Kupovina malog struga za drvo

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Daredzoni
Precizni šegrt

Kupovina malog struga za drvo

Post by Daredzoni »

Potreban mi je mali hobi strug pomocu kojeg bih pravio razne figurice, činije, čaše i druge sitnije drangulije.
Ne planiram da pravim nogare stola ili bilo koje dugačke predmete.
Voleo bih da kupim manji stoni strug pa mi je za oko zapao Strug za drvo DM 450.

http://www.alatnemasine.com/strug-za-dr ... stoni.html

Po vašem mišljenju, da li je ovo dobar strug za početnika i da li vredi te novce? Tokom srednje škole sam radio na velikom univerzalnom strugu za metal, tako da sam upoznat sa obradom struganjem.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Paa, sad postavio si pilicno komplikovano pitanje. Strug nije los, ali u sustini ni jedan strug nije los. I najprimitivniji strugovi omogucavaju jako puno toga. No da probamo drugim redom.

Imam womaxov strug, koji kosta trecinu toga koliko kosta ovaj strug, i u sustini sam opet zadovoljan. Glavna prednost struga za koji si nas pitao je MK 2 konus u konjicu, i pomerljiv nosac, tako da imas mogucnost u startu da konji postavis futer i sa njime busis. To recimo kod mog struga nije u startu moguce, no nosac konjica ima otvor M18 i u njega pasuje navojna sipka, a imao sam i srcu da nadjem futer sa prihvatom na navoj M18, pa i moj strug ima istu funkciju. Opet, ovaj Bernardov strug ima vreteno sa navojm M33x3.5, pa na njega mozes bez budzenja da postavis celjusti, a da bi to uradio na Womaxu, ili za klasu nizoj seriji kung fu strugova, moras da pravis adapter kod nekoga ko ima strug za metal. Kada sve to dodas, opet neces bitipo kvalitetu na nivou kao Bernardo, no, strug ce ti imati gotovo jednaku funkcionalnost.

Ako pogledas sta sve moze da se napravi na starinskom strugu, sa pogonom na nogu, napravljenom od dve grede, shvatics da je veliko pitanje koliko ti treba bolji strug. Na mom strugu sam pravio i cinije 30 cm u precniku. Jste spor ali niti ja radim za pare, niti sam njega mnogo platio.

Strug je naprava koja moze da pruzi jako mnogo i za male pare.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ja mislim da vredi, posto ko sto BR napisa, sa klasom koja je jeftinija od toga, moraces da budzis, i cak i kad sve to odradis, opet neces biti na istom nivou.
Napravi adapter za glavu, al sad je glava za duzinu adaptera vise ka napred (nije stvar samo u tome sto se skrati vec ionako kratka radna duzina, svaka stota bacanja na vecem rastojanju postaje sve veca i veca.). Napravis steznu glavu na konjicu, al to ipak nije isto ko MK konus, posto ce da iskoci dodatak koji ide samo na konus. Itd itd.

Klasa koja je skuplja, nema mnogo smisla za pocetak, i za ono sto si napisao da nameravas da radis.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Bole, pa, sad, adapter ne mora da baca, zato sto na malom Womaxovom strugu moze da se napravi tako da ne produzi duzinu. A meni je ideja uz to i da napravim novu osovinu, iadapter, na mtalskom strugu izmedju centara, pa nece uopste da baca, tj svo bacanje ce dolaziti samo od futera. Naravno postavlja se pitanje smislenosti, posto nisam siguan koliko su precizni kineski futeri koji se prodaju kod nas, no i tome ima leka, posto su ti kinski futeri kopija Axminsterovog resenja, pa celjusti mogu da se menjaju, ali i naprae nove od drveta, koje onda mogu i da se poravnjaju rukom na samom strugu.

Inace i bez kupovnog futera mogu da se naprave vrlo upotrebljivi drveni futeri, koji itekako rade, a ne kostaju nista.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ma jasno je da sve moze da se "dopravi", i da se uradi da bude super... samo...

Hocu da kazem, ne uziva svako u pravljenju bilo cega, pa da mu je i to zanimacija.
Neko bi jednostavno da kupi masinu i da pocne s njom da radi.
Daredzoni
Precizni šegrt

Post by Daredzoni »

mbole wrote:Klasa koja je skuplja, nema mnogo smisla za pocetak, i za ono sto si napisao da nameravas da radis.
Upravo to.
Mada, kao što BR reče, ima i jeftinijih strugova koje će raditi posao. Ovaj je skuplji, ali mi se čini da vredi.

