da mi to nije problem. Posto uzimam male komade, koji su njima restlovi od furniranja vrata i slicnog, ponekad prodjem i za dzabe za par listova :)
Probaj, mozda i tebi uspe kod tih tvojih.

Iskreno, nisam siguran sta je svetlije, bagrem ili grab. Uz to bagrem koliko se secam ima tamno dosta siroko srce.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Gledam na netu Alpi furnir, neces vjerovati u Prijedoru. Da li o tome pricas? Usput, cijena mu je 3.3 eura po ploci 320*65*0.6 cm Bar tako pise u oglasu. To mi izgleda bas povoljno.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ovi ovde se zovu bas Alpo, nemam pojma dal imaju veze sa tima u Prijedoru
http://alpofurniri.rs/sr/furniri/1
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Covjece, kod vas bas ima svega!!!!!!!!
Ja ovdje jedva sperplocu nadjem!!!!! Moram naci tog lika sa furirima, definitivno
Post Reply