Koja dleta mi trebaju za strug? Vidim da kod njih ima komplet dleta sa malo jačom cenom.
Mada, 8kom =15000, to izađe 1875din po jednom dletu, što opet nije puno.

http://www.alatnemasine.com/dleta-za-ob ... 8-kom.html
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Daredzoni wrote:Tokom srednje škole sam radio na velikom univerzalnom strugu za metal, tako da sam upoznat sa obradom struganjem.
Можда се ускоро покајеш што ниси додао још па купио неки мали универзални струг. На њему би могао да радиш све што и на овом а често ћеш пожелети и нешто метално да урадиш.
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
Daredzoni
Precizni šegrt

Post by Daredzoni »

Možda, ali mi obrada metala nije trenutno interesantna.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Daredzoni wrote:Koja dleta mi trebaju za strug? Vidim da kod njih ima komplet dleta sa malo jačom cenom.
Mada, 8kom =15000, to izađe 1875din po jednom dletu, što opet nije puno.

http://www.alatnemasine.com/dleta-za-ob ... 8-kom.html
Taj isti komplet kosta izmedju 25 i 20 eura na buvljaku, i po oglasima. Za 15000 dinara je preskup. U pitanju je identican kinez, u razlicitim pakovanjima. Za pocetak je dovoljno da tri dleta, a onda kupovai prema zelji i potrebama. Pojedina seciva iz kompleta neces nikada upotrebiti.

Za grubu obradu najbolje je napraviti nosac seciva za spiralnu glavu za abrihter ili frezer, nema ostrenja, a seciva traju prilicno dugo.
Daredzoni
Precizni šegrt

Post by Daredzoni »

BR wrote:Za grubu obradu najbolje je napraviti nosac seciva za spiralnu glavu za abrihter ili frezer, nema ostrenja, a seciva traju prilicno dugo.
Nisam baš razumeo. Jel možeš da pojasniš ili ako imaš neke fotografije ili snimke?
bule
Samostalni majstor

Post by bule »

IvanR
Majstor početnik

Post by IvanR »

I u vezi ovog drugog https://youtu.be/eik6dtuA_Ro, imas jos brdo snimaka na YT ovaj mi bio prvi .
Nemoj silom,uzmi veci cekic.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Izgleda da je vec odgovoreno na tvoje pitanje. No evo i malog objasnjenja, uz cene.

Zilt, kako se kod nas jos popularno zovu seciva za glavu za abrihter sam kupio kod Vjekoslava, mislim da su kostala 300 dirara komad, ili malo vise od toga. U otvor na njima prilicno lepo upada imbus sa upustnom glavom, M5, koji u inox varijanti kostaju recimo 20 dinara. Telo alata sam pravio od svetlo vucenog celika pecnika 12, mm, sipka od 3 metra kosta oko 500 dinara, dovoljno za sest dleta, ali ne moze da se kupi manje. Ureznica M je kostala recimo 500 dinara, burgija nekih osamdsetak.
Ravnu oslonu povrsinu na okrugloj sipki sam pravio brusilicom, rupa za sraf izbusis tako da ti plocica stoji zadnjim delom oslonjena na bocnu ivicu, ali da joj ne ostecujs secivo.

Cela poca, za nekoliko komada dleta manje od dve hiljade dinara, sve sa reznim alatima koji ti trebaju da je napravis. Pri tome radi odlicno, umesto velikog poluokruglog dleta koga nema ni u jednom od ovih kompleta. Kada se istupi, okrenes secivo za cetvrt kruga, a kada prodjes sve cetiri ivice, ako nije previse osteceno, mozes i da ga naostris, trljanjem ravne povrsine po smirgli koja stoji na staklenoj ploci. To sto ce plocica biti nesto tanja, ne smeta uopste.

Inace koristim i bedan dleto, koje sam takodje sam napravio u nekoliko velicina od komada stirije, od kojih se inace prave nozevi za strugarsku obradu metala. Ima ih u raznim profilima, pa mozes da ih prilagodis svojim potrebama. Od istog materijala mogu da se naprave i odlicni strugaci, sa zaobljenim vrhom, koji drze ostrinu bolje od ovih Kung Fu dleta.

Mnogo toga za struganje drveta moze da se napravi prilicno jeftinije od kupovnih dleta.

Inace promeljivih karbida kod nas ima samo ravnih, a na e-bay mozes da ih kupis okrugle, u obliku kapi, za nekih 7-10 dolara po komadu, uz postarinu koja nije velika, posto se pakuju u najobicniji koverat.
Daredzoni
Precizni šegrt

Post by Daredzoni »

Hvala na detaljnom objašnjenju.
Stidljivko
Dodavač alata

Post by Stidljivko »

Da neotvaram novu temu ovde cu da pitam
I ja bih pazario ovaj strug pa mi treba pomoć oko izbora stezne glave.

http://www.alatnemasine.com/stezna-glav ... zanje.html
Post Reply